A magyar kormány felszólítást küldött Iraknak

Publikálás dátuma
2020.01.04. 12:57
Az amerikai nagykövetség épülete Bagdadban
Fotó: Murtadha Sudani / AFP / Anadolu Agency
A háborúval fenyegető viharból Szijjártó Péter külügyminiszter óvatosan akarja kifogni a szelet.
"Magyarország elítéli az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége elleni támadást" - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium szombaton az MTI-vel. Mint ismert, az Egyesült Államok bagdadi nagykövetségét még kedden iraki tüntetők támadták meg, és a rendőrség nem nagyon akart közbeavatkozni.
Azóta Donald Trump amerikai elnök parancsára csütörtökön már likvidálták Irán egyik legnagyobb hatalommal bíró vezetőjét, Kászim Szulejmánit, az iráni hírszerzés fejét. Magyarország külügyminisztériumának közleménye erről egy szót sem ejt.

"Magyarország kiemelt fontosságot tulajdonít a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény betartásának, és felszólítja az iraki kormányt a területén található diplomáciai missziók biztonságának garantálására, valamint az eset mielőbbi kivizsgálására" - áll Szijjártó Péter minisztériumának kommünikéjében.
Szerző
Frissítve: 2020.01.04. 12:59

Ezrek vettek részt Szulejmániék gyásszertartásán Irakban

Publikálás dátuma
2020.01.04. 12:15
Szulejmáni iráni tábornok utolsó útja Irak fővárosában, Bagdadban 2020. január 4-ikén
Fotó: - / AFP
Az amerikaiak által Bagdadban likvidált iráni tábornok holttestét még hazaszállítják.
Szombaton Irak fővárosában, Bagdadban több ezren kísérték utolsó útjára az amerikai dróntámadásban meghalt Kászem Szulejmáni tábornokot, az iráni hírszerzés fejét és szintén életüket vesztett társait, köztük Abu Mahdi al-Muhandiszt, az Irán támogatásával működő, milicista Népi Mozgósítási Erők vezetőjét - írja az MTI. A támadás áldozatainak emlékére a bagdadi Zöld Zónában tartottak gyászszertartást, amelyen részt vett Ádil Abdel Mahdi ügyvezető iraki miniszterelnök, Hádi al-Ameri házelnök, Núri al-Máliki volt kormányfő és a síita Irán-barát parlamenti frakciók több vezetője. A feketébe öltözött, dühös gyászolók Amerika-ellenes jelszavakat skandáltak és bosszút követeltek. A tíz holttestet kísérő tömeg először a bagdadi Kadhim imám szentélyéhez vonult, majd a gyászszertartás után a menet Kerbela és Nedzsef síita szent városokba indult, ahol Muhandiszt és iraki társait eltemetik. Szulejmani tábornok holttestét Iránba szállítják, ahol a szülővárosában, Kermánban kedden helyezik végső nyugalomra.
Szerző
Frissítve: 2020.01.04. 12:59

Történelmi pillanat: a meleg papok kérdése éppen egyházszakadásba taszítja a metodistákat

Publikálás dátuma
2020.01.04. 11:56

Fotó: The United Methodist Church / Facebook
De szerintük ez így van jól. A konzervatív szárny alakítana új egyházat, amit a megmaradó progresszívek anyagilag is támogatnának.
Pénteken arra tettek javaslatot az Egyesült Metodista Egyház vezetői, hogy osszák ketté vallási szervezetüket a homoszexualitás kérdése mentén - írja a Reuters. Eszerint egy új, „tradicionális metodista” felekezetet hoznának létre a megmaradó "progresszív metodista" felekezet mellé. A tervet 2020 májusában, a Minneapolisban tartandó világkonferencián hagynák véglegesen jóvé. A megmaradó felekezet 25 millió dollárt adna az új felekezetnek, és lehetővé tenné az egyház helyi gyülekezetei számára, hogy maguk szavazzák meg, melyik szárnyhoz akarnak csatlakozni. Ha egy helyi gyülekezet a tradicionális metodisták mellett dönt, és belép az új felekezetbe, egyházi vagyonát is viheti magával. Csak a biztonság kedvéért írjuk le, hogy Amerika harmadik legnagyobb keresztény egyházának
  • tradicionális szárnya ellenzi a melegházasságot, valamint a leszbikusok, a homoszexuálisok, a biszexuálisok és a transzneműek pappászentelését;
  • progresszív szárnya megengedi az azonos neműek házasságát és az LMBT-papságot.
Az egyházszakadás világszinten is befolyásolja a metodisták életét - nyilatkozták a vallási szervezet vezetői. Az Egyesült Metodista Egyháznak az Egyesült Államokban több mint 13 millió tagja van, az egész világon mintegy 80 millió ember metodista.
Mindkét tábor egyházi vezetői üdvözlik az egyházszakadást.

"Sajnáljuk, hogy éppen ez történik, de úgy gondoljuk, hogy így tudjuk minden ember méltóságát tiszteletben tartani" - mondta a liberálisok oldalán álló egyik tiszteletes. Egy másik, konzervatív tiszteletes hasonlóan szólt: "A megállapodás évtizedes konfliktusoknak vethetne véget, és lehetővé tenné számunkra, hogy folyamatos csatározás nélkül maradhassunk hűségesek saját értékrendünkhöz."
Szerző