lemez;advent;

2019-12-16 12:30:00

Adventi elcsendesedés

A hangulatos és változatos Adventi kalendárium azoknak készült, akik szeretnének megőrizni valamit az ünnep régi fényéből.

Szabó T. Anna gyerekeknek szóló Adventi kalendáriumát régóta sokan szeretik – tavaly önálló kötetben is megjelent a Pagony gondozásában. Az eredeti tehetségű, műfajilag besorolhatatlan énekesnő, Molnár Emese (JaMese) a közelmúltban megzenésítette a 24 verset, s ebből állt össze az azonos című, ugyancsak remekül sikerült lemez. Az albumon Emese állandó zenekarának tagjai – Udvarhelyi Gábor (gitár), Éder Ferenc „Lá” (basszusgitár és nagybőgő), Badics Márk (dob, ütőhangszerek) – mellett számos vendégművész közreműködik. Palya Beával például a kárpát-medencei folklórkincs legmélyebb rétegeihez nyúltak vissza, s ebből született meg Az ünnep azé, aki várja című duett. A szájharmonikás-énekes Ferenczi Gyurival viszont téli bulihangulatot teremtenek a Vásárfia című dalban, amely igazi groove-os tánczene. A Dalinda énekegyüttes két dalban is közreműködik: a Lucázás az adventi időszak talán legismertebb népszokását eleveníti fel – csujogatással és kereplővel; a Gyógynövénydalban pedig négy szimpatikus boszorka főzi együtt a gyógyító füveket, hogy egészséget hozzon a náthás-vírusos időszakban.

Szabó T. Anna három új szöveget írt kifejezetten erre a lemezre. A Fénykör azokról a szeretteinkről szól, akik már nem lehetnek velünk az ünnepen. Ezt a dalt Emese szóló zongorakísérettel (Furák Péter) adja elő. A Sürgölődő a karácsonyi készülődéssel járó stresszt figurázza ki: groteszk hangköltemény, Subicz Gábor trombitás közreműködésével. Az Angyalok című versből pedig egy miniatűr mesejáték kerekedett, amelynek narrátora Makranczi Zalán, főszereplője pedig két kisgyerek (Badics Rozi és Kára Gábor). A Hóhullásban és az Így sétálnak a varjak című tétel sajátos népzenei/világzenei színezetet kapott, a lassan fél évszázada koncertező Szőke Szabolcsnak (gadulka) és régi muzsikustársának, Szalai Péternek (ütőhangszerek) köszönhetően.

A hangulatos és változatos Adventi kalendárium elsősorban azoknak a családoknak ajánlható, akik nemcsak plázába rohangálnak, hanem szeretnének megőrizni valamit az ünnep régi fényéből. Ezt segítik Rófusz Kinga szép, hangulatfestő illusztrációi.

 

Info:

JaMese: Adventi kalendárium

Tom-Tom Records

TTCD 328