Másodfokon is életfogytiglant kapott a bőnyi rendőrgyilkos Győrkös István

Publikálás dátuma
2019.12.11. 12:34

Fotó: MTI / Varga György
Mindössze egy méterről lőtte le egy őrnagyot az ismert hungarista.
A vád szerint 2016. október 26-án bőnyi családi házában, engedély nélkül tartott gépkarabélyával Győrkös István ismert hungarista tüzet nyitott a házkutatást tartó rendőrökre, és halálosan megsebesített egy őrnagyot - írta lapunk még az elsőfokú ítélethirdetés után, idén júniusban. Akkor a bíróság nem jogerősen életfogytiglanra ítélte Győrköst. A fellebbezést követően ma hirdettek ítéletet az ügyben másodfokon. Az Index jelen volt a tárgyaláson, tudósításuk szerint
Győrkös István másodfokon is életfogytiglant kapott egy rendőrőrnagy megöléséért. Az ítélet jogerős.

Az ügyész a tárgyaláson, még az ítélethirdetés előtt kapott szót, és többek között azt mondta, az első fokú ítélet megalapozott volt, majd kisebb korrekciót kért, azt, hogy ne vegyék figyelembe enyhítő körülményként Győrkös büntetlen előéletét, mert 1993-ban már közösség elleni izgatás és lőfegyverrel való visszaélés miatt elítélték. Az ügyész szerint az első fokú eljárás és a nyomozás is magas színvonalon értékelte a bizonyítékokat, rendkívül részletes, alapos volt a bizonyítás, így már a nyomozás elején kiderült, hogy a Győrkös István gépkarabélyából kilőtt lövedék találta el a rendőrőrnagy fejét.
Az ügyész elmondta azt is, hogy valószínűségszámítást végzett, eszerint "a laposföld-elmélet valószínűségével korrelál a védelem barátitűz-elmélete".

Győrkös ügyvédje is szót kapott, szerinte védencének az ölésre sem oka, sem szándéka nem volt, és a fegyvert el akarta rejteni. Az ügyvéd sérelmezte, hogy a bíróság szó szerint követte az ügyészségi koncepciót, és szerinte a bizonyítási kísérlet kabaré volt. Hozzátette: a halált okozó lövedéken semmilyen DNS-t nem tudtak kimutatni.
Az ügyvéd beszélt arról is, hogy a TEK nem bocsátotta a bíróság rendelkezésére a túsztárgyalás során készült hangfelvételt.

Szerinte tehát hiányoznak bizonyítékok, köztük több lövedék is, a helyszínt pedig megváltoztatták, ezért az ítélethirdetés előtt megismételt tárgyalást és Győrkös felmentését kérte.
"Én az őrnagyot nem lőttem le"

– mondta Győrkös István a tárgyaláson, és szidta a szakvéleményeket. Koncepciós ügynek tartotta a bírósági eljárást, szerinte minden rendőr lövését vizsgálni kellett volna. „Arra kérem az ítélőtáblát, hogy bizonyítékok nélkül ne ítéljenek el engem” – mondta az utolsó szó jogán a vádlott. A vád szerint 2016. október 26-án bőnyi családi házában, engedély nélkül tartott gépkarabélyával tüzet nyitott a házkutatást tartó rendőrökre, és halálosan megsebesítette egy őrnagyot. Varga Roland bíró az ítélet indoklásában azt mondta: a szakértői vélemények alapján bizonyossággal kimondható, hogy a Győrkös István által a bűncselekmény elkövetésekor használt AMD 65 típusú gépkarabélyból származik az a lövedék, amely a rendőr halálát okozta.
A gyilkosság helyszíne
Fotó: MTI Fotó: Krizsán Csaba
 Az Index emlékeztet: a 79 éves Győrkös István a büntetőeljárás során és a törvényszéken is tagadta, hogy megölte volna az őrnagyot, védekezését végig arra alapozta, hogy a rendőrök előbb lőtték meg őt, és csak ezután sült el a kezében tartott AMD 65-ös gépkarabély, amit a felszólításnak eleget téve éppen le akart tenni, de egy időre elveszítette az eszméletét. Ügyvédjével azt a feltevést próbálták bizonyítani a tárgyaláson, hogy az őrnagyot "baráti tűz érte", ám ezt semmi nem támasztotta alá. Arra azonban több szakértő is rámutatott, hogy a végzetes lövés kevesebb, mint egy méterről érte az őrnagyot, a rendőrök pedig jóval távolabb álltak.
Szerző
Frissítve: 2019.12.11. 12:40

Halálos baleset – Kisteherautó rohant egy gépkocsiba Lébénynél

Publikálás dátuma
2019.12.11. 11:20

Fotó: Gömbi autómentés
A baleset szerda reggel, az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető oldalán történt.
Egy kisteherautó hátulról egy személygépkocsinak ütközött, és az autót az előtte haladó járműszerelvénynek tolta szerda reggel az M1-es autópálya 144. kilométerszelvényében, a Hegyeshalom felé vezető oldalon, Lébény térségében – írja a police.hu. A személygépkocsiban utazó nő a baleset során olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A balesettel érintett útszakaszon a külső sávot a rendőrség a szemle idejére lezárta. A forgalom a belső sávon rendőri irányítás mellett haladhat, a baleset miatt torlódás várható. 
Szerző

Kilenc kutyát vertek halálra, majd dobtak egy sintértelep konténerébe Jászberényben

Publikálás dátuma
2019.12.11. 10:18
Képünk illusztráció
Fotó: MARKUS SCHOLZ / AFP
A telephely kamerájának felvétele alapján azonosították az elkövetőket, november 11-én azonban bűncselekmény hiányában lezárták a nyomozást.
Kilenc kutyatetemet talált kidobva egy jászberényi gyepmesteri telep konténerében az egyik dolgozó. Az állatvédők azt feltételezik, hogy agyonverték az öt kis németjuhászt és az anyjukat, egy másik tenyésztő pedig három nagyobb kölyköt – írja a Blikk. – Borzalmas látvány fogadott, egyértelmű volt, hogy a kutyákat agyonverték – mondta a lapnak Csabai Tibor, a telep állatorvosa. – Mindegyik állat feje búbja, bundája csupa vér volt, az orrukból, a foguk között vér szivárgott. Ezek mind arra utalnak, hogy egyszerűen agyonütötték őket. Szerencsétlen kiskutyák alig 6 hetesek lehettek. Soha nem találkoztam a praxisom során ilyen kegyetlenséggel – fogalmazott. A telephely kamerájának felvétele alapján azonosították a rendőrök a Jászberény környékén élő kutyatenyésztőket, akik egy Suzukiból dobálták ki a kutyákat. – A nyomozást lezáró jegyzőkönyvből tudjuk, hogy a két tenyésztő állatorvosa arra hivatkozik, hogy az állatok szopornyicás fertőzést kaptak – nyilatkozta Horgosi Zsolt, a kutyatelepet fenntartó Jászberényi Vagyonkezelő és Városüzemeltetési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. – Bár a tetemeket elszállítottuk és megsemmisítettük, ennek költségeit a két tenyésztő a felszólításunk ellenére sem hajlandó kifizetni. Az állatorvos hangsúlyozta: a gazdának kötelessége meggyógyíttatni a beteg kutyáját, ha pedig menthetetlen, akkor humánus módon kell megváltani a szenvedésektől. – De az tűrhetetlen, ha valaki úgy szabadul meg a házi kedvencétől, hogy agyonveri. Ha megkeresnének a nyomozók, nagyon szívesen elmondanám nekik, amit tapasztaltam – jelentette ki. A Német Juhászkutya Fajtamentés Alapítvány képviselői már tudják, kik az állatkínzók, fel is akarják keresni őket. Első lépésként feljelentést tettek ismeretlen tettesek ellen. Ám hiába: a rendőrség november 11-én bűncselekmény hiányában lezárta a nyomozást – teszi hozzá a lap.
Szerző