Hirtelen érdekelni kezdte a kormányt, hogy kétszázezren konzultálnak vele klímaügyekben

Publikálás dátuma
2019.11.25. 17:53
Résztvevő a III. Globális Klímasztrájk elnevezésű rendezvényen 2019 szeptemberében
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Bár a kormányszóvivő szerint az emberek véleménye nem számít, az innovációs minisztérium hivatalosan örül a rengeteg válasznak. Igaz, nem sokat tettek a konzultáció sikeréért.
„Örülünk annak, hogy a kérdőívet ennyien, több mint 200 ezren töltötték ki. Mindenkinek a véleménye számít,  a beérkezett válaszokat a minisztérium kiértékeli, annak eredményeit nyilvánosságra fogjuk hozni. Ezt követően tárgyal majd a kérdésről a kormány.  Magyarország kormánya – ahogyan eddig is - a magyar emberek véleményének figyelembevételével fogja meghozni döntését.” - ezt a közleményt küldte el hétfőn a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a távirati iroda Országos Sajtószolgálatának.
Bár az üzenetben az ITM továbbra is hangsúlyozza, hogy brüsszeli utasítást teljesítenek a klímaváltozás ügyében indított társadalmi egyeztetéssel – ergo, jókedvükben nem foglalkoznának a témával –a tárca így is finoman fogalmaz Hollik Istvánhoz képest, akiaz InfoRádióban kerek-perec kijelentette:
a felmérésnek nem célja, hogy a kormány általa megismerje az emberek véleményét.

Hogy a Brüsszel által tukmált konzultáció mennyire kínos lehetett az Orbán-kabinetnek, azt jelzi, hogy eleve suttyomban jelentették meg a kérdőívet: az ITM klímapolitikai államtitkárságának hírei között (és egy kapcsolódó Facebook oldalon) közölték a dokumentumot, és mindössze egy hetet adtak kitöltésére. Azt, hogy végül mégis közismert lett a Másfél fok nevű tematikus Facebook-oldalra befutó olvasói hozzászólásnak köszönhető, a kérdőívet ezután találta meg és népszerűsítette az országos sajtó.
Szerző

Márciusig biztosan marad az éjszakai buli a Bulinegyedben

Publikálás dátuma
2019.11.25. 17:30

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Viharos, indulatos ülésen úgy döntött Erzsébetváros képviselő-testülete, hogy nem dönt a szórakozóhelyek azonnali éjféli bezárásáról, február végéig kidolgozzák, kik kaphatnak felmentést a szabály alól.
Folyamatos bekiabálások, pfújolás és éljenzés, kacagás és szidalmazások között szavazta meg a VII. kerületi önkormányzat képviselő-testülete, hogy nem rendelik el a szórakozóhelyek azonnali éjféli bezárását, hanem egy testületet hoznak létre, amely február 28-ig kidolgozza, milyen feltételek meglétekor kaphat további nyitvatartási engedélyt egy vendéglátóhely a Bulinegyedben. Hiába hangsúlyozta Niedermüller Péter polgármester a választáson nyertes Összefogás képviselőivel együtt, hogy szó szerint azt hajtják végre, amit a kampányban ígértek, a zsúfolásig megtelt ülésteremben, annak előterében, de még a lépcsőházban is fel-felhangzott a „hazudtok”! 
Az Élhető Erzsébetváros Egyesület jelenlévő tagjai az azonnali éjféli zárást követelve szurkoltak egyetlen képviselőjüknek, ám amikor kiderült, hogy Garai Dóra az azonnali zárásról és a tárgyalások ezzel párhuzamos megkezdéséről szóló javaslatát nem veszik a polgármesteri javaslat elé, majd később – ennek elfogadás után – le is veszik a napirendről, nem válogattak az indulatok kimutatásában. Aludni szeretnék – ismételgette folyamatosan egy indulatos hölgy, akinek magánakciója mellé az egyesület tagjai táblákat mutattak a képviselők felé „Szövegelés helyett záróra” és „Ha valamit nem akarsz megoldani, szervezz rá egy értekezletet” feliratokkal.
Az különösen nem tetszett a civil szervezet tagjainak és a többi megjelent erzsébetvárosinak, hogy a Fidesz és az Összefogás képviselői hozzászólásaikban szinte kivétel nélkül egymás felelősségét hangoztatták a döntés sorozatos elodázása miatt, ahogy azt is kifogásolták, miért kapott szót a vendéglátók képviselője, aki a szórakozóhelyek turistacsalogató hasznáról beszélt. A „kocsmalobbi” - ahogy a kerület polgárai illették a szintén szép számban megjelent üzletvezetőket - szerintük lefizette a testület tagjait, ahogy a bekiabálások alapján ezt gondolják minden korábbi városvezetésről is.
Frissítve: 2019.11.25. 23:02

A Fidesz szerint nyilvánvalóvá vált, hogy Soros György áll a magyar biztos elleni támadások mögött, és ezt onnan tudni, hogy ők azt mondják

Publikálás dátuma
2019.11.25. 17:06

Fotó: Népszava
Hiszen nyilvánvaló, hogy Soros migránsokkal telepítené tele Európát.
Nyilvánvalóvá vált, hogy a bevándorláspárti milliárdos, Soros György személyesen áll a magyar biztos elleni támadások mögött - jelentette ki Böröcz László, a Fidesz frakcióvezető-helyettese hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten. Szerinte Soros György az általa finanszírozott szervezeteken, médiumokon keresztül próbál nyomást gyakorolni a döntéshozókra. Mindezt pedig azért teszi, mert a magyar emberek nemet mondtak a bevándorlásra. Nyilvánvaló, hogy a tengeri útvonalakon kívül a balkáni szárazföldi útvonalon érkezik a legtöbb bevándorló az Európai Unió (EU) területére - mondta Böröcz László. Ebben a helyzetben pedig - folytatta - Soros György számára nem mindegy, hogy bevándorláspárti vagy bevándorlásellenes kormány által jelölt uniós biztos tárgyal a nyugat-balkáni országok vezetőivel az EU bővítéséről. A fideszes politikus megjegyezte, ha a balkáni országok együttműködnek a bevándorlás megállításában, képesek teljesen lezárni a balkáni útvonalat. Böröcz László jelezte, a Fidesz a teljes nyilvánosság híve, s arra kérik a kormányt: adjon tájékoztatást a nemzetbiztonsági bizottságban Soros György Magyarország ellen folytatott tevékenységéről.
Szerző