Előfizetés

Orbánt kifütyülték Prágában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.06. 09:30

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fis / MTI
Videó is készült arról, ahogy hangos és elégedetlen tüntetők várják a díszbemutatóra érkező magyar kormányfőt.
Olyan történt a hétvégén Prágában, amire Magyarországon aligha találni friss példát: Orbán Viktor miniszterelnök látó- és hallótávolságán belül tüntetők voltak. Meg is ragadták az alkalmat: mint az Euronews írja, "igen Európára és nem a nacionalizmusra" feliratú molinóval várták a kormányfőt, illetve a felvételen is jól hallható, éktelen fütyüléssel és fujjolással.
Orbánt a cseh miniszterelnök, Andrej Babis hívta meg, hogy vegyen részt a felújított prágai Állami Opera ünnepélyes megnyitóján vasárnap este. Babis maga sem örvend különösebb népszerűségnek. Kormányzását korrupciós botrányok övezik, az EU által feltárt tények alapján gazdasági és politikai tevékenysége összeférhetetlen, de korábban már ügynök múltjával is lelepleződött. Prágában a rendszerváltás óta nem látott, több százezres tömegek követelték tavaly lemondását, de hiába: Babis a demonstrációkat annyival intézte el, hogy Csehország nem Szlovákia, hogy kormányt váltsanak a tüntetők.
A kifütyülésről Orbán közösségi oldalára egy egészen mást mutató videó került ki. Ezen a tüntetők hangja helyett az opera-előadás részlete hallható, de még csak nem is láthatóak az elégedetlen emberek, csupán az egymásra mosolygó miniszterelnökök.

Az ausztrál kormány 1,4 milliárd dollárt szán a tüzek okozta károk helyreállítására

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.06. 09:17

Fotó: AFP
Ha ez nem lesz elég, további összegeket különítenek el.
Az ausztrál kormány 1,4 milliárd dollárt szán a bozóttüzek okozta károk helyreállítására – jelentette be Scott Morrison hétfőn Sydneyben. Az MTI összefoglalója szerint a kormányfő aláhúzta: a kormány minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy segítse a közösségeket az elpusztult környezet helyreállításában. Felhívta a figyelmet arra, hogy
a bozóttüzeket még valószínűleg hónapokig nem sikerült eloltani. Ezért első körben 1,4 milliárd dollárt szánnak a károk helyreállítására, de ha ez nem lesz elég, további összegeket különítenek el.

A bejelentéssel egy időben a hatóságok arról számoltak be, hogy Új-Dél-Wales államban további két ember eltűnt. Az előrejelzések szerint eső és hűvösebb időjárás várható, ami segíti majd a tűzoltók munkáját, azonban még a héten ismét hőség várható.
Scott Morrison
Fotó: JAMES ROSS
A bozóttüzekben eddig 24 ember halt meg, és 2000 lakóépület semmisült meg. Szerte a délkeleti államokban több mint 135 tűzfészket tartanak számon. A tűzoltóság arra figyelmeztetett, hogy a várható esők nem lesznek képesek eloltani a legnagyobb kiterjedésű és a leghevesebb tüzeket, a héten tovább romlik majd a helyzet. Az ausztrál fővárosban, Canberrában hétfőn a levegő minősége rendkívül rossz volt, rosszabb, mint bármelyik nagyvárosban a világon. A helyi katasztrófavédelmi hivatal emiatt felszólította azokat a munkatársait, akik nem vesznek részt az oltásban, hogy maradjanak otthonukban. Mint megírtuk, a szélsőséges időjárási körülmények is súlyosbították a bozóttüzeket: szombaton Sydney egyes részein a hőmérséklet meghaladta a 48 Celsius-fokot, és a szél sebessége helyenként elérte az óránkénti 80 kilométert is. Victoria és Új-Dél-Wales államok part menti vidékein a legsúlyosabban érintett részeken megszakadt a telefon-, az internet- és az áramszolgáltatás.

Agyonlőttek a német rendőrök egy késes férfit Gelsenkirchenben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.06. 08:56

Fotó: Stephan Witte / dpa Picture-Alliance / AFP
Németországban pénteken emelték meg a terrorfenyegetettségi szintet, miután az Egyesült Államok kivégezte Kászim Szulejmáni iráni tábornokot Bagdadban.
Hétfő hajnalban agyonlőttek a rendőrök egy török férfit a németországi Gelsenkirchen városban, írja a BBC. A férfi előbb megdobta a rendőrök autóját, ezután kísérelte meg az amellett álló egyenruhások elleni támadást. A rendőrség tájékoztatása szerint kését a háta mögött tartotta a kezében, és felszólításra sem mutatott együttműködést. Ügyészségi közlés szerint az agyonlőtt támadó megfigyelés alatt állt, militáns csoportokhoz való kötődése miatt.
Németországban pénteken emelték meg a terrorfenyegetettségi szintet, miután az Egyesült Államok kivégezte Kászim Szulejmáni iráni tábornokot Bagdadban.
Órákkal korábban a francia Metz városban is hasonló incidenst történt: egy férfi késsel rohant rendőrök felé, akik meglőtték.