Előfizetés

Politico: a Fidesz komolyan mérlegeli, hogy kilép a Néppártból, Kaczynskiékhoz csatlakoznának

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2020.01.04. 06:59

Fotó: KENZO TRIBOUILLARD / AFP
A portál szerint a mindent eldöntő vita várhatóan a jövő hónap elején lesz a Politikai Gyűlésben.
Egy magas rangú fideszes politikus a Politiconak azt mondta: a párt komolyan mérlegeli, hogy kilép az Európai Néppártból (EPP), miután az csaknem egy éve felfüggesztette tagságát. A portál szerint az alternatíva az, hogy csatlakoznak a Konzervatívok és Reformerek frakciójához, ahol a lengyel PiS is van, de a prímet Orbán Viktor vinné az új helyen. Donald Tusk, az EPP új vezetője a következő hetekben terjeszti a tagpártok elé javaslatát arról, mi legyen a Fidesszel, miután megkapja a bölcsek tanácsának jelentését azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormánypárt mennyire tartja tiszteletben a pártcsalád szabályait és értékeit. A mindent eldöntő vita várhatóan a jövő hónap elején lesz a Politikai Gyűlésben. Budapest hivatalos álláspontja az, hogy szeretne a Néppártban maradni. G. Fodor Gábor, a Századvég vezetője azonban azt fejtegette a héten, hogy szerinte válás lesz a dolog vége, mert az európai konzervatívok rossz irányba tartanak a migráció kérdésében. Gulyás Gergely pedig arról beszélt az ATV-ben, hogy a menni vagy nem menni kérdése azon múlik, akarnak-e magyar részről irányt váltani. Ugyanakkor a kormányfő lebegteti a várható döntést. Orbán az utóbbi hónapokban több olyan lépést is tett, ami az ellenfelek szerint ismét csak az igazságszolgáltatás és a tudomány szabadságát fenyegeti. Egy finn EP-képviselő úgy fogalmazott, hogy a Fidesz nem okult, a jelek szerint nem kíván változtatni felfogásán. Külföldi források viszont legújabban a Kreml növekvő magyarországi befolyása miatt aggódnak.

„Bármikor van a tanácskozás, mi annak örülünk”

A Fidesz még az Európai Néppárt februári gyűlése előtt eldönti, hogy tagja marad-e a pártcsaládnak – ezt Deutsch Tamás, a párt európai parlamenti képviselője mondta az ATV Híradónak. Lapunk pénteken számolt be arról, hogy az Európai Néppárt (EPP) február 3-4-ikén összeülő politikai gyűlése dönthet a tavaly márciusban felfüggesztett magyar tagpárt jövőjéről a pártcsaládban. Az EPP-hez közelálló források a Népszavát arról tájékoztatták, hogy elkészült a Fidesz politikáját értékelő háromtagú bizottság, az úgynevezett „bölcsek” jelentése, és már Donald Tusk pártelnök asztalán fekszik. A politikus egyeztet a tagpártokkal, német lapértesülés szerint hamarosan találkozót kezdeményez Orbán Viktor pártelnökkel. Ezzel kapcsolatban Deutsch az ATV-nek azt mondta: „Ha februárban van a tanácskozás nagyon jó, ha márciusban nagyon jó, ha áprilisban remek, ha májusban csodálatos. Bármikor van a tanácskozás, mi annak örülünk. A tanácskozás időpontjára nyilvánvalóan, tehát a tanácskozást megelőzően a Fidesz a saját maga politikai jövőjére vonatkozó politikai döntését meg fogja hozni.” A csatorna közölte: a magyar kormánypártban már azt elemzik, hogy kilépés vagy kizárás esetén mely pártokkal tudnának tárgyalni. „A legtöbb ilyen párt az Európai Néppártban van, úgyhogy nagyon reméljük, hogy velük továbbra is együtt fogunk működni. Hogy ez a Néppártban van, vagy azon kívül, hát ezt a döntést kell meghozni.” – fejtette ki Deutsch. (Népszava) 

Kapcsolódó
Tusk kezében a Fidesz sorsa

Régi-új elnökkel fordulhat rá 2022-re a Momentum

Népszava
Publikálás dátuma
2020.01.04. 06:30
Fekete-Gyor András vetélytársai más pártbeli feladataikra koncentrálnak
Fotó: Zagyi Tibor / Népszava
Nyáron tart tisztújítást a legnagyobb parlamenten kívüli ellenzéki párt, jelenleg az a legvalószínűbb, hogy Fekete-Győr András ismétel.
Újra elindul a Momentum elnöki tisztségért a pártot jelenleg is vezető Fekete-Győr András – erősítette meg a Népszava értesülését a pártot jelenleg is vezető politikus. - Tavaly Magyarország legnagyobb politikai közössége lettünk a Fidesz után és a Demokratikus Koalíció mellett. Bízom benne, hogy lesz verseny az elnöki posztért, mert így hozzuk ki egymásból a legtöbbet – tette hozzá Fekete-Győr, aki szerint a következő Momentum-elnök feladata az lesz, hogy felkészítse "Európa egyik legfiatalabb politikai közösségét a 2022-es kormány-, kurzus-, és rendszerváltásra”.
Momentumos forrásaink szerint jelenleg úgy áll, nem teljesül Fekete-Győr kívánsága, mert elképzelhető: nem indul el senki a regnáló elnök ellen. A párton belüli pletykák legtöbbször Donáth Annának, a párt alelnökének és EP-képviselőjének, Soproni Tamásnak, a VI. kerületi polgármesternek, valamint Nemes Balázsnak, a Momentum szóvivőjének nevét említik, amikor a lehetséges elnökjelöltek kerülnek szóba. Utóbbi – forrásaink szerint – „mindig el akar indulni”, még a párt ismertségét hozó, sikeres Nolimpia után egy hónappal is gondolkozott ezen. A Momentumban ugyanakkor úgy vélik, a 2019-es sikerek után még ő is letett erről. A másik két lehetséges aspiráns indulása ugyanakkor valódi küzdelmet hozna: Soproni Tamás például megerősödött a párton belül, miután könnyedén verte a VI. kerületben a fideszes Hassay Zsófiát. A momentumos politikusnak azonban nincsenek ilyen tervei: – Biztosan nem indulok elnökjelöltnek, terézvárosi polgármesterként és a Momentum fővárosi frakcióvezetőjeként bőven van feladatom – mondta lapunknak.
Korábban egyébként nem volt felhőtlen a viszony Soproni Tamás és Fekete-Győr András között, az Index 2018 elején egy belső levél alapján arról írt, „Tomi fő politikai célja, hogy legyőzze Andrist”. – Jó a kapcsolatunk, ez több is mint munkakapcsolat, hiszen közösen is sokat dolgoztunk a Momentumért – nyilatkozta a VI. kerületi polgármester, arra a kérdésünkre, hogy most milyen a viszony közte és a pártelnök között. Soproni szerint többször kérik ki egymás véleményét Fekete-Győr Andrással, a párt vezetésével és önkormányzati ügyekkel kapcsolatban is. – Kevés pártvezetőben van meg az a kitartást és eltökéltség, amellyel Fekete-Győr rendelkezik, tisztelem a munkáját – állította Soproni. Donáth Anna, regnáló alelnök – a Momentumban az alelnököt a pártelnök választja, az elnökségi tagok közül – lapunknak azt mondta, az elnöki pozíció teljes embert kíván, „főleg akkor, amikor egy önkéntesekből álló, lelkesedésen alapuló közösséget kell szervezni, nemcsak Budapesten, hanem az egész országban”. Donáthnak elmondása szerint jelenleg az EP-képviselősége a prioritás, szerinte az elmúlt másfél évvel, a legutóbbi két választás eredményeivel „mindenki elégedett lehet, ebben pedig a Momentum-tagok hatalmas munkabírása mellett Fekete-Győr András is komoly szerepet játszott.” Ettől még hisznek a versenyben – folytatta Donáth –, semmi gond nincs azzal, ha bárki elindul az elnöki pozícióért, ahogyan legutóbb is hárman mérkőztek meg. (2018-ban Fekete-Győrt Nemes Balázs és Dukán András Ferenc hívta ki, az elnök a küldöttek csaknem 60 százalékának támogatásával újrázhatott.) Forrásaink egyébként úgy vélik: a sikeresnek tekinthető 2019-es év után – még ha vannak is olyan hangok, amelyek szerint jobb lenne egy olyan Momentum, amelyet nem Fekete-Győr vezet – azt kell megindokolni, hogy valaki miért indulna el, nem azt, hogy miért ne. A nyári tisztújításon egyébként az elnökön kívül még elnökségi tagokat választanak, a szövetségi politikáról viszont nem akkor dönt a párt. Információnk szerint a jelenlegi elnökségben sem lesznek jelentős változások. (Fekete-Győr és Donáth mellett Berg Dániel, Buzinkay György és Hajnal Miklósból alkotja a párt vezetőségét.) Kerpel-Fronius Gábor kerülhet be újként, aki a párt főpolgármester-jelöltje, majd Budapest főpolgármester-helyettese lett. Forrásaink szerint most kiváló a pártban uralkodó hangulat, úgy vélik az lehet majd a törésvonal, amikor az összefogáshoz való viszonyról lesz szó, azaz, hogy közös ellenzéki lista, vagy csak koordináció legyen-e. Információink szerint jelenleg azok vannak többségben, akik a több listát látják jobb megoldásnak, de végleges döntés még nem született.

Ipari hó lepte el Kazincbarcikát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.03. 20:29
Illusztráció
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A jelenség a légszennyezettségnek és a hideg, ködös időnek köszönhető. Állítólag nem veszélyesebb a levegőnél.
Ipari hó lepte el az Északi-középhegység több települését. Mint arról az RTL Híradó beszámol, a legtöbb Kazincbarcikán esett, ott körülbelül nyolc centiméter. A családok ezt ki is használták, aki tehette délelőtt a belvárosban szánkózott.
Az ipari hó hideg, ködös és párás időben alakulhat ki, jellemzően gyárak és üzemek környékén, így például Kazincbarcikán minden télen előfordul. A híradónak nyilatkozó meteorológus szerint a gyárkéményeket elhagyó szilárd szennyezőanyagokra fagy ki a levegőből a víz, így keletkezik az ipari hó.
A szakemberek szerint a jelenség nem károsabb, mint az ipari térség levegője. Ami viszont a légszennyezettséget illeti, ilyen téren kifejezetten lesújtóak a régió - és az egész ország - eredményei. A tisztifőorvos közlése szerint többek közt Kazincbarcikán volt kifogásolt a levegőminőség csütörtökön.