Előfizetés

Kirúgta Lattmann Tamást a Közszolgálati Egyetem szexista megjegyzéséért

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.07. 11:17
Lattmann Tamás
Fotó: Népszava
Azt firtatta a Facebookon, hogy az Alapjogokért Központ fiatal női munkatársainak "milyen funkciói vannak még".
A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen lezárult a vizsgálat, amely az intézmény egyik oktatójának, Lattmann Tamásnak a közelmúltban a közösségi médiában tett, és nagy sajtónyilvánosságot kapott bejegyzéseivel kapcsolatban indult - írja közleményében az NKE.
Az ügy Pikó András egy novemberi Facebook-posztjával indult, amiben a józsefvárosi polgármester azt írta: "nemsokára megjelenik a Józsefváros újság is. Annyira bírnám, ha lenne benne egy politikai elemzés Párkányi Esztertől, a Fidelitas volt szóvivőjétől és az Alapjogokért Központ elemzőjétől, aki a kampány alatt tanúsított »tudományos alapossággal« elemezné a józsefvárosi választási eredményt".
A poszt alatt Lattmann az alábbi megjegyzést tette: "ez az Alapjogokert Központ az a hely, ahol még az alapszakos diplomájukat sem megszerzett »elemzők« osztják az okossagot a propagandamédiaban. Igaz, legalabb csinosak. Vajon milyen funkcióik vannak még?" A fiatal fideszes nőket nőiségében megalázó megjegyzésre a kormányközeli sajtó is rámozdult, minthogy Lattmann korábban azt is állította magáról, hogy felmerült ellenzéki miniszterelnök-jelöltként. Ez utóbbit bár az ellenzéki pártok egytől egyig cáfolták, de a fideszes média Lattmannt azóta is az MSZP miniszterelnökjelöltjeként emlegeti, pedig valójában az FKGP, a Változást Akaró Szavazók Pártja és a Színes Magyarország Párt jelöltje volt.
A vizsgálat megállapította, hogy ezek a bejegyzések és az általuk közvetített nézetek nem egyeztethetők össze a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által képviselt, az emberi méltósághoz való jogot és a nemek közötti egyenjogúságot tiszteletben tartó értékrenddel

- olvasható az ügyben megindult NKE-s vizsgálatról szóló közleményben. Hozzáteszik: Lattmann Tamás megnyilvánulása egyetemi polgárhoz méltatlan és elfogadhatatlan, ezért az intézmény vezetése az egyetemi docens közalkalmazotti jogviszonyát a mai napon megszüntette.

6,7 milliárdból hozna a kormány lovas Eb-t Budapestre, de még a Pénzügyminisztérium is ellenzi

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.07. 08:55
Illusztráció - a kép a Nemzeti Vágtán készült
Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP
Pedig ott a szilvásváradi betonteknő, amit éppen az ilyen versenyekre hivatkozva építettek a Bükk szívébe.
Nyáron nyerte el a Magyar Lovassport Szövetség a 2021. évi Európai Lovas Játékok, vagy ahogyan csak emlegetik, a lovas Eb rendezési jogát, ami összekapcsolódik majd a szintén 2021-es, Semjén Zsolt féle, legalább 50 milliárd forintos vadászati kiállítással. Ám, mint a hvg.hu birtokába került jelentésből kiderül,
a lovas Eb megrendezése is 6,7 milliárd forintba kerülne, ráadásul a költségek túlnyomó részét a kormánynak kellene állnia közpénzből.

A jelentést a Kásler Miklós vezette Emmi sportállamtitkársága készítette a kormány számára, hivatalos tájékoztatásképpen. Az ebben szereplő költségvetés alapján az újabb verseny 6 687 125 000 forintba kerülne. A rendező lovasszövetség szerint ebből alig több mint 1 milliárd forintot lehet a bevételből finanszírozni, szponzorációval, reklámbevétellel, nevezési díjakkal és jegybevétellel együtt. A többi 5,7 milliárdot az adófizetők pénzéből kell megfinanszírozni, két évre elosztva: már 2020-ban 1,8 milliárd, majd a rendezés évében 3,8 milliárd forint a költség.
A jelentést az összes minisztérium és a Magyar Turisztikai Ügynökség is támogatta, kivéve a Varga Mihály vezette Pénzügyminisztériumot. Innen azt jelezték, hogy már "a 2020. évi forrás biztosítását sem tartják támogathatónak". A kifogás hatása elmaradt: az Emmi részéről azzal söpörték félre a kérdést, hogy az anyag magáról az eseményről, annak programjáról szól, a pénzekről pedig majd a miniszterelnök-helyettes visz egy újabb előterjesztést a kormány elé, még idén.
Az nem derült ki, hogy a november végén készült dokumentum azóta a kormány elé került-e, mivel jogszabályalkotást nem igényel, nincs nyoma, hogy azóta már rábólintottak-e.

Feltétlenül Budapestre hoznák

A jelentésből az is kiderül, hogy mindenképp Budapesten akarják tető alá hozni a Lovas Eb-t: helyszínnek a 10. kerületben található Kincsem Parkot és a Kerepesi úti új Nemzeti Lovardát nézték ki, melyek a hivatalos pályázati film szerint mindössze 4 percre vannak egymástól. Azon túl, hogy a kettő távolsága valójában sokkal nagyobb, ehhez még pályákat, mobillelátókat, akadálypályákat és egy sor létesítményt kell két helyszínen felépíteni, miközben a szilvásváradi lovasstadiont elvileg pont a nagy versenyekre hivatkozva betonozták a Bükk szívébe.
A hvg.hu egy lovas körökben jártas forrása így kommentálta a helyszínválasztást: "a szilvásváradi stadion sokszor kong az ürességtől, mert kisebb versenyeket nem éri meg rendezni, a nagy nemzetközi megmérettetéseket pedig ezek szerint nem ide hozzák”. Pedig szerinte itt legalább nem kellene pluszban például akadályokat és fedett részt építeni, ezek mind adottak. Megjegyezte, a Nemzeti Lovarda túl kicsi egy vágtához, ráadásul a városi szmog is problémát okoz benne.

Január 7-éig használhatók a decemberi MÁV- és Volán bérletek

MTI
Publikálás dátuma
2019.12.07. 08:38

Fotó: Koncz Márton / Népszava
Az év eleji pénztári tumultus elkerülése érdekében.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium döntése nyomán a 2019 decemberére szóló dolgozó- és tanuló bérletekkel egészen 2020. január 7-éig lehet utazni a vasúti és közúti közlekedési szolgáltatók helyközi járatain - közölte a tárca. Emlékeztetnek arra, hogy a havi bérletek rendes érvényessége a következő hónap ötödik napjáig tart. Mivel januárban ez vasárnapra esik, a problémamentes évkezdés, a pénztári várakozási idők csökkentése érdekében a tárca két nappal meghosszabbítja a decemberi bérletek érvényességét - közölték. Magyarázatképpen hozzáfűzik, hogy a téli szünet után egyszerre térnek majd vissza a diákok az iskolákba, az ünnepi szabadságolásokat követően a munkavállalók a munkahelyükre, és emiatt tömeges vásárlási igényekre lehet számítani.