Üzent a kormány Karácsonynak, nem kérnek a dugódíjból

Publikálás dátuma
2019.11.20. 18:48
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Bár a díj bevezetése uniós elvárás és a 4-es metró támogatásának feltétele volt, a Miniszterelnökség újra nemet mond rá.
A kormány eddig sem támogatta, ezután sem támogatja a Demszky-korszakban bevállalt dugódíj bevezetését - olvasható a Miniszterelnökség szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében.  Mint jelezték, ha Karácsony Gergely főpolgármester ragaszkodik a dugódíj bevezetéséhez, azt elsőként a Fővárosi Közgyűlésben, majd annak állásfoglalása után a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában és az Országgyűlésben érdemes megvitatni.
A Miniszterelnökség arra reagált, így hogy Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes az RTL Klub Híradójának azt mondta, öt éven belül korlátozzák Budapesten az autósok behajtását a belvárosba és a dízelautók használatát. Csakhogy a behajtási díj nem Karácsonyék fixa ideája, a korlátozás bevezetését a már említett Demszky-érában vállalta a főváros; ez volt a feltétele ugyanis annak, hogy az EU anyagilag támogassa a 4-es metró felépítését. Az ügy tehát évek óta aktuális témának számít, és Tarlós István, korábbi főpolgármester sem tudta kijelenteni, hogy nem vezetik be a korlátozási formát - sőt a júniusban, még Tarlós vezetése alatt elfogadott Budapest Mobilitási Terv is tartalmazza a dugódíj tervét.
Szerző

Tusk egyértelműen üzent Orbánnak

Publikálás dátuma
2019.11.20. 17:54

Fotó: DENIS LOVROVIC / AFP
Nem mondta ki a nevét, de Orbán Viktort és a hozzá hasonlókat vette célba beszédével Donald Tusk, az EPP elnökjelöltje az Európai Néppárt zágrábi kongresszusán.
Donald Tusk ismét emlékezetes beszédet tartott az Európai Néppárt kongresszusán, hasonlóan tavalyi megszólalásához az EPP küldötteinek helsinki összejövetelén. Ezúttal elnökjelöltként bírálta a pártcsaládon belüli és kívüli populistákat, önmegvalósítókat, álhír-gyártókat, gyűlöletkeltőket és a manipulátorokat. Neveket nem említett, de néha mintha Orbán Viktorról beszélt volna. Szavai azért is fontosak, mert néppárti elnökként komoly beleszólása lesz abba, hogy a Fidesz a pártcsalád tagja maradhat-e.
“Mélységesen hiszem, hogy csak azoknak van joguk a hatalomra, akik képesek rendet és biztonságot teremteni az emberek számára, megőrizve egyben szabadságukat és jogaikat”

- fejtette ki nagy tetszést aratott beszédében.

“Semmi esetre sem engedhetjük meg, hogy a biztonságot és a rendet kisajátítsák a politikai populisták, manipulátorok és autokraták, akik azt akarják elhitetni az emberekkel, hogy a szabadság nem összeegyeztethető a biztonsággal. Hogy a határok és országok védelme nem összeegyeztethető a liberális demokráciával, a hatékony kormányzás pedig a jogállamisággal. Ez a lényege az Európai Néppárton belüli belső vitánknak. Szeretném, ha minél előbb lezárnánk a vitát, és világos következtetésre jutnánk.”
"Nem fogjuk feláldozni a biztonság és a rend oltárán az olyan értékeket, mint a polgári szabadságjogok, a jogállamiság és a közéleti tisztesség, mert egyszerűen nincs rá szükség. Mert egyáltalán nem zárják ki egymást. Aki ezt képtelen elfogadni, az de facto kizárja magát a családunkból"

- hangsúlyozta Donald Tusk.

A lengyel politikus beszélt arról is, hogy a politikában a benyomások gyakran többet nyomnak a latban, mint a tények, és ezt nem szabad hagyni. “Emlékszem, amikor jópáran napokon és heteken keresztül keményen dolgoztak a Törökországból érkező illegális bevándorlók hullámának visszaszorításért. Több száz órás tárgyalásokon jutottunk el az Ankarával kötött megállapodásig, amelynek köszönhetően az (Európába érkező) migránsok száma több mint 90 százalékkal csökkent. Senkit sem kell emlékeztetnem arra a szerepre, amelyet Angela (Merkel) játszott ebben a folyamatban. Mégis, a benyomások szerint valaki más vitte el a pálmát. Valaki, aki szintén keményen dolgozott, de csak a saját narratíváján és önmegvalósításán, kerítést építve és hirdetőtáblákat emelve migrációellenes propagandával” - mondta Tusk, hozzátéve: “Véget kell vetnünk ennek. A politikai harcban az igazság és a tisztesség nem lehet teljesen tehetetlen a hamis hírekkel, a manipulációval és a gyűlölettel szemben. Hinnünk kell önmagunkban és érveink hatalmában. Nem szabad félnünk nyilvánosan elmondani, amit valójában érzünk, mert akkor biztosan hathatunk az érzelmekre és felkelthetjük az emberek figyelmét” - hangsúlyozta beszédében a lengyel politikus.

35 milliárdból utazgathat a kormányzati apparátus

Publikálás dátuma
2019.11.20. 17:27

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
A maximum három évre szóló utazási megrendelésen öt cég osztozkodhat.
Óriási, 35 milliárd forintos keretösszegű utaztatási tendert ütött nyélbe november 5-én a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből, vagyis a TED-ből. A főigazgatóság nemzetközi utazásszervezésre adott megbízást, és eleve 35 milliárdra taksálta a munkát, amit a tenderre egyedüli, de közös ajánlattevőként jelentkező öttagú konzorcium (United 4 Bonafini Bindair Kft., Weco-Travel Idegenforgalmi Kft., Jet Travel Kft., OTP Travel Kft., IBUSZ Utazási Irodák Kft.) éppen a becsült értéken is vállalt el. A dokumentumból kiderül, hogy a tender befutói a keretösszeg értékéig, de legfeljebb 36 hónapos időtartamban szervezik meg a minisztériumok és „központi költségvetéssel önálló fejezettel rendelkező költségvetési szervek” alkalmazottjainak külföldi utazásait. Az összeg fejében vállalták többek között:
  • a repülőjegy, vasúti jegy és hajójegy foglalását, az utashoz történő eljuttatását
  • charterjárat foglalását
  • VIP-utasok kezelését, és VIP-várók, sőt kormányvárók foglalását
  • utas- és repülőjegybiztosítás foglalását
  • élőállat szállításának intézését és speciális étkezési igények kielégítését
  • egyéni vagy csoportos szálláshely foglalását
  • vízumügyintézést
A megrendelő ugyanakkor azt is kikötötte, hogy a szolgáltatók foglalásaikat és ügyintézésüket a kifejezetten erre a célra fejlesztett Központi Kormányzati Utaztatási Portálon keresztül bonyolítsák le. A tenderről korábban a Napi.hu is beszámolt.
Szerző
Témák
KEF utaztatás