Türk Tanács;Ybl-villa;Hóvári János;

2019-12-19 15:37:15

Csinos műemlékkert is jár a Türk Tanács irodája mellé

Az Ybl-villa mellett álló, több mint fél hektáros történeti kertet is átadta az állam a türk államok képviseletének – igaz, az ingatlanegyüttest még senki nem használja.

Válaszolt a Népszava közérdekű adatigénylésére a külügyminisztérium, melyet azután küldtünk el, hogy a tárca módszeresen figyelmen kívül hagyta a Türk Tanács budapesti képviseletére vonatkozó kérdéseinket. 

Szerdai levelükben megerősítették a már ismert tényt, hogy a diplomáciai előjogokkal bíró képviselet a XII. kerületi, háromszintes Ybl-villát kapta meg használatra, ingyen és bérmentve a magyar államtól.

Csakhogy Budakeszi úti villa mellé csinos park is járt: a Türk Tanács hazai képviselet az épület melletti, mintegy 6400 négyzetméteres parkot is használhatja, ami történeti kertként 2005-ben műemléki védettséget is kapott.  

Mint megtudtuk, a hét telekből álló park értéke 280 millió forint, az Ybl- villa könyv szerint értéke pedig 1,1 milliárd volt – a kormány egyébként három évvel ezelőtt, még a Magyar Művészeti Akadémia számára vásárolta meg az épületet.

Az állam annyira bőkezű, hogy az épület fenntartási költségeit és a helyi, valamint a nemzetközi alkalmazottak bérét is állja. A rezsiköltségekről még nem tudott nyilatkozni a külügy, mivel a villa csak októberben került a vagyonkezelésükbe – válaszukból pedig kiderült, hogy maga az ingatlan még nincs használatban.

Kérdésünkre azt is elárulták, hogy az irodavezetőt, Hóvári Jánost két éves megbízási szerződéssel alkalmazzák, és fizetésként bruttó 14,4 millió forintot kap majd. Mivel a türk iroda dolgozói diplomáciai adómentességet élveznek, az irodavezető a jelek szerint a teljes összegre – havi szinten 600 ezer forintra –jogosult. Az egykori török, izraeli és kuvaiti nagykövet, helyettes államtitkár Hóvári egyébként jelenleg Károli Gáspár Református Egyetem docense, és több forrás szerint a Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi tanára is, így további két intézménytől kaphat fizetést.

A Türk Tanácsnak ugyanakkor nem ez az egyetlen budapesti képviselete: irodát kapnak a külügy által bérelt Medve utca 25-29 alatti irodaházban is, ennek költségeiről azonban nem számolt be a minisztérium.