Anyu pulóverben, apu pólóban - Ezért fáznak jobban a nők

Publikálás dátuma
2020.01.14. 14:41

Fotó: ROLF VENNENBERND / AFP
Tudományosan is igazolt, hogy a férfiak az alacsonyabb hőmérsékletet kedvelik, a nők a melegebbet, de a fázékonyság betegséget is jelezhet.
Már tudományos magyarázat is van arra, miért nem ritka jelenet az, hogy egy lakásban a nő „bundabugyiban”, de legalábbis melegítőben, pulóverben, míg a férfi pólóban és rövid nadrágban él egymás mellett, és nehezen egyeznek meg a szoba ideális hőfokán. A férfiak rendszerint az alacsonyabb hőmérsékletet kedvelik, a nők pedig inkább a meleget. Ennek magyarázata egy, a Nature Climate Change folyóirat korábbi számában közölt kutatás szerint pedig az anyagcsere. Ennek nyugalmi állapota a nőknél lassabb, a férfiaké pedig gyorsabb, ezért melegebb a testük, és alacsonyabb hőmérsékletű szobában érzik jól magukat. A tanulmány szerint a nők többségének a 25, a férfiak számára pedig a 22 Celsius fok volt az ideális – mondta Kádár János immunológus, infektológus, az Immunközpont főorvosa.
Influenza, légúti fertőzések kezdetén mindenki fázósabb lehet és magas láz mellett is jelentkezhet vacogás, hidegrázás. Ez a természetes jelenség az első pár napot követően, a gyógyulási folyamat során rendszerint el is múlik. Problémát az jelez, ha hirtelen, látszólag minden ok nélkül a korábban megfelelő hőmérsékleten fázni kezdünk, egyre vastagabban kell felöltözünk.
A fázékonyság hátterében gyakran áll a - főleg nőket érintő - pajzsmirigy alulműködés, de okozhatja vérszegénység, alultápláltság és érszűkület is – ilyenkor az adott végtag hidegebb, zsibbadhat, fájhat is. Ha a fázás mellett hideg hatására el is fehéredik, akkor az az úgynevezett Raynaud-jelenség lehet. Az elsősorban 40-60 év közötti nőket érintő jelenség során a hideg (vagy stressz) hatására az ujjakban a vérkeringés leáll. A pár perces rohamokat követően az elfehéredett ujjakba lassan visszatér az élet: normál színű lesz és a zsibbadás, fájdalom is megszűnik. Előfordulhat, hogy a betegség szövődményeket is okoz, ezért a tünetek észlelése esetén célszerű orvoshoz fordulni.
Szerző

Átmenetileg javult a levegőminőség, de a lakás is veszélyes lehet

Publikálás dátuma
2020.01.13. 13:30

Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP
Az előrejelzés szerint egész héten veszélyes lehet a levegőzés. Nem árt tudni, hogy a lakásban is magas lehet a légszennyezettség.
Ugyan jelenleg éppen némileg javult a levegőminőség, a meteorológiai előrejelzés alapján ismét romolhat a magas szálló por tartalom miatt – írta az MTI a Nemzeti Népegészségügyi Központ közlése alapján. Hétfőn hat településen: Budapesten, Miskolcon, Salgótarjánban, Százhalombattán, Tökölön és Vácon kifogásolt a levegőminőség.

Színek, fokozatok

A légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különítenek el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes).

Jelenleg Budapesten a szmogriadó tájékoztatási fokozata van érvényben. Ezt Karácsony Gergely főpolgármester még pénteken rendelte el, miután a szálló por légszennyezettségi szintje január 8-án és 9-én is három mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket. Vasárnap Budapesten emelkedett a légszennyezők, különösen a szálló por (PM10) koncentrációja, amelynek napi átlagai jellemzően az egészségügyi határérték felett voltak. Az előrejelzés szerint a következő három napban további romlás vagy a már magas értékek stagnálása várható. A szállópor-koncentráció napi átlaga is várhatóan meghaladja a tájékoztatási küszöbértéket. Érdemi változást csak a vasárnap érkező hidegfront okoz majd.
A szmog kialakulásában az autók mellett jelentős szerepet játszik a kéményekből felszálló füst, amely téli estéken egész településeket boríthat ködbe. A hurutos betegeknek, különösen a krónikus hörghurutban szenvedőknek különösen ártalmas a légszennyezés. Veszélyeztetettek az idős emberek és a kisgyerekek is, ezért fontos, hogy ők lehetőleg a forgalmas utaktól távol eső részeken levegőzzenek – hívta fel a figyelmet Hidvégi Edit tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosa. 
Rossz levegőjű környéken érdemes figyelni a szellőztetés időpontjára; a hajnali, kora reggeli órákban érdemes ablakot nyitni, amikor még alacsony a légszennyezettség. Sokat segíthet a légszűrő berendezés a lakás levegőjének megtisztításában. A készülék nemcsak a kívülről bekerülő, hanem a lakásban termelődő szennyeződéseket is képes kiszűrni, ami azért is fontos, mert télen az idő nagy részét zárt térben töltjük. 
„A vírusok és baktériumok, allergének mellett az építőanyagok, a festékek, a bútorpác, de a tisztítószerek és egyéb vegyianyagok kipárolgása is növeli a légszennyezettséget. Ezek belélegzése a nyálkahártyát irritálja, az arra érzékenyeknél köhögést, fulladásérzést okozhat.”

Az orrnyálkahártya és a -szőr „feladata” megszűrni a belélegzett levegőt a szennyeződéstől. A gáznemű anyagok azonban le tudnak jutni az alsóbb légutakba, ahol károsodást okozhatnak, krónikus gyulladást gerjeszthetnek a nyálkahártyán.

Veszélyben a szívbetegek

Elsősorban a szív- és érrendszeri betegek szenvedhetik meg leginkább a légszennyezés ártalmait – mondta Losonczy György, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának munkatársa az M1 aktuális csatornán. A levegőben lévő szálló por a tüdőn keresztül bejut a vérbe is és gyulladásos folyamatokat indít el. Ez minden szervet érinthet és az érrendszer belső szövetének sejtjeiben is sérülést okozhat, ami magas vérnyomással, anyagcserezavarokkal és a meglévő érelmeszesedések begyulladásával járhat – magyarázta.
A levegőszennyezés összetevői a tüdő nyálkahártyát is károsítják, és elsősorban a krónikus tüdőbetegeknél okoznak gyulladást. A légszennyezés szervezetre gyakorolt rossz hatásai, a gyulladásos megbetegedések ellen legjobban rendszeres testmozgással lehet védekezni – fűzte hozzá Losonczy György.
Szerző
Frissítve: 2020.01.13. 14:27

Gyerekeknél is egyre gyakoribb az inzulinrezisztencia

Publikálás dátuma
2020.01.12. 14:56

Fotó: Roos Koole/ANP / AFP
A betegséget a 2-es típusú cukorbetegség előszobájának tartják.
A gyermekek is jellemzően inaktív életmódot folytatnak, ráadásul igen sok finomított szénhidrátot, ízfokozót és cukrot visznek be a szervezetükbe, ez előbb-utóbb megbosszulja magát, hiszen számtalan betegség és kóros állapot hátterében a nem megfelelő életmód áll. Ilyen állapot például az IR és a PCOS is, amelyet egyre több gyermeknél diagnosztizálnak – mondta Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusa. 
Az IR-re való hajlam öröklődik, így a magasabb inzulinszintű anyukának érdemes rendszeres terheléses vércukor vizsgálatot (OGTT), inzulinszintet mérnie a gyerekének is. Túlsúly, menstruációs zavarok, pattanások, zsíros bőr, fokozott szőrösödés, fáradékonyság, étkezések utáni álmosság, szénhidrátéhség, hajhullás, petefészek ciszták (PCOS) esetén pedig mindenképpen gyanakodni kell.
Inzulinrezisztencia esetén életmódot kell váltani: rendszeres testmozgásra és személyre szabott diétára van szükség. Ennek lényege a fehér liszt és a cukor elhagyása, valamint a gyors és a lassú felszívódású szénhidrátok megfelelő arányú elosztása. Ha a vérvétel eredménye alapján az orvos úgy határozza meg, akkor mindezt gyógyszeres terápia is kiegészítheti – mondta a szakorvos.
Szerző