Sok depressziós ember kifejezetten egészségtelenül táplálkozik. Az, hogy ez ok vagy következmény, a kutatókat is foglalkoztatja. Korábban már voltak olyan vizsgálatok, amelyek azt mutatták, a táplálkozás megváltoztatása képes mérsékelni a tüneteket. A mostani kutatással, amelyet 76 egyetemista részvételével végeztek, az egészséges táplálkozás antidepresszív hatását igazolták – írta a Medical Online.
A fiataloknak levetítettek egy, a megfelelő étkezésről szóló, 13 perces minivideót, kaptak egy egészséges élelmiszerekkel megpakolt kosarat, illetve egy kupont, amivel körülbelül 60 dollár értékben tudtak egészséges élelmiszereket vásárolni. A hallgatókat motiválási céllal kétszer is felhívta egy táplálkozási tanácsadó is, a kontrollcsoport tagjai nem részesültek tanácsadásban.
A legtöbb résztvevő később is tartotta magát a táplálkozási tanácsadó útmutatásaihoz, a korábbinál nagyobb mennyiségű flavonoidot tartalmazó zöldséget és gyümölcsöt ettek, ami kedvezően hatott a depressziós tünetekre. A CESD-R (Center for Epidemiological Studies Depression Scale) alapján az átlagos pontszám 20,56-ról 14,62-re esett vissza, miközben ugyanez az érték 20,28-ról 20,81-re változott a kontrollcsoportban. A három komponensből álló, a depresszió, a szorongás és a stressz-szint mérésére szolgáló DESS skálán is javulás következett be a „kezelt” hallgatóknál.