Előfizetés

Elszánt civilek tüntettek az álomvölgyi építkezés ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.23. 20:08
Lakat alakot formáltak a budakeszi tüntetők, hogy jelezzék, lezárják a beruházó elől a természetvédelmi területet
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A tiltakozók minden eszközt bevetnének, hogy megállítsák a természetvédelmi területen zajló beruházást.
Több mint száz ember részvételével tartott az Álomvölgy Őrzői Civil Összefogás demonstrációt a tervezett építkezések ellen az Álomvölgy elnevezésű Natura 2000 terület bejáratánál, számolt be a szervezet szóvivője, Szigeti Balázs az Indexnek.    Az eseményen beszédet mondott Gábor Emese, helyi civil örökségvédő, képzőművész, Győri Ottilia, Budakeszi polgármestere, Szél Bernadett országgyűlési képviselő, és Szigeti Balázs, a civil összefogás szóvivője. 
A szervezők elmondták, minden lehetséges jogi és civil eszközt be fognak vetni azért, hogy a beruházást megakadályozzák.

A demonstráció végén a tiltakozók egy lakat alakot formáltak , majd jelképesen lelakatolták a terület bejáratát. A tulajdonos képviselője nem volt hajlandó átvenni a neki felajánlott láncon lógó lakatokat.

Varga Judit: a bíróknak a Kúria jogértelmezését kell követniük

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.23. 19:48
Varga Judit igazságügyi miniszter
Fotó: Népszava
Az igazságügyi miniszter szerint mindez nem csorbítja a bírói függetlenséget. Nem is kérdés, hiszen a korlátozásoktól csak szabadabb lesz az ember.
A bíróságok kötelesek lesznek a Kúria jogértelmezését követni az Igazságügyi Minisztérium törvényjavaslata értelmében, ugyanakkor ez nem sérti az ítélkező bírók, vagy az eljáró tanácsok személyes függetlenségét - mondta Varga Judit igazságügy-miniszter szombaton Budapesten, a magyar ügyvédek napján tartott ünnepségen.

Pellengérre kerül az egyéni értelmezés

Az MTI beszámolója szerint Varga hozzátette: "Az egyes törvényeknek az egyfokú járási hivatali eljárások megteremtésével összefüggő módosításáról" szóló törvényjavaslat ennek érdekében teszi lehetővé az eltérést a Kúria jogértelmezésétől, ha az az ügy körülményei vagy az alaptörvénnyel való összhang érdekében szükséges. 
A javaslat szerint azonban az egyéni jogértelmezést a bíró köteles lesz külön indokolni, a külön indoklást pedig az érintett, pereskedő felek is vitathatják

 - amire elsősorban a büntető, a polgári és a közigazgatási perrendtartásokról szóló törvényekben biztosított rendes és rendkívüli jogorvoslati eszközök alkalmasak. 
Arra az esetre, ha a feleknek már nem áll rendelkezésre jogorvoslati eszköz, mert azokat kimerítették, vagy ilyen eszköz igénybevétele kizárt, a törvényjavaslat új jogorvoslati eszközként biztosítja a jogegységi panaszt. A jogegységi panasz eljárásban a Kúria bíráiból álló, az ügyelosztási rendben meghatározott összetételű panasztanácsok járnának el kizárólag a felek valamelyikének jogorvoslati indítványára - fejtegette a miniszter.

Saját képükre formálnák a Kúriát

Bár Varga nem osztja "azok aggodalmát, akik az ítélkezés függetlenségének csorbítását látják mindebben", nehezen lehetne megmagyarázni, hogy a felülről diktált jogértelmezés miért nem számít a függetlenség csorbításának.
Egyszerű párhuzammal élve: ha egy új munkahelyi szabályozás előírná, hogy ugyanúgy kell öltöznünk, mint a főnökünk, és csak nagyon alapos, (felül nem bírált) indoklás után viselhetünk más színű inget, nadrágot, mint ő, azt csak az őrültek, a szervilisek vagy a törtetők nem tekintenék korlátozásnak.

Mint a Népszava már korábban beszámolt róla, a javaslat erőltetése arra utal: a Kúriát próbálja erősíteni, mi több, a saját képére formálni a kormány. Hiszen egy másik - Varga által ezúttal nem említett módosítás - megteremti annak lehetőségét is, hogy az alkotmánybírák saját kérelmükre rendes bíróvá váljanak, majd alkotmánybíró mandátumuk lezártával a Kúriára kerüljenek tanácselnöknek. Anélkül, hogy egyetlen perc bírói vagy megfelelő jogi gyakorlatuk lenne. Ennek háttérében sokak szerint az áll, hogy Darák Péter Kúria-elnök utódját a kipróbált, kormánypártokhoz hű alkotmánybírák közül választanák ki. Két név forog jogi berkekben: Varga Zs. András korábbi legfőbb ügyész-helyettesé, illetve a nemrég alkotmánybíróvá választott volt OBH-elnök Handó Tündéé. 

Amikor a gazdasági érdek formálja a jogot

Az eseményen részt vett Varga Mihály pénzügyminiszter is, aki arról beszélt:
a kormány gazdaságpolitikáját elsősorban a jogalkotáson keresztül tudja megvalósítani.

 Mint hangsúlyozta, nem mindegy, hogy Magyarország miként fog részt venni abban a világméretű gazdasági folyamatban, amit a technológia nagyon gyors változása jellemez. A jogalkotás ebből a szempontból a jövőre való felkészülést is szolgálja – mondta Varga, aki szerint „az egyre gyorsuló fejlődés azt kívánja, hogy ezeken az érzékeny területeken is határozott, gyors, ugyanakkor körültekintő lépéseket tegyünk”.
Hogy a Varga által csak nagyon általánosan megemlített lépések a gyakorlatban mit jelenthetnek, azt jól mutatja a sokak által kritizált, rabszolgatörvénynek is nevezett túlóratörvény, amit a kritikusok szerint a kormány a német vállalatok igényeinek megfelelően formált.

Négyen támadtak az ATV operatőrére a siófoki kórháznál

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.23. 18:40

Három biztonsági őr és egy főnöknek tűnő figura próbálta elvenni a kórházon kívül, közterületen dolgozó operatőrtől a kamerát.
Rövid időn belül másodszor támadták meg az ATV Híradójának stábját. Az önkormányzati választások napján a pécsi tudósítót ütötték meg munka közben, most pedig Siófokon próbálták négyen elvenni a kamerát az operatőrtől, amikor a kórházról szeretett volna képeket készíteni.  Közterületen készített felvételeket. Először egy biztonsági őrként viselkedő, de be nem mutatkozó férfi próbálta megakadályozni a forgatást, majd három biztonsági őr és a vezetőjüknek tűnő férfi jelent meg. Megpróbálták elvenni az operatőrtől a kamerát, aki ezt természetesen nem hagyta, majd feljelentést tett a siófoki rendőrkapitányságon. Úgy tűnik, a megrángatott, milliós értékű kamera az események miatt tönkrement.