Závecz: a DK és a Momentum nőtt, a Fidesz stagnált

Publikálás dátuma
2019.12.20. 17:58

Fotó: Népszava
Majd megduplázta táborát idén a Demokratikus Koalíció (DK) és a Momentumnak is jó éve volt – derült ki a Závecz Research legfrissebb kutatásából.
Gyurcsány Ferenc pártja az első negyedévben 5, májusra 7, az európai parlamenti választást követő hónapokban 10-11 százalékon állt, az utolsó negyedévben pedig stabilan 9 százalékos, nagyjából 700 ezer támogatóval. A Momentum január és május között 3-4 százalékon állt, az európai parlamenti választás után 5-6 százalékra nőtt a támogatottsága. Az önkormányzati választás tovább erősítette a pártot, 7-8 százalékra bővült a tábora, ami körülbelül 600 ezer támogatót jelent.
A Fidesz támogatottsága jellemzően 32 és 34 százalék között volt, vagyis maradt a 2,5-2,7 milliós szavazótábor. A kormánypárt szeptember és november között 3 százalékpontot veszített, de ez a folyamat megállt. A Jobbik az év első felében lejtmenetbe került, 11-ről 6 százalékra csökkent a támogatottsága, de ezen a ponton júniusban meg tudták állítani a "zuhanást". Az MSZP májusig hét százalékon állt, az EP-választás után viszont gyengébben 5-6 százalékon – a szocialistáknak 400-500 ezres szavazótábora van. Az LMP gyengült idén, májusig a választókorúak 3, utána 2 százaléka állt mögöttük. A Mi Hazánk Mozgalom tábora májusig 1 százalékos volt, azóta viszont folyamatosan 2 százalékon áll – ez hozzávetőleg 150 ezer embert jelent. A Kétfarkú Kutyapárt 1-2 százalékos volt ebben az évben (80-150 ezer szavazóval), a Párbeszéd mindvégig a választópolgárok 1 százalékára számíthatott (nagyjából 80 ezer támogatóval).
Szerző

Még 370 milliót birkózhat el Németh Szilárd alapítványa

Publikálás dátuma
2019.12.20. 17:07
Az épülő csepeli birkózócsarnok
Fotó: Kozma István Magyar Birkózó Akadémia
Az eddig kapott 4 milliárdból úgy látszik, nem jutott utánpótlás-nevelésre, de a kormány kezelte a problémát.
370 millió forintot kap költségvetési forrásból a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány a sportszakmai működésének támogatására, valamint utánpótlás-nevelésre – írja a 24.hu, a csütörtöki Magyar Közlönyt idézve. A támogatás a 2020-as és 2021-es évekre szól.
A Németh Szilárd által létrehozott alapítványt a honvédelmi államtitkár saját címére jegyezte be még 2017-ben. Már akkor kapott kétmilliárd forintot a költségvetésből a csepeli birkózócsarnok építésére, majd ugyanekkora összeget kapott idén júliusban is.
Két évvel ezelőtt Németh Szilárd azt mondta, azért nem a birkózószövetség építi az új csarnokot, mert az alapítvány ezt egyszerűbben tudja megtenni.
A birkózócsarnok alapkőletétele
Fotó: Kozma István Magyar Birkózó Akadémia
Szerző

Kásler Miklós mondjon le! - követeli a PDSZ

Publikálás dátuma
2019.12.20. 15:22

Fotó: Népszava
Az új Nemzeti alaptanterv bevezetésének leállítása borította ki a bilit a szakszervezetnél.
Kásler Miklósról újabb rendkívül fontos fronton derült ki, hogy
alkalmatlan

a posztjára: ugyanis mégsem vezetnek be jövőre új Nemzeti alaptantervet (Nat) – derült ki a tegnapi Kormányinfón. Gulyás Gergely azt mondta, az oktatási rendszerben nem történt annyi változás, ami ezt indokolná, ezért legfeljebb csak a jelenlegi, 2012-ben bevezetett Natot módosítják majd.
Az új alaptanterven 2017-ben kezdett dolgozni egy szakértői csapat, a projektet 2,4 milliárd forintos uniós forrásból finanszírozták, amit a döntéssel konkrétan kidobtak az ablakon.

Ma reagált a hírre a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), mint az MTI írja, elfogadhatatlannak tartják, hogy mégsem lesz új Nemzeti alaptanterv. A PDSZ országos választmánya nevében Szűcs Tamás elnök pénteken az MTI-vel azt közölte: megdöbbenve értesültek a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely bejelentéséről. Kiemelték, hogy a jelenlegi, 2012 óta hatályos, korszerűtlen alaptanterv mielőbbi kivezetéséről szakmai konszenzus volt és van, a viták inkább a változtatás mértékéről szóltak. "Ilyen körülmények között valószínűsítjük, hogy a készülő, sőt talán már elkészült kerettantervek ismételten a hatályos és már születésekor is túlhaladott dokumentumhoz fognak igazodni, ami további évekre fogja jegelni a közoktatás tartalmi, szakmai megújhodásá" - fogalmaztak a közleményben. A döntés bejelentésének módja ellen is tiltakoznak, azt írták: "döbbenetesnek tartjuk, hogy egy ilyen horderejű kérdésről a sajtón keresztül, különösebb indoklás nélkül értesüljön a szakma". 
Mindezek alapján a PDSZ lemondásra szólítja fel az emberi erőforrások miniszterét, államtitkárát és a közoktatásért felelős államtitkárt, továbbá önálló oktatási minisztérium visszaállítását sürgetik.

A szakszervezet szerint ugyanis a jelenlegi struktúra alkalmatlan az oktatás irányítására, "az oktatásirányítást a káosz jellemzi". A Nemzeti alaptanterv ügye mellett problémaként említették egyebek mellett a kifizetetlen tanári túlórákat, a pedagógushiányból eredő túlmunkát, az oktatási szektor béreinek kezelését és a szakképzési átalakítást. 
Szerző