Előfizetés

Erdélyi gazdaságtámogatás: a Csíki és Mészáros üzlettársa is bőven kapott a magyar közpénzből

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.14. 19:25

Fotó: Csíki Sör / Facebook
A mezőgazdaságnak szánt pénzből előbbi legalább 2 milliárdot kaphatott, utóbbi cégei pedig 4,5 milliárdot.
A magyar állam által finanszírozott Erdélyi Gazdaságfejlesztési Program új fejezetét Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára jelentette be, mégpedig nem is akárhogy időzítve: mindössze 10 nappal a tavalyi EP-választás előtt. Magyar akkor arról beszélt, mintegy 300 millió eurónyi, azaz közel 100 milliárd forintnyi fejlesztés valósulhat meg a következő két évben, de a program csak addig folytatódhat, amíg "Magyarországnak nemzeti kormánya van". (Majd az államtitkár arra buzdított, hogy a május 26-i európai parlamenti választásokon szavazzanak az erdélyi gazdálkodók "a megfelelő oldalra" - aztán Magyart a színpadon Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke követte, így igazi kampány-rendezvénnyé válhatott a bejelentés.)
A közpénzt a Pro Economica Alapítványom keresztül osztotta a kormány, az alapítvány pedig adatvédelmi okokra hivatkozva eddig nem volt hajlandó elárulni, kik nyertek. Ám ez változni látszik: Magyar Hang a Pro Economica honlapján 8,7 milliárd forint elosztásáról talált listát. Itt kezdődnek a furcsaságok, írják:
a pénz több mint felét, összesen 4,53 milliárd forintot egy Magyarországon élő építőipari vállalkozóhoz köthető cégek nyertek el.

Balázs Attila több mint két tucat vállalkozást birtokol, és ezek meglepően sikeresek az anyaországi közbeszerzéseken. Aktívak stadionépítéseken is, ráadásul a kormány nemzetstratégiai szempontból kiemeltté nyilvánította egy zuglói megaprojektjüket. A cégcsoport zászlóshajója a Bayer Construct, egy sóskúti cég, amely 2017-re közel megnégyszerezte azt a bevételét, ami már 2018-ban 22 milliárd forintra nőtt, 2,5 milliárdos adózott eredmény mellett. A Bayer Construct a héten a Tiborcz Istvánhoz és Mészáros Lőrinchez köthető Appeninn Nyrt.-vel együtt megvette a balatonfüredi kikötőt.
Ugyanezen a pályázaton a Magyar Hang értesülései szerint legalább kétmilliárd forintot nyertek Lénárd Andráshoz és az Igazi Csíki Sör Manufaktúrához köthető vállalkozások is. Lénárd korábban azt nyilatkozta a Székelyhon.ro-nak, hogy a magyar állam támogatásával egy chips- és egy malátagyárat épít, összesen 25 millió euróért. (Az Igazi Csíki Sör legutóbb egy PR-katasztrófával került be a hírekbe. Erről a lap azt írta, egy kupakgyűjtő akció keretében ingyen sört és kolbászt ígértek, de annyi nyertesük érkezett, hogy nem fértek el, rengeteg embert hazaküldött a Csíki. Kisorsoltak egy luxusautót is, amit az eseményt támogató helyi polgármester személyi titkára nyert.)
A Pro Economica a lap érdeklődésére azt mondta, szerződéskötésig nem beszélhetnek a kiosztott pénzek útjáról. Erre szerintük nem került még sor, bár honlapjukon azt írták: aki december 20-ig nem szerződik, elesik a támogatástól.

100 milliárd euróval segítené a tiszta energiára való átállást az Európai Bizottság

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.01.14. 17:28
Külszíni lignitbánya a németországi Schophovenben
Fotó: FEDERICO GAMBARINI / FAP
Timmermans szerint 2050-re klímasemleges lesz az EU, az európai zöld beruházási terv pedig szolidaritásra épít az átállást nehezebben teljesítő országokkal.
Az Európai Bizottság 100 milliárd eurót különít el azon pénzalap számára, amely segítséget fog nyújtani a tiszta energiaforrásokra történő átálláshoz az olajpalától vagy széntől függő gazdaságok számára - közölte Frans Timmermans EU-biztos, az európai zöld megállapodással kapcsolatos munka koordinátora Strasbourgban kedden. Timmermans az Európai Parlament plenáris ülésén, az EB által decemberben bemutatott európai zöld megállapodás finanszírozási lehetőségeiről folytatott vitában kijelentette, hogy
álláspontjuk szerint a dokumentumban rögzített céloknak köszönhetően az Európai Unió 2050-re klímasemleges gazdasági térség lesz.

A megvalósításhoz szükséges európai zöld beruházási terv lehetővé teszi az átállást a tiszta energiaforrásokra. Timmermans hangsúlyozta, hogy a terv szolidaritásra épít az átállást nehezebben teljesítő országokkal.
Az EU-biztos elmondta azt is, hogy az uniós bizottság különleges kölcsönöket biztosít az Európai Beruházási Bank segítségével a helyi hatóságoknak és önkormányzatoknak a szigetelési munkálatok elvégzéséhez, valamint ahhoz, hogy modernizálni tudják a szénfűtéstől függő háztartások fűtési rendszereit. Ettől a légszennyezettség csökkenését, kevesebb légúti megbetegedést és kevesebb ilyen betegség miatti halálesetet várnak.
Valdis Dombrovskis, a pénzügyi szolgáltatásokért felelős uniós biztos beszédében arról tájékoztatott, hogy az uniós bizottság által elkülöníteni tervezett 100 milliárd eurós finanszírozás további beruházásokat ösztönöz majd, elérve akár a 280 milliárd eurót a klíma- és környezetbarát célok megvalósítására. Az uniós bizottság szándéka szerint megteremti annak a feltételeit is, hogy a hatóságok és a magáncégek fenntartható, klímabarát módon tudjanak beruházni. Ezzel összefüggésben meghatározza azokat a zöld gazdasági tevékenységeket, amelyek klímasemlegesnek minősülnek. Ezáltal megteremti azokat az általános uniós előírásokat, amelyeket az állami és magánszektorban egyaránt alkalmazni lehet.
Az EP-képviselők szerdán szavaznak az európai zöld megállapodásról kialakított parlamenti álláspontról.

Fidesz, Momentum

Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője Timmermans szolidaritásról szóló kijelentésének fényében nyitott kapukat döngetett, mikor felszólalásában az Orbáni szólamot ismételte, mondván: "támogatni kell az alacsonyabb jövedelmű tagállamokat, különösen a legkevésbé fejlett régiókat és azon ágazatokat, ahol az átalakulás munkahelyek megszűnéséhez vezet majd". Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője pedig arról beszélt, hogy megfelelő irányításra van szükség, nehogy csak egy szűk körnek jusson a pénzekből. A "szolidaritásnak és a transzparenciának kéz a kézben kell járnia" - mondta a képviselő.

Figyeljen, ha a Lidl-ben vásárolt fürtös paradicsomot!

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.14. 15:06
Illusztráció.
Fotó: Shutterstock
Az áruházlánc visszahívja az egyik 2020.01.08. és 2020.01.10. közötti időszakban vásárolt termékét.
A Lidl honlapján figyelmezteti vásárlóit:
"A fogyasztók egészségének védelme érdekében a Hódkertész Kft. elővigyázatosságból visszahívja azon lédig Fürtösparadicsom termékét, amely üzleteinkben 2020.01.08. és 2020.01.10. közötti időszakban volt kapható."

A visszahívás oka, hogy a fenti termékben a Lidl saját minőségellenőrzési vizsgálatai során határérték feletti érésszabályozó szermaradványt mutatott ki - írják.  Kérik, hogy amennyiben valaki a fenti termékből vásárolt, ne fogyassza el, hanem szíveskedjen azt bármely üzletükbe visszavinni. A vételárat – a vásárlást igazoló nyugta nélkül is – természetesen visszatérítik. A Hódkertész Kft. elnézést kér az okozott kellemetlenségért! - zárul a közlemény.