Előfizetés

A Greenpeace levelet írt Orbán Viktornak, a szavak után végre tetteket várnak a kormánytól

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.15. 12:22
A Greenpeace szeptember 3-i akciója a Hősök terén
Fotó: Népszava
A környezetvédő szervezet szerint Magyarország akkor lehetne klímabajnok, ha a szavakat tettek is követnék.
A Greenpeace Magyarország Egyesület örömmel fogadta, hogy a kormány úgy nyilatkozott, foglalkozni kíván a környezetvédelem és a klímaválság kérdéseivel. A környezetvédő szervezet azért fordult nyílt levelében a miniszterelnökhöz, hogy a szavakat tettek, konkrét intézkedések is kövessék.  
A Greenpeace szerint a tiszta energia támogatásával, az élővilágot megóvó intézkedések bevezetésével, a szennyező iparágak kivezetésével és a környezetvédelmi intézményrendszer helyreállításával valóban egy új korszak kezdődhetne hazánkban. 
„A magyar kormány napokban tett nyilatkozataiból úgy tűnik: a kormány végre felhagyna azzal a gyakorlattal, hogy a lakossággal fizetteti meg a klímaváltozást. Itthon 2007 óta kérjük a mindenkori kormányt érdelmi klímavédelmi intézkedések bevezetésére. Most azt várjuk a magyar miniszterelnöktől, ténylegesen álljon a klímavédelmi munka élére, és a szavakat tettek is kövessék. Egészségünk, biztonságunk és jövőnk a tét.” – nyilatkozta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.
A szervezet mihamarabbi konkrét intézkedéseket vár a kormánytól a szélenergia alkalmazása, az épületek energiahatékonyságának növelése, a szennyező járművek fokozatos kivezetése, az ökológiai mezőgazdálkodásból származó élelmiszerek áfacsökkentése és a Mátrai Szénerőmű 2025-tel történő bezárása ügyében. A környezetvédő szervezet közvélemény-kutatásából, amelyet a levélhez mellékelt, látszik, hogy a magyarok többsége támogatja ezeket a klímavédelmi intézkedéseket. 
A Greenpeace azt várja, hogy a kormány, az ígéretéhez híven ne terhelje aránytalanul az állampolgárokat a tiszta energiára, tiszta közlekedésre, valamint az élővilágnak védelmet biztosító rendszerekre való átállás költségeivel. A környezetvédő szervezet évek óta követeli a környezetvédelmi adóknak és a környezeti felelősségvállalás elvének, ezen belül is a szennyező fizet elvének bevezetését és következetes alkalmazását – ezekkel biztosítható lenne az igazságos átállás az élővilágot és az éghajlatot megóvó rendszerekre. 
A Greenpeace szerint a kormány klíma- és környezetvédelmi céljait hitelessé tenné, a célok megvalósítását pedig nagymértékben szolgálná továbbá, ha a kormány a 2010-ben bezárt Környezet- és Vízügyi Minisztérium pótlására önálló Környezet- és Természetvédelmi Minisztériumot állítana föl, valamint helyreállítaná a természet- és környezetvédelmi hatósági rendszer önállóságát.

Színváltó lufik jelzik a légszennyezettséget Londonban

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.15. 12:12

Fotó: HUBBUB
Egy köztéri képzőművészeti installáció mutatja a légszennyezés mértékét a brit fővárosban.
A Covent Garden piazzáján felállított hatalmas léggömbök megváltoztatják a színűket attól függően, hogy mennyi nitrogén-dioxid koncentrációt mértek a levegőben szerte Londonban. A Hubbub környezetvédelmi csoport, a King's College egyetem és a Climate and Cities nevű művészcsoport közös projektjében a legkevésbé szennyezett levegőt jelző 
világoskék színű léggömbök rózsaszínre változnak, ha a légszennyezés eléri az egészségre káros szintet.

 "A légszennyezés egy láthatatlan dolog, és ezért nagyon nehezen értik meg a lényegét az emberek. Az installáció hirtelen megállásra készteti az embereket. Felhívja a figyelmet, élénk színű és az embereket megállítja, akár érdekli a légszennyezés, akár nem, és észreveszik azt" - mondta Gavin Ellis, a Hubbub társalapítója a Thomson Reuters Foundation tudósítójának.
Az interaktív légszennyezési pavilonnál egy gombnyomással összehasonlíthatják a járókelők öt mérőállomás légszennyezési adatait. Sadiq Khan londoni polgármester szerint az installáció jó példája annak, hogy segítsék a közvéleményt a légszennyezés veszélyeinek megértésében és cselekvésre buzdítsanak.
A környezetvédelmi csoport által végzett felmérés szerint a britek több mint 80 százalékát aggasztja a légszennyezés hatása, és ez a szám 92 százalékra nő, ha öt éven aluli gyermek van a családban. A többi világvároshoz hasonlóan London mérgező levegője a közlekedési eszközök számlájára írható. Hivatalos adatok szerint kétmillió londoni él olyan körzetekben, ahol tavaly egészségre káros szintű volt a légszennyezés.

Körbeszállja a Földet az ausztráliai tűzvész füstje

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.15. 10:23

Fotó: HO / AFP
A NASA szakemberei december vége óta tanulmányozzák az erdőtüzek füstjének terjedését.
Az ausztráliai erdő- és bozóttüzek füstje várhatóan körbeszállja Földet, és vissza fog térni az ország fölé - figyelmeztettek az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA kutatói kedden. A szakemberek műholdfelvételek segítségével december vége óta tanulmányozzák az Ausztráliából terjedő füst és aeroszolok terjedését.
Január 8-ig a füst már félúton járt a Föld körül, elsodródott Dél-Amerika felett, ahol ködös égboltot és színes naplementéket, napfelkeltéket idézett elő - olvasható a NASA Goddard Központjának közleményében.
Az ausztráliai tüzek füstje Új-Zélandon is súlyos légszennyezést idéz elő, és sötétre színezte a szigetország hegyeit takaró havat - idézte a NASA legújabb közleményét a CNN hírportálja. A perzselő hőség a térséget uraló szárazsággal együtt "szokatlanul nagyszámú tűzviharfelhőt idéztek elő. Ezek segítik a füst feljutását a sztratoszférába, több mint 16 kilométer magasságba, és ha oda eljut, a füst képes több ezer kilométert megtenni forráshelyétől, és hatással lenni a légköri viszonyokra szerte a világon - írták a kutatók.
Az országban szeptember óta tomboló bozóttüzek eddig mintegy 28 ember életét követelték, és kétezer otthont pusztítottak el, hatalmas kár keletkezett az élővilágban, akár egymilliárd állat is elpusztulhatott, és sűrű füst borította be a nagyvárosokat.