Novák Katalin;meddőségi centrum;népesedéspolitika;

2020-01-02 20:04:39

Novák hiába ígérte meg az ingyenességet, még mindig egy vagyonba kerülnek a meddőségi kezelések

Annyi biztos, hogy még január 2-án is ugyanannyit kell fizetni az ilyen gyógyszerekért, mint tavaly.

December végén jelentette be Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, hogy 2020. január 1-től ingyenessé válnak a meddőségkezelésben használt, jelenleg is finanszírozott gyógyszerek és meddőségi beavatkozások. Ám, mint az ATV Híradó arról beszámol,

Egy ilyen hormonkezelés 100-150 ezer forintos költséget jelent. A támogatásról a Híradónak a legtöbb meddőségi központban azt mondták, hogy még ők sem tudnak semmit a szabályozásról, arról, hogy az melyik hormonkészítményeket érinti, vagyis az orvos mit írhat fel teljes támogatással és mit támogatás nélkül. A türelmünket kérték, és azt, hogy érdeklődjünk jövő héten. A felkeresett gyógyszertárakban is csak a hiányzó jogszabályokat emlegették.

December 19-én jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy a kormány államosít hat meddőségi központot. Aznap, egy másik közlönyben megjelent rendelet arra kérte fel az Emmit, hogy a Nemzeti Humán Reprodukciós Program fejlesztésének kereteit, illetve finanszírozási rendszerét, az ehhez szükséges jogszabályi módosításokat 2020. július 1-ig dolgozza ki.