Előfizetés

Megvan az ukrán utasszállító lelövésének iráni felelőse

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.11. 13:34

Fotó: AFP / Sputnik
Pilóta nélküli repülőgépnek vélték, tíz másodperc alatt döntöttek arról, hogy lelövik.
Az iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú vezetője, az itáni légtérért felelős parancsnok, Amirali Hádzsizadeh szombaton teljes felelősséget vállalt az ukrán utasszállító repülőgép lelövéséért - írja az MTI. A beismerést a parancsnok az iráni televízióban tette meg, és elmondta, hogy az ukrán utasszállítót pilóta nélküli repülőgépnek vélték. A rendszert kezelőnek tíz másodperce volt a helyzet értékelésére. A gépet egy rövid hatótávolságú rakétával semmisítették meg. Hozzátette, nem akarták eltitkolni az esetet, de előbb vizsgálatot akart lefolytatni. Mint mondta, „inkább meghalt volna, semmint szemtanúja legyen egy ilyen balesetnek”.

Tovább romolhat a helyzet januárban és februárban Ausztráliában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.11. 13:05

Fotó: AFP
Tovább súlyosbodhat az ausztrál tűzvész januárban és februárban - mondta Kröel-Dulay György ökológus (Magyar Tudományos Akadémia) szombat reggel az M1 aktuális csatornán. Az ökológus szerint mivel hagyományosan az év első két hónapjában kapnak lángra a bozótosok Ausztráliában, számítani kell arra, hogy tovább romlik a helyzet. Hozzátette: a mostani tűzvész annyiban más, mint a korábbiak, hogy - mivel az elmúlt három évben rendkívül kevés volt a csapadék - az eddig nedves erdők is kiszáradtak és lángra kaphattak. Az ausztrál jelentések szerint 2019 volt a legmelegebb és a legszárazabb év az ország történetében, ami azt jelzi, hogy a globális felmelegedés hatására változik a klíma - mondta az Ökológiai Kutatóközpont munkatársa.

Ötven évnyi uralkodás után meghalt az ománi szultán

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.11. 10:40

Fotó: MOHAMMED MAHJOUB / AFP
Utódja a 65 éves Hajszán bin Tárik asz-Szaid kulturális miniszter
 Ötvenévi uralkodás után, 79 éves korában elhunyt péntek este Kábúsz bin Szaid asz-Szaid ománi szultán - jelentette az Arab-félsziget délkeleti részén elterülő ország állami hírügynöksége az uralkodói palotára hivatkozva. Utódja a 65 éves Hajszán bin Tárik asz-Szaid kulturális miniszter, az elhunyt szultán unokatestvére lett, aki már le is tette a hivatali esküt az állam kétkamarás konzultatív gyűlésében (parlament). Kinevezéséről a Twitteren számolt be az Al-Vatan című helyi napilap. Az AFP hírügynökség értesülése szerint Kábusz szultán vastagbélrákban szenvedett, de ezt hivatalosan nem erősítették meg. December elején egy hétig egy belgiumi kórházban ápolták. Kábúsz bin Szaid asz-Szaid 1970-ben, a volt gyarmattartó Nagy-Britannia segítségével, vértelen államcsínnyel megdöntötte apja, Szaid bin Timur szultán hatalmát. Azóta volt miniszterelnök, majd védelmi, külügy- és pénzügyminiszter is. Az elhunyt uralkodónak nincs gyermeke, és nyilvánosan nem jelölt meg utódot a trónra. Egy 1996-os törvény úgy rendelkezik, hogy az uralkodócsalád feladata kijelölni az új szultánt. Ha a családtagok nem tudnak megállapodni, akkor egy tanács - amelynek tagjai a hadsereg, a biztonsági erők és a legfelsőbb bíróság vezetői -, valamint a konzultatív gyűlés (parlament) két kamarájának elnöke jelöli a trónra azt, akinek a nevét a néhai szultán meghagyta egy lezárt borítékban. Az országban háromnapos gyászt hirdettek. Ománnak jó viszonya van az Egyesült Államokkal és Iránnal is.