Farkas Flórián nem vette át mandátumát

Publikálás dátuma
2019.11.25. 14:23

Fotó: Béres Márton / Népszava
Az új Országos Roma Önkormányzat képviselői átvették megbízólevelüket. Csupán egyvalaki hiányzott.
A 47 fős roma testületből csak a fideszes Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke nem jelent meg hétfőn a Ludovika téren, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Szent Lászlóról elnevezett kápolnájában tartott mandátumátadó ünnepségen. Farkas Flórián későbbi időpontban veszi át megbízólevelét – hangzott el a rendezvényen. Ha egyáltalán átveszi. Ebben az esetben ugyanis az összeférhetetlenségi szabályok szerint búcsút kellene intenie parlamenti mandátumának. Az általunk megkérdezett roma politikusok (egy kivételével, aki azt állította, nem tud semmit) egybehangzóan azt mondták: biztosak abban, hogy Farkas Flórián az országgyűlési képviselőség mellett fog dönteni. Már amennyiben a Fidesz enged számára választási lehetőséget. A települési önkormányzati választásokkal egy időben tartott országos roma választáson a Lungo Dromnak nem sikerült többséget szereznie az Országos Roma Önkormányzatban (ORÖ). Farkas Flóriánék szempontjából a legnagyobb gond az, hogy a testületbe bejutott másik három szervezet – Fiatal Romák Országos Szövetsége (Firosz), Roma Polgárjogi Mozgalom, Phralipe – megállapodott egymással: nem köt szövetséget a Lungo Drommal.
Farkas László, a Firosz elnöke a „hármas szövetség” nevében arra kérte Rádi Pétert, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) vezetőjét, hogy hétfőre, a mandátumkiosztás napjára hívja össze az ORÖ alakuló ülését. Rádi azonban a jövő hét keddet, december 3-át jelölte meg. Farkas László szerint az időhúzás a Lungo Drom érdekét szolgálja, ezért tett még egy kísérletet, hogy jobb belátásra bírja az NVB-t. Nem járt eredménnyel. A Lungo Dromnak így még van ideje rá, hogy néhány képviselőt átcsábítson magához, és ezzel többségbe kerüljön a testületben. A vele szemben összefogó szervezetek szerint ez nem fog sikerülni. Sőt. „Most már a Lungo Dromtól akarnak átjönni hozzánk” – mondta lapunknak az ORÖ egyik képviselője. Rádi Péter a megbízólevelek kiosztásakor arról beszélt, hogy túl kell lépni a megosztottságon: nem egy másik frakcióban ülő politikus az igazi ellenfél, hanem – egyebek mellett – a szegénység, az iskolázatlanság, a bűn. Az NVB elnöke felidézte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egy alkalommal a magyar gazdaság „rejtett erőforrásának” nevezte a cigányságot. Rádi Péter szerint ma már munkaerőhiány van, a romák közössége valódi erőforrássá vált. Úgy vélte, hogy akaratától, tehetségétől, szorgalmától függően mindenki dolgozhat.
Szerző

Már több mint 150 ezren töltötték ki a titkos klímakonzultációt, pedig a kormányt egyáltalán nem érdekli az emberek véleménye

Publikálás dátuma
2019.11.25. 14:17

Fotó: Népszava
Míg nálunk egy hét állt a kérdőív kitöltésére, Ausztriában például egy hónapot hagytak az állampolgároknak.
Hétfőig több mint 150 ezren töltötték ki a kormány hosszú távú klímavédelemről szóló konzultációját, értesült több forrásból az Index. Ez különösen annak fényében meglepően magas szám, hogy a kormány finoman szólva is csak úgy tessék-lássék oldotta meg a feladatot, amit az Európai Uniótól kapott:
a "nemzeti konzultációkra" máskor milliárdokat költő kormány most egy a Google ingyenes felületén összedobott űrlappal tisztelte meg a választópolgárokat, ráadásul annak létéről jóformán csak a kormány.hu oldalán lehetett értesülni.

Egészen addig, amíg egy véletlennek köszönhetően fel nem kapta a kérdőív hírét a sajtó - erről a Népszava itt ír bővebben
Míg nálunk egy hét állt a kérdőív kitöltésére, Ausztriában egy hónapot hagytak az állampolgároknak. Nálunk semmilyen kormányzati hírverést nem kapott a konzultáció, Németországban 2,5 millió eurót költöttek arra, hogy olyanok is elmondják a klímaváltozásról a véleményüket, akiket alapból nem érdekelt a téma.  
Hollik István azért igyekezett lehűteni a kedélyeket.  Az Inforádióban nagyjából azt mondta, hogy a kormányt egyáltalán nem érdekli az emberek véleménye. Ez ugyanis nem egy nemzeti konzultáció, hanem egy "Brüsszel által előírt tájékoztatási forma". Ha a kormány klímaügyben vagy bármilyen más ügyben nemzeti konzultációt akar folytatni, akkor azt a szokásos módon fogja megtenni - közölte Arra a kérdésre, hogy ezt a társadalmi konzultációt miért dugták el a honlapon, a kormányszóvivő azt mondta, hogy„ennek nem az a célja, hogy az emberek átfogó véleményét megtudja a kormány, hanem egy Brüsszel által előírt kötelezettség, amelynek a kormány eleget tesz”.

Áder nem árulta el, kitöltötte-e

Az Index múlt pénteken megkérdezte a gyakorta zöld politikus, illetve klímavédő szerepben tetszelgő Áder János köztársasági elnököt is, hogy mikor értesült a konzultációról, kitöltötte-e a kérdőívet, népszerűsítette-e valahol, illetve mi a véleménye arról, hogy a kormány nem tájékoztatta erről a lakosságot. Az államfő, aki korábban üzleti lehetőségként tálalta a klímakatasztrófát, erre a megkeresésre nem válaszolt.

Szerző
Frissítve: 2019.11.25. 17:08

Hiába vesznek részt a pedagógusminősítésben a szakképző iskolákban dolgozó tanárok, nem kapnak érte semmit

Publikálás dátuma
2019.11.25. 13:17

Fotó: Népszava
A nemrég elfogadott új szakképzési törvény miatt már nem jár órakedvezmény, sem külön béremelkedés a sikeres minősítési eljárás után.
Komoly anyagi és nem vagyoni hátrány érheti a szakképzés törvényi hátterének változásai miatt azokat a szakképző intézményekben dolgozó pedagógusokat, akik már megkezdték minősítési eljárásukat – hívta fel a figyelmet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). A szakszervezet közzétett egy levelet, amit az Oktatási Hivatal (OH) küldött az érintett tanároknak: ebből kiderül, hogy az új szakképzési törvény alapján – amit november 19-én fogadott el az országgyűlés – a szakképző intézményekben dolgozó pedagógusok már nem tartoznak a pedagógus előmeneteli rendszer hatálya alá, foglalkoztatásuk munkaviszonyban vagy megbízási jogviszonyban történik, ezért ha sikerrel is vesznek részt a Mesterpedagógus fokozatot célzó eljárásban, az – a jelenlegismert szabályozás alapján – már nem jár hetente biztosított órakedvezménnyel, külön béremelkedéssel. Az eljárást persze ennek tudatában is folytathatják, „vígaszdíjként” az OH megígérte, hogy a későbbiekben kirendelhetik őket a szakképzésben zajló minősítési eljáráshoz szakértőként. Merthogy a szakképzésben dolgozó oktatók számára új minősítési és ellenőrzési rendszert dolgoznak ki.
A PDSZ szerint ez rendkívül hátrányosan érinti a pedagógusokat, hiszen akik már elkezdték a felkészülést, rengeteg munkát végeztek, kidolgozták pályázataikat, a minősítés díját (71 ezer forintot, amit július 30-áig kellett befizetni) is átutalták. A szakszervezet azt is kifogásolja, hogy az érintett tanárok – akik joggal érezhetik magukat becsapva – a mai napig, vagyis november 25. éjfélig kaptak időt arra, hogy döntsenek arról, folytatják-e a minősítési eljárást. A szakszervezet úgy látja, a szakképzési rendszer gyors és kidolgozatlan átalakításával „robbanásra kész helyzet állhat elő”, amit meg lehetett volna előzni alaposabb előkészítéssel vagy a törvény visszavonásával. A PDSZ is csatlakozott a Pedagógusok Szakszervezete által kezdeményezett november 30-ai tanártüntetéshez, amit két nagy szakszervezeti szövetség és több más ágazati érdekképviselet is támogat.
Szerző
Frissítve: 2019.11.25. 14:05