Előfizetés

Huszonhat új gyógyszer kap tb-támogatást

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.10. 21:41
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Több rákgyógyszer és egy Parkinson-kór kezelésre alkalmas készítmény is a támogatott listára került.
Huszonhat új gyógyszer kap társadalombiztosítási (tb-) támogatást január 15-étől - jelentette be pénteken az emberi erőforrások minisztere.  Kásler Miklós sajtótájékoztatóján elmondta, ezek a készítmények a daganatos és a vérképzőrendszert érintő rosszindulatú betegségek, a vérzékenység, a hepatitis C, a szklerózis multiplex, a Parkinson-kór, az asztma egyik súlyos formája és szívelégtelenség kezelésére szolgálnak, összesen tizennyolc terápiás területen. 
Bővült a kórházi ellátásban térítésmentesen igénybe vehető készítmények palettája is, és ugyanez elmondható a járóbeteg-ellátás keretében a kiemelt vagy emelt támogatással vényre rendelhető gyógyszerek köréről is. A szóban forgó betegségek kezelésére alkalmas készítmények fogyasztói ára nem egyszer milliós, több millió forintos tétel - említette meg Kásler,aki szerint 2014 és 2020 között 1323 új gyógyszert fogadott be a társadalombiztosítás, amelyek 118 terápiás területen alkalmazhatók,.
Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint körülbelül négyezer hepatitis C vírusfertőzött beteg kezelése vált lehetővé a legújabb interferonmentes terápiákkal. A 8-12 hétig tartó, gyakorlatilag mellékhatásoktól mentes kezelés eredményeként a betegek 90-97 százaléka vírusmentessé vált -írja az MTI.

Egészségügyi minimumért lobbizik az EU-ban Ujhelyi

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.10. 19:56
Illusztráció
Fotó: Népszava
Olyan európai alapszolgáltatást szeretne az EP-képviselő, ami garantálná a betegek méltóságát – és azt, hogy negyedórán belül mentő érkezzen hozzájuk.
Európai egészségügyi minimum, vagyis olyan alapszolgáltatási szint, amit minden uniós tagállamban garantálni kellene a polgároknak – ezt szeretné elérni Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője, aki lobbitevékenységbe kezd a cél érdekében. Ujhelyi pénteken számolt be terveiről a hazai egészségügyi szervezetek, kamarák képviselőinek. Elképzelése szerint öt éven belül életbe léptetnék a szabályozást; erre azért is szükség lehet, mert az országok között és országokon belül is érzékelhetően nő az esélyegyenlőtlenség. Sokan anyagi okokból nem jutnak ellátáshoz, nő az emberek által zsebből fizetett szolgáltatások aránya – írja a medical online
A politikus tervei szerint az európai egészségügyi minimum garantálná ellátás közben a betegek emberi méltóságát, azt, hogy a mentők a riasztástól számított 15 percen belül az esetek 80 százalékában a helyszínre érjenek, és biztosítaná, hogy a tagországokban – regionálisan arányosan – minimum 20 CT és 15 MR jusson egymillió lakosra, megközelítve ezzel az OECD átlagát.

Ujhelyi a jelenlegi uniós költségvetés-tervezési időszakban lát esélyt arra, hogy a következő félévben az unió Tanácsa, Bizottsága elé vihesse egy olyan európai egészségügyi minimum szolgáltatás keretdokumentumát. Hogy ebbe pontosan mi is tartozna bele, azt ma még persze nehéz volna megmondani, különös tekintettel arra (is), hogy a szolgáltatási minimum meghatározását nemigen vállalja magára a politika – idehaza sem. Mint a rendezvényen Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) közelmúltban megválasztott elnöke fogalmazott: az egészség, a hozzáférés tekintetében ma két Európa van. Az EP-képviselő mindenesetre több tagállam egészségügyi miniszterét is megkereste; a következő hetekben az unió szakbizottsága elé terjeszti a témát, s igyekszik ott „erős állásfoglalást” kialakíttatni.  

Százmilliárdba kerülhet Orbán adóötlete

Papp Zsolt
Publikálás dátuma
2020.01.10. 19:04
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Tapasztalat még nincs, a miniszterelnök a csütörtöki sajtótájékoztatóján mégis arról beszélt, hogy jövő januártól az örökös adókedvezményt már a háromgyerekes nőkre is kiterjesztené.
A kormány idén január elsejétől léptette életbe az életük során legalább négy gyermeket szült nők szja-mentességét, így ennek bevezetéssel kapcsolatban még semmilyen tapasztalata nincs senkinek. Ezért is volt meglepő, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtöki sajtótájékoztatóján máris arról beszélt, hogy jövő januártól ezt az örökös adókedvezmény már a háromgyerekes nőkre is kiterjesztené. Ahogy tavaly, úgy most sem hangzott el az, mi a társadalompolitikai célja az adómentességnek, és különösen annak, hogy azt nem csak a most és ezután megszülető, hanem a már felnevelt gyerek után is adják.
A kormány azzal számolt az idei költségvetési tervekben, hogy négy vagy többgyermekesek adómentessége 40 ezer nőt érinthet és ez 20-24 milliárd forintba kerül az idén. A 2016-os kis népszámlálás adatai szerint ugyanakkor összesen 49 ezer nő nevelt családban vagy egyedül legalább négy gyermeket, ráadásul az adókedvezményt a már felnőtt gyermekkel bíró nők is igénybe vehetik – számuk a 60 ezer főt is meghaladhatja – ami kétségeket vett vett a kormány becsléseivel kapcsolatban. Ugyanezen mikrocenzus szerint 135 ezer családban él jelenleg három gyerek és további 23 ezer nő nevel egyedül három gyereket. Vagyis a háromgyerekes kedvezménye 158 ezer olyan nőt érintene, aki jelenleg is nevel három gyereket. További tízezreket tehet ki azoknak az asszonyoknak a száma, aki már felnevelték három gyereküket, ám neki is járna az adókedvezmény – így akár 200 ezer nőt is érinthet a kormányfő által meglebegtetett adócsökkentés. Ha a terv ebben a formában megvalósulna az évi 130 milliárdos kiadással járna az adókedvezmény bevezetése az átlagbérrel számolva. Az intézkedés költségét az Index is kiszámolta, és hasonló összegre jutott. Az összeg tetemes, hisz a teljes családi adókedvezmény kerül ma a költségvetésnek évi 311 milliárdjába. A kedvezményezett nőknek ugyanez havi 54 ezer, évi 650 ezer forint adómegtakarítást – vagyis  pluszjövedelmet jelentene. Nem mindenki tapsol a kormányfő ötletének: a Költségvetési Tanács (KT) pár nappal a miniszterelnök bejelentése előtt épp azt szögezte le közleményében, hogy a gazdasági növekedés extenzív tartalékai kimerültek, ezért indokolt lenne meghozni azokat a gazdasági hatékonyságot javító intézkedéseket, amelyek révén nemcsak 2020-ban, hanem középtávon is fenntartható az Európai Unió átlagát meghaladó növekedés. A háromgyerekes anyáknak beígért beígért életfogytig tartó adókedvezmény is a KT által is bírált gazdaságélénkítő-intézkedések sorába sorolható. A magyar gazdaság  évtizedek óta folyamatos hatékonysági problémákkal küzd –. ezért fordulhat elő, hogy egy osztrák munkaváló, akár a kétszeresét megtermeli annak, mint amire magyar társa a magyar cégeknél képes – épp ezért is a két-háromszoros jövedelemkülönbség a két ország között. A versenyképességi hátrányt azokkal a termelékenységnövelő intézkedésekkel lehetne meghozni – amit a Költségvetési Tanács is szorgalmaz, ám a kormány első gazdaságvédelmi akciótervében ilyen intézkedések nyoma sem volt.  A jelek szerint a készülő második „akcióterv” sem szól másról mint költségvetési keresletélénkítésről, amelynek két csatornája az adók csökkentése és a direkt elkölthető támogatások növelése lehet.