Előfizetés

Akadozik a végtag törött sérültek ellátása Budapesten

Danó Anna
Publikálás dátuma
2019.12.06. 12:56

Fotó: Népszava
A Honvéd kórház sürgősségije péntek óta nem fogad ilyen beteget. A mentőknek a Dél-Pesti Centrum kórház Merényi telephelye, a Szent János és a Péterfy baleseti központja között kell szétosztani a csúszós úton elesett sérülteket. A déli órákban már 13 mentőautó várakozott a baleseti intézetnél.
A fővárosban megint akadozik a végtagtöréses sérültek ellátása, ugyanis a Honvéd kórház sürgősségije péntek óta nem fogad ilyen beteget. A mentőknek így a másik három – a Dél-Pesti Centrum kórház Merényi telephelye, a Szent János és a Péterfy baleseti központja – között kell szétosztani a csúszós úton elesett sérülteket. Úgy tudjuk, a Péterfy baleseti központja előtt a déli órákban már 13 mentőautó várakozott arra, hogy átvegyék tőlük a sérülteket. A kocsik hosszas várakoztatása további fennakadásokkal járhat, hiszen a Közép-Magyarországi Régióban és a fővárosban amúgy is kevesebb mentő, mint amennyi segélykérés van. Más forrásból úgy értesültünk, hogy a Honvédkórházban már a csütörtök 20 elmaradt műtéttel indult, és pénteken is lefújtak ennyi operációt, mert az igényjogosult betegek – például katonák, rendőrök, kormánytagok – ellátását nem mondhatták le. A műtétek torlódásának pedig az volt az oka, hogy nem volt elég szakember, például aneszteziológus a műtétekhez.   Lapunk kérdésére a Honvéd kórház azt válaszolta, hogy a súlyos betegeket továbbra is fogadják, csak a „II. progresszivitási szintű” páciensek fogadását függesztették fel legfeljebb péntek este nyolcig, mivel jelenleg is 19 súlyos sérült ellátása van folyamatban. Megjegyezték: a kórházak közti feladatmegosztás fontos eszköz, és alapvető részét képezi az ellátásszervezésnek. A traumatológiai ellátásban részvevő kórházak együttműködése ezzel a szemlélettel folyamatos, és az OMSZ által tökéletesen koordinált. A Honvédkórház is rendszeresen helyt áll, amennyiben más egészségügyi intézménynél alakul ki hasonló, átmeneti fokozott terhelést előidéző helyzet. Legutóbb csütörtökön, a Gyógyuló Egészségügy konferencián mondta Kásler miniszter, hogy a sürgősségi ellátással minden rendben. Mint fogalmazott: „senki nem hitte el, legalábbis a hozzáértőket leszámítva nagyon kevesen, hogy meg lehet szervezni a sürgősségi betegellátást.” Emlékezetes, erre a miniszteri beavatkozásra is azután került sor, amikor a sajtó hetek óta cikkezett a sürgősségi osztályokon, főként a Honvéd kórházban kialakult kaotikus helyzetről, a több órás betegvárakoztatásokról valamint arról, hogy orvosok mondtak fel a szervezetlenség, a rossz körülmények miatt. Múlt év őszén a baj már akkora volt, hogy Zacher Gábor az osztály vezetője le is mondott, miután többször is hiába jelezte a parancsnoknak, hogy se eszköze, se elég ember nincs az elvégzendő feladatokra. A humán miniszter ezt követően rendeletben újraszabályozta a sürgősségi osztályok működését, januárban élesedtek a szabályok. Azóta sok hír nem volt az osztályok működéséről, csak a miniszter számol be rendre arról, hogy minden rendben, a probléma megoldódott.  

Saját intézményeit jelentette fel korrupciós ügyek kapcsán az EMMI

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.06. 11:49
Benedek István Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója
Fotó: Lénárt Márton / heves.szgyf.gov.hu
Az ügyészség vesztegetés és feljelentés elmulasztása miatt is nyomoz.
Egyre nagyobb bajban van a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) központi vezetése és Hajdú-Bihar megyei kirendeltsége. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) ugyanis lényegében saját intézményeit jelentette fel, mivel a gyanújuk szerint ezekben régóta tudtak a hajdúsági kirendeltség szociális intézményeinek visszaélésgyanús ügyeiről – derítette ki a Magyar Hang.
A Központi Nyomozó Főügyészség a hetilap érdeklődére azt írta, jelenleg korrupciós bűncselekmény feljelentésének elmulasztása és vesztegetés elfogadása miatt nyomoznak. Előbbiben a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség, utóbbiban a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség jár el.  
Az ügyekben június óta vizsgálódnak, azóta egymást érik a tanúmeghallgatások. Ezek miatt az SZGYF főigazgatója, Benedek István Zsolt és Verdó György „debreceni helytartó” is nyugtalankodhat. Gyanúsított jelenleg nincs. 

Korábban százmilliókat bukott a túlfizetéseken, most szakít ügyvédjeivel Pécs

Ungár Tamás írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2019.12.06. 11:31
Péterffy Attila polgármester a pécsi közgyűlésen
Fotó: Facebook/Péterffy Attila
Az elmúlt öt évben Pécs mintegy 400 milliót veszített azzal, hogy az önkormányzat, valamint cégei és intézményei túlfizették a nekik dolgozó ügyvédi irodákat. Erre a megállapításra jutott a baranyai megyeszékhely új vezetése, miután szakemberekkel átvilágíttatta az önkormányzat gazdálkodó egységeinek jogászokkal kötött szerződéseit.
Pécsnek az elmúlt ciklusban kormánypárti irányítói voltak, októberben az ellenzéki pártokat összefogó Mindenki Pécsért Egyesület fölényesen nyert a választáson. A civil szervezet – kampányban tett ígéretének megfelelően – elkezdte a város gazdálkodásának átvilágítását, s ennek részeként vizsgálták meg az ügyvédi irodákkal kötött kontraktusokat. Ilyen célra 2014 novemberétől napjainkig a város 1,3 milliárdot költött, s a szerződések díja 30 százalékkal meghaladták a Pécsen megszokott piaci árakat, mondta egy pénteki sajtótájékoztatón az átvilágítást irányító pécsi ügyvéd, Bodnár Imre. Péterffy Attila, Pécs polgármestere a tájékoztatón bejelentette, hogy december 15-ével felmondatja az eddigi szerződéseket, és arra utasítja a város gazdálkodó egységeit, hogy versenytárgyalással válasszanak maguknak ügyvédi irodát. Az önkormányzatnak eddig dolgozó irodák nem lesznek kizárva a versenyből, ám ezen túl be kell érjék a korábbinál kevesebb gázsival. Az új városvezetés 14-15 ezer forintos óradíjat lát indokoltnak, és csakis konkrét feladatra adnak megbízást, nem lesznek átalányszerződések. Péterffy – kérdésünkre válaszolva – hozzátette, hogy a jelentkező irodák közül a pécsiek előnyt élveznek. Az átvilágítók egyébként nem látják annak nyomát, hogy az ügyvédi irodák korábban versenytárgyaláson nyerték volna el megbízásukat. Mint azt megtudtuk, a legtöbb pénzt – 226 milliót – Szalay Ferenc ügyvédi irodája kasszírozta Pécsen, s ennek az irodának a vezetője Szolnok fideszes polgármesterének fia.