gyógyszer;tb-támogatás;Kásler Miklós;

Huszonhat új gyógyszer kap tb-támogatást

Több rákgyógyszer és egy Parkinson-kór kezelésre alkalmas készítmény is a támogatott listára került.

Huszonhat új gyógyszer kap társadalombiztosítási (tb-) támogatást január 15-étől - jelentette be pénteken az emberi erőforrások minisztere. 

Kásler Miklós sajtótájékoztatóján elmondta, ezek a készítmények a daganatos és a vérképzőrendszert érintő rosszindulatú betegségek, a vérzékenység, a hepatitis C, a szklerózis multiplex, a Parkinson-kór, az asztma egyik súlyos formája és szívelégtelenség kezelésére szolgálnak, összesen tizennyolc terápiás területen. 

Bővült a kórházi ellátásban térítésmentesen igénybe vehető készítmények palettája is, és ugyanez elmondható a járóbeteg-ellátás keretében a kiemelt vagy emelt támogatással vényre rendelhető gyógyszerek köréről is. A szóban forgó betegségek kezelésére alkalmas készítmények fogyasztói ára nem egyszer milliós, több millió forintos tétel - említette meg Kásler,aki szerint 2014 és 2020 között 1323 új gyógyszert fogadott be a társadalombiztosítás, amelyek 118 terápiás területen alkalmazhatók,.

Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint körülbelül négyezer hepatitis C vírusfertőzött beteg kezelése vált lehetővé a legújabb interferonmentes terápiákkal. A 8-12 hétig tartó, gyakorlatilag mellékhatásoktól mentes kezelés eredményeként a betegek 90-97 százaléka vírusmentessé vált -írja az MTI.