Előfizetés

Sok településen még mindig baj van a levegővel

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.03. 11:47

Fotó: Zagyi Tibor / Népszava
Hét településen is kifogásolt volt csütörtökön a levegőminőség.
Hét településen – Hernádszurdok, Kazincbarcika, Pécs, Putnok, Sajószentpéter, Szentgotthárd és Várpalota – volt kifogásolt a levegőminőség csütörtökön – olvasható a Tisztifőorvos Facebook-oldalán. A tájékoztatás szerint a fűtési időszakban az ország bármely pontján kialakulhat kedvezőtlen levegőminőség, főleg a csapadékmentes és szélcsendes napokon. A legfontosabb légszennyezők a kisméretű aeroszol részecskék, melyek elsősorban a helytelen lakossági tüzelés, illetve egyéb égési folyamatok során keletkeznek. Kifogásolt levegőminőség esetén elsősorban légúti tünetek (például köhögés, nehézlégzés, légúti irritáció) jelentkezhetnek az érzékeny lakosságcsoportnál.

Súlyos testű sertést fogtak el a rendőrök az M6-oson

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.03. 11:40
Az életét mentette az M6-os autópálya közelében elfogott disznó
Fotó: police.hu
Az autópálya mellett kóborló disznó csak az életét mentette, útközben ugrott le egy utánfutóról.
Az óév utolsó napjaiban érkezett bejelentés a rendőrségre, hogy az M6-os autópálya felhajtójának közelében – az 55-ös főúton – egy disznó kóborol. A bátaszéki körzeti megbízott és a Bátaszéki Autópálya Alosztály járőrei néhány percen belül a helyszínre értek, és leterelték az állatot az úttestről, írja a police.hu.
A rendőrök megtalálták a disznó korábbi és jelenlegi gazdáját is: a helyszínre visszatért egy 28 éves bátaszéki, valamint egy dunaszentgyörgyi férfi , és elmondták, hogy a vágásra szánt jószágot nem sokkal korábban vásárolta meg a bátaszéki gazdától a dunaszentgyörgyi lakos. Az állatot egy lószállítón vitték volna haza, de csak Dunaszentgyörgyön észlelték, hogy az vélhetően kiugrott az utánfutóból.

A magyar FBI nyomoz a Gulyás Gergelyt rágalmazó álhíroldalak után

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.03. 11:29

Fotó: Bruzák Noémi / MTI
A Nemzeti Nyomozó Iroda dolga lesz kideríteni, ki adott hazugságokat a kancelláriaminiszter szájába.
Két feljelentés is érkezett a Gulyás Gergelyt rágalmazó álhíroldalakkal kapcsolatban, az ügyészség a pedig Nemzeti Nyomozó Irodát (NNI) bízta meg, hogy derítse fel a hírportálok szerkesztőinek körét – írja a Magyar Nemzet. Mint ismert, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még november végén tájékoztatta a sajtót, hogy rágalmazás miatt feljelentést tesz több álhírportál ellen, amelyek olyan kijelentéseket tulajdonítottak a tárcavezetőnek, amelyeket sosem tett.
A Hirzona24.com, az Otpercpiheno.blogspot.com és a Blikkruzs.me álhírportálokon megjelent cikkek olyan, a miniszternek tulajdonított mondatokat tartalmaznak, amelyek a nyugdíjak csökkentésével, illetve megvonásával kapcsolatos valótlan állításokat tartalmaztak. – Az eljárásokban terhelt egyelőre nem szerepel – nyilatkozta Rab Ferenc, vagyis egyelőre még nem gyanúsítottak meg senkit a hatóságok.  

Állam elleni bűncselekmény is lehet

Utánanéztünk, hogy a kiemelkedő bűncselekménynek éppen nem mondható ügyben miért a „Magyar FBI” -t, vagyis a szervezett bűnözéssel, atomreaktorok elleni támadással és terrorcselekményekkel is foglalkozó NNI-t bízták meg. Mint még 2015-ben a hvg.hu beszámolt róla, a korábban rendőrségi csúcsszervnek számító nyomozóiroda feladatköre annyira kiszélesedett, hogy akár falopási ügyekben is eljárhatnak. Egy 2013-as belügyi rendelet oldalakon keresztül sorolja, hogy az NNI milyen esetekben léphet fel, a lista alapján pedig a Gulyást érő rágalmak kivizsgálására is van felhatalmazásuk:
a minisztert befeketítő álhírek az állam elleni bűncselekményeknek számíthatnak.

Állami elleni bűncselekménynek tekinthető ugyanis „a köznyugalom megzavarására alkalmas” rémhírterjesztés, amiért három év börtön járhat.