Beismerte Demeter Szilárd, hogy az NKA kiüresítésén dolgoztak

Publikálás dátuma
2019.12.14. 15:24
Demeter Szilárd
Fotó: Népszava
Volt ilyen terv, de aztán politikai döntésre nem nyúltunk az Alaphoz – mondta a kormányzati kultúrpotentát.
A Hír TV pénteki esti műsorában indokolta a héten elfogadott kulturális törvénycsomagot a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője - szúrta ki a 444.hu. A törvénytervezet elkészítésében is közreműködő Demeter Szilárd szerint a jogszabályi csomag
"arról szól, hogy próbáljuk megszervezni a kulturális életet. Ez nem azt jelenti, hogy beleszólunk a művészek alkotói tevékenységébe. Nem adunk megrendelést, hogy nem tudom milyen propagandaanyagot kell gyártani."

Ehhez képest a műsorvezető felvetésére, miszerint Vidnyánszky Attila szerint az sem volna ördögtől való, ha a kormány kultúrpolitikája megjelenne a színházak repertoárjában, azt mondta:
"Én ezzel teljes mértékig egyetértek."

Hogy a kormányzat akarata hogyan jelenne meg utasítások nélkül a repertoárban, az nem derült ki a beszélgetésből - a színházak talán önként és dalolva tennék magukévá a NER világlátását.
Arról, hogy a kiszivárgott minisztériumi anyagban még szerepelt az NKA kiüresítése, de az benyújtott és elfogadott törvényben már nem, Demeter így fogalmazott:
"valóban volt ilyen gondolkodás. (...)  Sokat gondolkodtunk rajta, különböző modelleket dolgoztunk ki, de végül is megszületett az a politikai döntés, hogy most nem nyúlnak az NKA-hoz. Ami természetesen a döntéshozó felelőssége."

Ezzel voltaképp elismerte: felszámolták volna Nemzeti Kulturális Alap 11 milliárdos keret felett rendelkező szakmai kollégiumait, hogy helyettük kormányzati kinevezettek döntsenek a források elosztásról – ám a közfelháborodás és a szakmai tiltakozás hatására elálltak a tervtől.
Szerző

Százmilliós TAO-támogatással építettek egy dombot Felcsúton

Publikálás dátuma
2019.12.14. 14:08
Mészáros Lőrinc, a gázszerelőből lett multimilliárdos, a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány elnöke
Fotó: Népszava
Az edzéshez használható földhalom valójában a bucka elnevezést sem érdemelné ki, mert csak 2,25 méter magas lett.
Idén meglehetősen szerény sportfejlesztési programot tervezett a Mészáros Lőrinc vezette Felcsúti Utánpótlás-neveléséért Alapítvány, hiszen ezúttal 1,1 milliárd forintot is elegendőnek éreztek a fejlesztéseikhez - írja az mfor.hu. Néhány héttel a főadat nyilvánosságra kerülése után a felcsúti fociakadémia is - az előírásoknak megfelelően - közzétette a 2019/2020-as szezonra vonatkozó sportfejlesztési programját. Az akadémia a TAO-támogatási rendszer működése óta a legszerényebb költségigényű programot állította össze idén, 1,1 milliárd forint értékben. Ez azonban még mindig bőven elegendő összeg ahhoz, hogy jó eséllyel ezúttal is a Fejér megyei település focijába áramoljon a legtöbb eltérített közpénz.
Az alapítvány honlapján közzétett és a portál által idézett program szerint a Magyar Labdarúgó Szövetség által jóváhagyott 1,1 milliárd forintból • a legtöbb pénzt, 375 milliót előfinanszírozott ingatlan-beruházásra, felújításra fordítják, • 311 milliót előfinanszírozott tárgyi eszköz beszerzésre, • 254,1 millió az utánpótlás-nevelés feladatait szolgálja, • 106 millió a személyi jellegű ráfordításokat fedezi, • 76 millió forintot pedig utófinanszírozott ingatlan-beruházásra, felújításra fordítanak. A program alapján a legfőbb projekt az akadémia területén lévő bentlakásos kollégium felújítása lenne idén, ennek során a 2006-ban felhúzott épületet kívül-belül megújítanák. "Ezáltal is komfortosabbá téve a fiatalok életét. Valamint higiénia és egészségügyi okból teljes körű bútorok cseréjét, fürdő, közösségi helyiségek felújítását el kívánjuk végezni" - olvasható a programban. A beruházás teljes költsége 254,8 millió forint, a program szerint a munkák július elsején kezdődtek - a nyári szünetre időzítve azokat - és szeptember elsejére be is fejeződtek. Emellett építettek
egy "futódomb, lépcső elnevezésű felépítményt" több mint 106 millió forintból. A "felépítmény" a sportolók képességfejlesztését szolgálja, ami a valóságban egy körülbelül 31 méter hosszú, 17 méter széles domb, melynek legmagasabb pihenő része 2,25 méter magas.

Ennél valamivel költségesebb terv a stadion pályája körüli LED fal beszerzése és telepítése, optika kiépítés, elosztó átalakítása. Teljes bekerülési értéke a dokumentum szerint 269  millió forint- jegyzi meg a portál. Emellett      • 200 millióból solar lámpát, pályavilágítót vesznek, • 109 millió forintból nagybuszt is beszereznének • a kisebb tételeket jelentő fűkasza, permetezőgép, fűnyíró és kondicionáló eszközök mellett. A 106 millió forintos személyi jellegű ráfordítás a sportfejlesztési program szerint 58 alkalmazott fizetéséhez járulna hozzá, többek között • a sajtós munkatársak, • riporter, • videós elemző, • öregdiák központ vezetője, • szakács, • élelmezés vezető, • rendszergazda, • buszvezetők, • személyi asszisztens, • sofőr • és elemzők béréhez. 
Szerző
Frissítve: 2019.12.14. 15:03

Karácsony: felállt a köztársaságpárti erő, ami leválthatja a Fideszt

Publikálás dátuma
2019.12.14. 12:43
A főpolgármester egy korábbi sajtótájékoztatón
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Összefogás, előválasztás, és megbonthatatlan falanx alakzat – ez lehet a ellenzéki siker titka. A főpolgármester az MSZP választmányi ülése után latolgatta a kormányváltás esélyeit.
Óriási siker volt az ellenzéki összefogás, kiderült, hogy a Fidesz-kormány megingatható, sőt, le is váltható; ehhez viszont ellent kell állni a kormány bomlasztó tevékenységének. Lényegében erről beszéltek szombaton a szocialisták vezetői - és meghívott vendégként Karácsony Gergely - az MSZP választmányi ülése után.

Zárt alakzat, előválasztás, győzelem

A legerősebb kijelentéseket Kunhalmi Ágnes, az MSZP országos választmányának elnöke tette. Mint mondta, pártján belül sikeresnek tartják az elmúlt időszakot: kiderült, hogy kibillenthető a fideszes centrális erőtér, a köztársaságpárti szavazók pedig felismerték erejüket, és elmentek szavazni.  Ezután azonban még nagyobb munka vár ránk figyelmeztetett Kunhalmi – hiszen a Fidesz az elmúlt két hónapban mindent megtett, a jövőben is meg fog tenni azért, hogy éket verjen a szavazói bázisok közé, büntesse az ellenzéki vezetésű városokat, és akadályozza a pártokat. Erről szólt szerinte az is, hogy az elvették az önkormányzatoktól az helyi építési hatóságokat, a tömegközlekedésbe csatornáznák a városi iparűzési adóbevételt, államosítanák a színházi világot, a frakciószabályok újra rajzolásával csorbítanák a képviselői jogokat.
A megosztási kísérletek ellen csak erős egység véd: tartani kell az alakzatot – figyelmeztetett Kunhalmi, hangsúlyozva, hogy csak egy az egy ellen felállásban, közös miniszterelnök-jelölttel lehet leváltani a Fideszt. Aki már két listáról, két jelöltről beszél, az a győzelem esélyét csökkenti.
Kunhalmi beszámolójából egyértelművé vált, hogy az MSZP már az országgyűlési választásokra készül, és az ellenzék győzelemhez a főpolgármester támogatására is számít. 2020 számukra a felkészülés éve lesz, 2021 az előválasztásoké és a csatáé.

A parlamentben már nem érdemes politizálni

Az is fontos momentum volt, hogy az ellenzéki ellenállás terepe nem a parlament, hanem az utca lesz a szocialisták szerint, itt lehet hatékonyan fellépni a kétharmad nyomásával szemben. A beszédekben többször is előfordult a köztársaságpárti kifejezés – ami star wars-os párhuzammal élve, a Birodalomként működő NER-rel állítható szembe.
Lényegében a már elhangzottakat erősítette meg Tóth Bertalan is. Az MSZP elnöke hatékonynak tartja az "egy az egy ellen"-felállást, az előválasztás pedig olyan forma, ami sikeres lehet az országgyűlés választói körzeteiben, és a miniszterelnök-jelölt kiválasztása során is. Mint mondta, az ellenzéki egység nem csak képviselőket, városvezetőket adott az országnak: ez egy óriási lehetőség arra, hogy a demokratikusan működő politikai erők – zöldek, liberálisok és jobboldaliak – együtt határozzák meg a nemzeti minimumot, a kultúra, oktatás, egészségügy, szociális ellátás terén.

Nyitott kormányzást szeretne Karácsony

Karácsony Gergely  megköszönte, hogy meghívták az MSZP-s programba, majd az elmúlt időszak tapasztalatairól beszélt: emlékeztetett rá, hogy a rabszolgatörvény elfogadása miatt érzett harag kovácsolta össze tavaly decemberben a pulpitusfoglaló ellenzéket, és ez teremtett érzelmi közösséget a pártok és szavazók között. Mindebből Karácsony Gergely szerint az a tanulság, hogy a szavazókat jobban be kell vonni a politikába. Az előválasztás ugyan csak egy technika, de egy lehetőség arra, hogy a választók visszaszerezzék önállóságukat szabadságukat a hatalommal szemben A Budapestnek megszerzett 50 milliárdos egészségügyi támogatást, a rabszolgatörvény fővárosi betiltását, a kilakoltatási stopot vagy a munkakeresők ingyenes bérletét mind olyan eredményként értékelte a főpolgármester, ami a közösség szolidaritásán alapul Karácsony így tulajdonképpen a városok és városlakók összefogását állította szemben a kétharmaddal; szerinte a kormánypárt nagyon nehezen tudja elfogadni, hogy milliók élnek ellenzéki vezetésű városokban – a települések szövetsége viszont egyértelmű erőt képvisel. A főpolgármester ezért olyan nyitott kormányzást valósítana meg, ami mindig párbeszédet folytat a városok lakóival.
Szerző
Frissítve: 2019.12.14. 13:42