Előfizetés

A siófoki kórházban nem kell az orvos és az ápolónő, ha ellenzéki

Vas András
Publikálás dátuma
2019.11.28. 12:08

Fotó: H. Szabó Sándor
Két dolgozóját, a korábbi orvosigazgatót és egy ápolónőt bocsátott el a siófoki kórház a múlt héten. Mivel mindketten vállaltan szemben állnak a kormánypártokkal, így elképzelhető, hogy politikai okokból rúgták ki őket.
Viharos szelek fújnak címmel osztott meg egy bejegyzést Nagy Gábor, Siófok alpolgármestere. - A siófoki kórházban betöltött orvosigazgatói posztomról hat év után, november 8-án lemondtam – írta. – Munkámat a központi műtő osztályvezető főorvosaként láttam el egészen november 20-áig. Közalkalmazotti jogviszonyomat ugyanis másnap megszüntették. A szűkszavú történet kapcsán megkerestük az egykori orvosigazgatót, aki közölte, annál többet, amit a bejegyzésben leírt, nem akar mondani. Más forrásokból úgy értesültünk, hogy politikai okokból távolították el a kórházból. A választásokon ugyanis Nagy Gábor egyéniben függetlenként elindult a kiliti körzetben a Fidesz-KDNP helyi jelöltjével szemben. A körzetben a város polgármestere, Lengyel Róbert Becsülettel Siófokért Egyesülete nem indított saját jelöltet, hanem szimpatizánsaikat Nagy Gábor támogatására kérték, aki meg is nyerte a voksolást. Az új önkormányzatban – ahol korábban az ellenzéki polgármester kormánypárti közgyűléssel volt kénytelen együtt dolgozni – az ellenzék kétharmados többségbe került, s Nagy Gábort alpolgármesternek választották. Ezek után természetesnek érezte, hogy lemond a kórházban betöltött pozíciójáról, ekkor felajánlották neki a központi műtő vezetését, ám alig két hét után behívatták, s közölték vele, el van bocsátva. Értesüléseinket Nagy Gábor sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta. Nem ő az egyetlen, akit vélhetően politikai meggyőződése miatt rúgtak ki a siófoki kórházból: a múlt héten egy ápolónőnek is azonnali hatállyal felmondtak egy Facebook-poszt miatt, amellyel az intézmény szerint megsértette a kórház jó hírnevét. - Siófok és környéke országgyűlési képviselője, Witzmann Mihály oldaláról osztottam meg egy bejegyzést azzal a megjegyzéssel, hogy remélhetőleg nem azért vág furcsa arcot a képviselő, mert urológiai problémája van, akkor ugyanis nehéz helyzetbe kerül. Előtte látott ugyanis napvilágot a hír, hogy Siófokon bezárnak osztályokat, többek között az urológiát – mondta V. H. Mónika.
Mint elmesélte, hét év után, tavaly novemberben költözött vissza Siófokra, és felnőtt szakápolóként kezdett el dolgozni a belgyógyászaton. Egyúttal azonnal csatlakozott Lengyel Róbert kampánycsapatához, amit jelentett is az ápolási igazgatónak, megjegyezve, nem fogja bevinni a politikát a munkahelyére. Felettese tudomásul vette politikai szerepvállalását. – Amióta győzött az ellenzék Siófokon, láthatóan elkezdtük csípni egyes kormánypártiak szemét – folytatta V. H. Mónika. – A bejegyzés megosztása utáni napokban felhívtak, hogy azonnal menjek be az ápolási igazgatóhoz. Az ápolási igazgatóval és egy másik felettesével lezajlott beszélgetés hiába próbált azzal érvelni, hogy a magánoldalán írt egy magánbejegyzést, felettesitől többször is elhangzott, „főleg a mostani helyzetben”, illetve, hogy „ilyen politikai helyzet van, tudod, milyen kellemetlen helyzetbe hozol bennünket, milyen kellemetlen helyzetbe hozod a főigazgató urat?”. Persze próbált küzdeni az állásáért, azt is megígérte, törli a posztot – azt követelték tőle, hogy ott és azonnal törölje –, s egy utolsó esélyt kért, de főnökei hajthatatlannak bizonyultak, mondván, nem tehetik meg, hogy megadják az esélyt! V. H. Mónikát másnapra hívták vissza a felmondási papírok aláírására, ám ügyvédje tanácsára addig nem volt hajlandó szignózni a kirúgását, míg nem látja a mellékletet, amely állítólag az ominózus posztot tartalmazta – ezt azonban nem mutatták meg neki. Így aztán leszámolt ugyan, leadta a ruháját, a kulcsait, a belépőkártyáját.
– A papírokat még nem kaptam meg, de biztos, hogy perelni fogok – mondta lapunknak. Az ügyben kerestük Inczeffy Istvánt, a kórház főigazgatóját, aki kérte, egy órával később hívjuk vissza, ám ezután már nem vette fel a telefonját, hiába próbálkoztunk többször is.   - Túl sok lenne a véletlen egybeesés, hajlok rá, hogy a politika dolgozik a háttérben és a kórház vezetése csak eszköz – mondta Lengyel Róbert siófoki polgármester, akit azért kerestünk meg, mert alpolgármestere, illetve egyik aktivistája érintett a kórházi ügyekben. – Felháborít és elszomorít, hogy 30 évvel a rendszerváltás után ilyesmi megtörténhet, és miközben szakemberek sora hiányzik egészségügyből orvost és ápolót rúgnak ki indokolatlanul. A személyzeti politika ugyan a kórház belügye, ám a két eset közügynek tűnik. Ha a politika van a háttérben, szégyelljék magukat, akik a paraván mögül tesznek tönkre egzisztenciákat gyáva és aljas módon! A város lakói által megbecsült embereket hurcolnak meg, csak mert más a politikai nézetük! Mert ezek szerint már az is baj, ha nem pártszínekben, hanem függetlenként elindul valaki egy választáson a hatalommal szemben.

Operatőrre támadtak

Mint arról beszámoltunk, szombaton négyen támadtak rá az ATV operatőrére, aki a kórházról akart külső felvételeket készíteni, információink szerint a kirúgásokkal kapcsolatban. Először egy biztonsági őrként viselkedő, de be nem mutatkozó férfi próbálta megakadályozni a forgatást. Majd három biztonsági őr és a vezetőjüknek tűnő férfi jelent meg. Megpróbálták elvenni az operatőrtől a kamerát, aki ezt nem hagyta, majd feljelentést tett a siófoki rendőrkapitányságon. Úgy tűnik, a megrángatott, milliós értékű kamera az események miatt tönkrement.

"Hülyegyerekek" - mondta az Ismerős Arcok énekese a Nélküled című dalát kritizálókról

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.28. 11:51
Nyerges Attila, az Ismerős Arcok zenekar frontembere
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Név szerint Hont Andrást és Czutor Zoltánt említette egy Facebook-videóban.
Először szólalt meg nyilvánosan az Ismerős Arcok énekese, Nyerges Attila október 9-i motorbalesete óta - írja a 24.hu. Az eset után egy darabig úgy tűnt, hogy könnyebb sérüléssel megúszta, néhány nap múlva azonban otthonában rosszul lett, és kórházba kellett szállítani, ahol életmentő műtéten esett át a karambolban szerzett belső sérülései miatt. Most videoüzenetben köszönte meg mindenkinek, aki gondolt rá és jókívánságokat küldött neki a felépülése alatt. A videóban röviden reagált a Nélküled-ügyre is, ami a Puskás Stadion avatása után robbant ki. A kormányzati média azért indított célzott lejárató kampányt az Index újságírója, Miklósi Gábor ellen, mert az nem állt fel a meccs előtt, mikor a közönség állva énekelte el a zenekar leghíresebb dalát, a Nélküledet. Miklósiról, és a Nélküledből menekültválságos videomontázst készítő indexes kollégájáról, Dezső Andrásról antiszemita plakátok is megjelentek Budapesten.

7 millió forintot kér ki nem vett szabadságaiért a II. kerület leváltott polgármestere

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.28. 11:14
Láng Zsolt
Fotó: Facebook/II. kerületi Fidesz
154 nap ki nem vett szabadságról nyújtott be papírokat az önkormányzathoz.
A fideszes Láng Zsolt, egykori II. kerületi polgármester a ki nem vett szabadságait pénzben akarja kiváltani, ami bruttó 7,3 millió forintot jelent neki - írja a Blikk. A lap szerint Láng 154 nap ki nem vett szabadságról nyújtott be papírokat az önkormányzathoz. A kerület megerősítette a lapnak: Láng Zsolt volt polgármester a határidő lejárta előtti napon adta le a nyilatkozatát. „Nem kértem szabadságmegváltást, azt törvény írja elő. Hogyha ezen néhány polgármester miatt változtatni szeretnének, akkor több tízezer köztisztviselő esetében is változtatni kellene és jogot kellene elvonni ezektől az emberektől is”, írja a lap vélhetően Lángot idézve. Láng már nem polgármester, de továbbra is a kerület önkormányzati képviselője, korábban 3 millió forint végkielégítést is kapott. A Blikk tegnap 12 másik volt polgármester kikért adatairól számolt be, amiből újdonság, hogy Puskás Tivadar és Bácskai János is nagy összegekkel távozott.