„Depisen” a fogyás is nehezebb

Publikálás dátuma
2020.01.16. 16:16

Fotó: SCIENCE PHOTO LIBRARY / AFP
Sokakat mentálisan is megvisel a túlsúly, de ha lelkileg jól vagyunk, a testünk még az életmódváltás – kezdeti – nehézségeire is jobban reagál.
Jó esetben tart még az újévi életmódváltós lendületünk. Bár a január, a szürkeség, a mindennapok már visszatért taposómalma, a munkahelyi stressz és egyéb nehézségek a legtöbb embert megviseli, nem árt tudni: a lelkiállapot hat a szervezetre. A tartós rosszkedv károsítja az egészséget, növeli a betegségek kialakulásának esélyét. Gyakran jelentkezhet fejfájás, ízületi és izomfájdalom, és megváltozhatnak az étkezési szokások: „depisen”, szomorúan, idegesen, jobban kívánjuk az édes, illetve a fűszeres ízeket és a nehezebb ételeket. Akik sokat búslakodnak, gyakrabban esznek kevésbé egészséges fogásokat, gyorséttermi menüket, ami hízáshoz vezethet, és az érrendszerükre és a keringésükre is negatív hatással van.
Minél tovább tart a rosszkedv, annál jobban megemelkedik a kortizol nevű stresszhormon szintje is, ami negatívan befolyásolhatja a vércukorszintet, a vérnyomást, illetve az alvás minőségét. Egy, a Molecular Psychiatry nevű magazinban korábban megjelent tanulmány szerint a stresszhormon növelheti a gyulladáskeltő fehérjék szintjét, amelyek szívbetegségek, stroke és keringési rendellenességek kialakulásáért is felelhetnek. A kedvetlenség fokozhatja a pajzsmirigy alulműködését, de ez visszafelé is igaz: a betegség lehangolhat.
Bár nagyon sok múlik a táplálkozáson, előfordul, hogy nem attól lesz valaki beteg, amit elfogyaszt, hanem attól, ami őt eszi: bánat, harag, stb. Persze ezek is hatnak egymásra: hiába támogatjuk a szervezetet megfelelő táplálkozással, ha mentálisan le vagyunk gyengülve. Ilyenkor ki kell deríteni, mi blokkol, mert ehetünk bármit, a panaszok nem múlnak – mondta Bocsi Viktória életmód-tanácsadó a Népszavának.
A szomorúságnak, illetve annak káros hatásainak jó ellenszere a rendszeres testmozgás, amely beindítja az endorfin termelődését. Az agyalapi mirigyben termelődő fehérje az opiátokhoz hasonlóan kellemes érzést ad, fájdalomcsillapító hatású, sőt sokszor euforikus állapot is előidéz, ezért hívják a köznyelvben boldogsághormonnak. Fontos az olyan alvási rutin kialakítása is, amelytől sem hétköznapokon, sem hétvégén nem térünk el – írta a Prevention alapján korábban a HáziPatika.
Szerző

Két magyar hamburgerezőt megint Európa legjobbjai közé választottak

Publikálás dátuma
2020.01.16. 14:38

Fotó: Bamba Marha Burger Bár
Továbbra is fent vagyunk a kontinens burgertérképén.
Tavalyhoz hasonlóan idén is Európa 50 legjobbja közé választott két magyarországi éttermet is a Big 7 Travel utazási magazin. A Bamba Marha Burger Bár a 6., míg a Tuning a 43. helyezést érte el.
A tesztelők minden országból választottak résztvevőket, a rangsor a magazin olvasótáborának és a gasztro-szakértő szerkesztőinek véleménye alapján alakult ki. Figyelembe vették az éttermek online értékeléseit, a megjelenéseit és szakblogok véleményét is. 
Európa legjobb burgerezője a prágai Sad Man's Tongue Bar & Bistro lett, ahol az értékelés szerint az egyszerűen tökéletes hamburger Gruyere sajtot, bacont és természetesen házi készítésű szószt tartalmaz. Második a tavalyi győztes, a Londonban lévő Burger And Beyond, a harmadik pedig a spanyolországi Valenciában található Goiko Grill lett. A teljes lista itt található.
2019-ben is ez a két magyar burgerező szerepelt az európai listán, mindkettő egy hellyel előrébb rangsorolva. A Bamba Marha Burger Bár az áprilisban készített világlistájukon, egyedüli magyar résztvevőként a 13. lett.
Szerző

Lehangol a szürkeség

Publikálás dátuma
2020.01.15. 15:15

Fotó: Shutterstock
Rosszkedvűvé és fáradttá tesz a ködös, szürke idő, de a hétvégi hidegfronttól sem várhatunk jelentős javulást.
A hét elején kialakult hideglégpárnát legkorábban egy vasárnap érkező hidegfront szakíthatja fel, addig marad a ködös, borult, egyhangú idő. A hőmérséklet értékei ugyan az átlagnak megfelelőek, jóval hidegebbnek érezzük a levegőt. Nagy a megfázás veszélye és a kórokozók terjedésének is kedveznek a körülmények. A légszennyezettség nő, több nagyvárosban kedvezőtlen a levegő minősége – írta Pintér Ferenc meteogyógyász a Facebook-oldalán.
A hideg miatt fokozódhatnak az ízületi fájdalmak, amelyek nemcsak a reggeli időszakban, hanem tartósan is fennállhatnak. A fényszegény időben gyakoriak a mentális panaszok, például depresszió, jellemző a lehangoltság, a szokatlan fáradékonyság és a levertség, akkor is álmosak lehetünk, ha eleget pihentünk.
A szürkeség a közérzetre és a teljesítőképességre is rossz hatással lehet. A jó társaság, a baráti összejövetelek, de a sport is javíthat a hangulaton. Fontos az immunrendszer erősítése, mert a nyirkos időben könnyen terjednek a járványok, már sokan szenvednek felsőlégúti és influenzaszerű megbetegedésektől. A megelőzésben segíthet a tömeg kerülése, a rendszeres kézmosás, a sok folyadék: meleg tea, leves és víz fogyasztása – írta a Meteo Klinika
A hétvégén érkező front bár a szürkeségen enyhíthet, fokozza a szervezet terhelését, görcsös panaszokra és ingadozó vérnyomásra is számítani kell.
Szerző