Hiába van tél, nem minden allergiás lélegezhetett még fel

Publikálás dátuma
2019.12.02. 15:10

Fotó: Stephen Lux/Cultura Creative / AFP
Makacs orrdugulás, de ismétlődő arcüreggyulladások és orrpolip kialakulása esetén is gondolni kell a főleg ősztől tavaszig tüneteket okozó poratka allergiára.
A hidegebb időben a pollenallergiások fellélegezhetnek, de nem minden beteg könnyebbül meg, ugyanis a szezonális allergiák mellett léteznek olyanok is, amelyek egész évben tüneteket okoznak, ilyen a háziállat-, a penészgomba- vagy a poratka allergia is – mondta Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa.
„A poratka allergia leginkább ősztől tavaszig jelent problémát. Ekkor töltjük a legtöbb időt zárt térben, így nagy koncentrációban lélegezzük be az allergént. A helyzet súlyosbodik, ha a fűtési szezonban a lakásban magas a páratartalom, a meleg, párás levegő ugyanis nagyon kedvez a poratkák elszaporodásához.”
A poratka allergia legjellemzőbb tünete a makacs orrdugulás. A légúti allergia miatt az orrnyálkahártya begyullad és ez okozza az orrdugulást. Kezelés nélkül a gátolt orrlégzés és a melléküregek nem megfelelő szellőzése miatt visszatérő arcüreggyulladás jelentkezhet. A tartósan gyulladt orrnyálkahártyán pedig idővel szőlőszemre emlékeztető kinövések jelennek meg, orrpolip alakul ki.”
Poratka allergia ellen antihisztamint és szteroid tartalmú orrspray-t ír fel a szakorvos. A tüneti kezelés mellett tartós megoldást az immunterápia nyújt. A minimum három évig tartó kezeléssel akár 12 évre is meg lehet szüntetni a poratka allergia tüneteit. Ha már kialakult az orrpolip, akkor műtétre is szükség lehet, de az allergia kezelését ekkor is folytatni kell – tette hozzá Augusztinovicz Monika.
Szerző
Témák
allergia

Több oka is lehet az egyik náthából a másikba esésnek

Publikálás dátuma
2019.11.30. 14:14

Fotó: B. BOISSONNET/BSIP / AFP
A kevés alváson, a folyadékfogyasztáson túl a D-vitamin hiánya, de akár allergia és reflux is okozhat folyamatos „takonykórt”
Több oka lehet, ha ősztől tavaszig tartó folyamatos náthás állapotnak, annak, ha egyik megfázásból a másikba esik valaki – mondta Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa. 
Ilyen lehet az alváshiány. Egy korábbi, a Sleep tudományos folyóiratban közölt kutatás is alátámasztotta, hogy a kevés alvásnak az egészség látja kárát. A 164 felnőtt bevonásával zajlott vizsgálatból kiderült, hogy napi hat óra alvás mellett a 18 és 55 év közötti résztvevők gyakrabban lettek náthásak, mint azok, akik napi hét órát töltöttek pihenéssel. A kockázat az alvásidő csökkenésével egyenes arányban nő. A hat órát alvók 4.2-szer, az öt órát alvók 4.5-szer gyakrabban betegedtek meg.
„Az elegendő alvásidő mellett az alvás minőségére is fontos ügyelni. Hiába alszik valaki hét órát, ha közben többször felébred, nem lesz kipihent. Ha rendszeresen fáradtan, fejfájással, kiszáradt torokkal ébred reggel, előfordulhat, hogy horkol vagy alvási apnoéban szenved. Ezt fontos kivizsgáltatni és kezeltetni, mert szövődményként a gyakoribb megfázások mellett más, krónikus betegségek is jelentkezhetnek” - hangsúlyozta a szakorvos.

Víz, víz, víz

Ha kevés folyadékot fogyasztunk napközben, az az egész szervezetünkre hatással van. A kontaktlencsét viselőknek még a szemük is könnyebben kiszárad, de a bőr rugalmassága is tükrözi a folyadékfogyasztásunkat. Ha keveset iszunk, az orrnyálkahártya is jelez: könnyebben kiszárad. Ha még a lakás levegője is száraz, a helyzet tovább romlik, sérülékenyebbé válik és gyakrabban leszünk betegek. Igyunk eleget és párásítsunk, ha száraz a belső levegő – ajánlotta Augusztinovicz Monika.
Kevesen tudják, hogy az általában gyomorégéssel, a szegycsont körüli területen jelentkező égő érzéssel jelentkező reflux légúti tüneteket is okozhat. A gyomorsav egészen a garatig eljutva irritálhatja az érzékeny nyálkahártyát is. Ennek jellegzetes tünete a reggeli torokfájás, de akár krónikus orrmelléküreg-gyulladást is előidézhet. A vitaminok, főleg a vas, a cink és a C-vitamin mellett a D-vitamin segíti az immunrendszert a légúti betegségek megelőzésében. Vérvizsgálattal lehetőség van pontosan meghatározni a személyre szabott dózist, amelynek kezdő adagja – hiányállapot esetén – lehet ennél magasabb is.
A lakáson belüli allergének a hidegebb hónapokban okoznak tüneteket. A háziállatok szőre, a poratka a leggyakoribb kiváltó ok, de gyakori náthás légúti tünetekért a penészgomba is felelős lehet. „A fel nem ismert allergia összekeverhető a náthás tünetekkel. Ha a tüsszögés, orrfolyás, orrviszketés, orrdugulás heteken át nem múlik el, célszerű erre is gondolni. A kezeletlen allergia állandó gyulladásban tartja az orrnyálkahártyát, ami még inkább fogékonnyá tesz a fertőzésekre. Az allergia kezelésével csökkenteni lehet a légúti betegségek gyakoriságát is” – mondta a szakorvos.
Szerző
Témák
nátha allergia

Közelít a tél, állandósulhat a fejfájás

Publikálás dátuma
2019.11.29. 09:33

Fotó: MANCEAU/BSIP / AFP
Bár csökkent a frontterhelés, a változatosság folytatódik, ami miatt nem csak az időjárásra érzékenyek tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket.
A csütörtöki, sok csapadékot is hozó kettősfront után ugyan kedvezőbbé vált az élettani helyzet, a változékony marad az időjárás. Napos és felhős időszakok váltják egymást és a szél is többfelé megerősödik. Szombaton aztán erős lehűlés kezdődik, vasárnap estétől pedig megérkezik a tél, egyre többfelé lehet havazásra számítani – írta Pintér Ferenc, a Meteo Klinika igazgatója a Facebook-oldalán.
A hideg levegő beáramlása már a szombatra virradóan érkező front nyomán elkezdődik, vasárnaptól pedig már ez okozza a panaszokat, amelyeket a hét eleji kettősfront tovább fokoz. Az elmúlt napok tartós fronthatásai kimerítették a szervezetünket, de most sem csak az időjárásra érzékenyek tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket. 
Szinte biztosra vehető az egész napos, sőt akár a napokig tartó fejfájás, ingadozhat a vérnyomás is. Az alvászavarok, álmatlanság miatt is nyűgösebbek lehetnek a másnapok. A nyirkos levegő az ízületi panaszokkal élők tüneteit erősítette fel, de a fájdalmak, akár a kopásos, akár a gyulladásos eredetűek a következő napokban is jelentkezhetnek. Ezeken a végtagok kímélő átmozgatása némileg enyhíthet – olvasható a Meteo Klinika honlapján.  
A változó felhőzet és a többfelé megélénkülő szél miatt ingadozó hőérzet lesz jellemző. Nagy a megfázásveszély, ezért fontos a réteges öltözködés; már kell a vastag kabát és a nyakat védő sál is. A kímélő étkezés mellett ajánlott melegítő hatású ételeket, fűszereket, például fahéjat, gyömbért fogyasztani, amelyek fokozzák a vérkeringést. 
Érdemes kihasználni a napos időszakokat a D-vitamin raktárak töltésére. A hangulatot is javító napfény a közlekedést viszont akadályozhatja, mert elvakíthatja a sofőröket, ezért nekik ajánlott a napszemüveg viselése. Jó hír viszont, hogy nedves, vizes útszakaszok, vízátfolyások, egyelőre, nem nehezítik az autózást.
Szerző