Ipari hó lepte el Kazincbarcikát

Publikálás dátuma
2020.01.03. 20:29
Illusztráció
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A jelenség a légszennyezettségnek és a hideg, ködös időnek köszönhető. Állítólag nem veszélyesebb a levegőnél.
Ipari hó lepte el az Északi-középhegység több települését. Mint arról az RTL Híradó beszámol, a legtöbb Kazincbarcikán esett, ott körülbelül nyolc centiméter. A családok ezt ki is használták, aki tehette délelőtt a belvárosban szánkózott.
Az ipari hó hideg, ködös és párás időben alakulhat ki, jellemzően gyárak és üzemek környékén, így például Kazincbarcikán minden télen előfordul. A híradónak nyilatkozó meteorológus szerint a gyárkéményeket elhagyó szilárd szennyezőanyagokra fagy ki a levegőből a víz, így keletkezik az ipari hó.
A szakemberek szerint a jelenség nem károsabb, mint az ipari térség levegője. Ami viszont a légszennyezettséget illeti, ilyen téren kifejezetten lesújtóak a régió - és az egész ország - eredményei. A tisztifőorvos közlése szerint többek közt Kazincbarcikán volt kifogásolt a levegőminőség csütörtökön.
Szerző

Orbán prágai útra megy, hogy a cseh kormányfővel élvezze az Állami Opera megnyitóját

Publikálás dátuma
2020.01.03. 17:43

Fotó: MICHAL CIZEK / AFP
Andrej Babis hívta meg a magyar miniszterelnököt, az alkalom az opera felújításának vége.
Andrej Babis cseh kormányfő meghívására Orbán Viktor miniszterelnök részt vesz a felújított prágai Állami Opera ünnepélyes megnyitóján vasárnap este - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
A két felvonásos gálakoncert előtt Andrej Babis és Orbán Viktor közösen megtekintik az épületet

- derül ki a közleményből, ami ezután profi idegenvezetőket megszégyenítő alapossággal részletezi, mi mindent láthat majd a magyar kormányfő. Azt írják, a Prága központjában, a Szent Vencel-lovasszobor közelében, a cseh Nemzeti Múzeum és a főpályaudvar között álló épület felújítását és a berendezések korszerűsítését 2017 tavaszán kezdték el. Az Állami Opera társulatai az elmúlt év végén költöztek vissza az épületbe. Az ünnepi zenei műsor Alice Nellis rendezésében megismerteti a nézőkkel az épületben működő négy társulat történetét. Az épület neorokokó stílusú nézőtere és a színpad a lehető legnagyobb mértékben visszakapta eredeti, tehát a színház megnyitása utáni arculatát. A nézőtéren 1016 személy foglalhat helyet. Minden bársonyszéken lehetőség lesz arra, hogy a néző világnyelveken feliratozva is követhesse a színpadi történéseket (arról nem szól a hír, Orbán kedvéért lesz-e magyar felirat is). A mai cseh Állami Opera épületében nyílt meg 1888-ban az akkori Új Német Színház, amely a prágai németség színházi kultúráját szolgálta. A második világháború után a prágai német színházak megszűntek, az Új Német Színház épületében a cseh Állami Opera kapott helyet.
Szerző

Áder kinevezte Tuzson Bence utódját

Publikálás dátuma
2020.01.03. 17:34
György István átveszi kinevezési okmányát Áder Jánostól
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
A mai napon a köztársasági elnök a Miniszterelnökség államtitkárává nevezte ki György Istvánt.
A Budapest Főváros Kormányhivatalát közel hat évig kormánymegbízottként vezető politikus a tárca közszolgálatért felelős államtitkára lesz. A területet eddig irányító Tuzson Bence a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkáraként folytatja munkáját.
Szerző