Előfizetés

Színváltó lufik jelzik a légszennyezettséget Londonban

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.15. 12:12

Fotó: HUBBUB
Egy köztéri képzőművészeti installáció mutatja a légszennyezés mértékét a brit fővárosban.
A Covent Garden piazzáján felállított hatalmas léggömbök megváltoztatják a színűket attól függően, hogy mennyi nitrogén-dioxid koncentrációt mértek a levegőben szerte Londonban. A Hubbub környezetvédelmi csoport, a King's College egyetem és a Climate and Cities nevű művészcsoport közös projektjében a legkevésbé szennyezett levegőt jelző 
világoskék színű léggömbök rózsaszínre változnak, ha a légszennyezés eléri az egészségre káros szintet.

 "A légszennyezés egy láthatatlan dolog, és ezért nagyon nehezen értik meg a lényegét az emberek. Az installáció hirtelen megállásra készteti az embereket. Felhívja a figyelmet, élénk színű és az embereket megállítja, akár érdekli a légszennyezés, akár nem, és észreveszik azt" - mondta Gavin Ellis, a Hubbub társalapítója a Thomson Reuters Foundation tudósítójának.
Az interaktív légszennyezési pavilonnál egy gombnyomással összehasonlíthatják a járókelők öt mérőállomás légszennyezési adatait. Sadiq Khan londoni polgármester szerint az installáció jó példája annak, hogy segítsék a közvéleményt a légszennyezés veszélyeinek megértésében és cselekvésre buzdítsanak.
A környezetvédelmi csoport által végzett felmérés szerint a britek több mint 80 százalékát aggasztja a légszennyezés hatása, és ez a szám 92 százalékra nő, ha öt éven aluli gyermek van a családban. A többi világvároshoz hasonlóan London mérgező levegője a közlekedési eszközök számlájára írható. Hivatalos adatok szerint kétmillió londoni él olyan körzetekben, ahol tavaly egészségre káros szintű volt a légszennyezés.

Körbeszállja a Földet az ausztráliai tűzvész füstje

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.15. 10:23

Fotó: HO / AFP
A NASA szakemberei december vége óta tanulmányozzák az erdőtüzek füstjének terjedését.
Az ausztráliai erdő- és bozóttüzek füstje várhatóan körbeszállja Földet, és vissza fog térni az ország fölé - figyelmeztettek az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA kutatói kedden. A szakemberek műholdfelvételek segítségével december vége óta tanulmányozzák az Ausztráliából terjedő füst és aeroszolok terjedését.
Január 8-ig a füst már félúton járt a Föld körül, elsodródott Dél-Amerika felett, ahol ködös égboltot és színes naplementéket, napfelkeltéket idézett elő - olvasható a NASA Goddard Központjának közleményében.
Az ausztráliai tüzek füstje Új-Zélandon is súlyos légszennyezést idéz elő, és sötétre színezte a szigetország hegyeit takaró havat - idézte a NASA legújabb közleményét a CNN hírportálja. A perzselő hőség a térséget uraló szárazsággal együtt "szokatlanul nagyszámú tűzviharfelhőt idéztek elő. Ezek segítik a füst feljutását a sztratoszférába, több mint 16 kilométer magasságba, és ha oda eljut, a füst képes több ezer kilométert megtenni forráshelyétől, és hatással lenni a légköri viszonyokra szerte a világon - írták a kutatók.
Az országban szeptember óta tomboló bozóttüzek eddig mintegy 28 ember életét követelték, és kétezer otthont pusztítottak el, hatalmas kár keletkezett az élővilágban, akár egymilliárd állat is elpusztulhatott, és sűrű füst borította be a nagyvárosokat.

Ötezer tevét lőttek ki Ausztráliában

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.14. 15:22

Fotó: paul mayall / AFP/Picture-Alliance
A vadon élő állatok veszélyeztették az aszály sújtotta vidéken élők élelem- és ivóvízkészleteit, kárt okoztak az infrastruktúrában és nagy veszélyt jelentettek az utakon közlekedőkre.
Több mint ötezer tevét lőttek ki helikopterekről öt nap alatt Ausztráliában, mivel a vadon élő állatok veszélyeztették a bennszülött közösségek ivóvízkészleteit az aszály sújtotta vidéken - közölték a hatóságok kedden. Dél-ausztráliai bennszülött vezetők elmondták, hogy a térségben nem őshonos vad tevecsordákat a helyi közösségek felé hajtotta a szomjúság és a rendkívüli hőség. A nagy csordák veszélyeztették a helyiek élelem- és ivóvízkészleteit, kárt okoztak az infrastruktúrában és nagy veszélyt jelentettek az utakon közlekedőkre. Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara régióban, ahol a tevéket levadászták, 2300 bennszülött él.
Richard King, a régió vezetője elmondta, hogy megértik az állatvédők aggodalmait, de a nem őshonos vadon élő állatokkal kapcsolatban sokan téves információk alapján ítélnek. "A föld őrzőiként meg kell birkóznunk egy új kártevővel, oly módon, hogy megóvjuk a közösségek értékes vízellátását, és gyermekeinket, az időseket, valamint az őshonos növény- és állatvilágot" - fogalmazott. King hozzátette, hogy a legyengült tevék gyakran kerülnek csapdába és pusztulnak el kutaknál, megfertőzik az ivóvízforrásokat, amelyek a helyi lakosokat, az őshonos madarakat és más állatokat látják el. A hosszú ideje tartó aszályos időszakot az őshonos állatok átvészelik, de a vad tevék számára nagyon megterhelő.
A tevék az 1840-es években érkeztek először Ausztráliába, hogy segítsék a kontinens felfedezését. A következő hatvan évben mintegy 20 ezer tevét szállítottak Indiából Ausztráliába. Jelenleg Ausztráliában él a legnagyobb tevepopuláció a világon. Az illetékesek szerint több mint egymillió példány lehet belőlük az országban. A vadtevéket kártékony állatoknak tartják, mert tönkreteszik a vízforrásokat, letapossák a növényeket. Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara bennszülött lapossága korábban begyűjtötte és eladta a tevéket, de az utóbbi években már nem képesek kezelni az egyre szaporodó állományt.