Előfizetés

„Hosszú menetelés” a kereskedelmi háború befejezéséért

B. M.
Publikálás dátuma
2020.01.16. 18:15

Fotó: FREDERIC J. BROWN / AFP
A helyzet megértéséhez érdemes figyelembe venni a két ország növekedési potenciálja közötti jelentős különbséget.
A két legjelentősebb világgazdasági nagyhatalom, az Egyesült Államok és Kína által aláírt kereskedelmi megállapodás első szakaszának lezárása óriási esemény – monda a Népszava érdeklődésére Pető Ernő, aki abban reménykedik, hogy a további tárgyalási fordulók nyomán végképp megszűnik a kereskedelmi háborúskodás. A Magyar-Kínai Gazdasági Kamara elnöke utalt arra, hogy a most aláírt dokumentum értelmében a kínaiaknak 200 milliárd dollár értékben kell vásárolniuk amerikai termékeket, valamint figyelniük kell a szellemi termékek jogaira is. A vámok egy részét meghagyták, ezek eltörlését amerikaiak attól teszik majd függővé, hogy Kína hogyan „viselkedik”. Azonban Donald Trump amerikai elnök szavai szerint a „hosszú menetelésnek” még koránt sincs vége.  A helyzet megértéséhez érdemes figyelembe venni a két ország növekedési potenciálja közötti jelentős különbséget, ugyanis a Kínai Népköztársaság GDP-je az elmúlt években 5,9-6,1 százalékkal bővült, ezzel szemben az Egyesült Államoké csak 1,1-1,2 százalékkal – fűzte hozzá Pető Ernő. Az amerikai most szembesültek azzal, hogy a szankciók révén honfitársaik tízezrei vesztették el munkahelyeiket, így a novemberi elnökválasztás előtt Donald Trumpnak lépnie kellett a kereskedelmi háború lefékezése érdekében. A békülékenység irányába tett lépésnek tekinthető az is, hogy az amerikai kormányzat megszüntette Kína árfolyam-manipulátori besorolását. (A tavaly nyáron hozott, és az Egyesült Államokban is sok szakértő által ellentmondásosnak ítélt döntést változtatták most meg.) Pető Ernő az amerikaiak egy érzékeny pontjáról is beszélt. Kína ugyanis utcahosszal vezet az 5G telekommunikációs technológia kifejlesztésében. Ezért az Egyesült Államoknak, ha nem akar lemaradni, muszáj a kínai technológiát is alkalmazni más nagy gyártók, mint a Siemens vagy a Samsung mellett. Ennek ellenére, mint ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt a Reuters alapján, az amerikaiak tovább szigorítanák a Huaweit érintő exportkorlátozásokat. Egy törvényjavaslatot is benyújtottak – mégpedig kétpártit –, amelynek elfogadása esetén egymilliárd dollárt szánnának a Huawei „nyugati alternatívájának” fejlesztésére.

Az illetékes miniszter nem illetékes, a klímát a szén védi - egyre sűrűbb a homály a Mátrai Erőmű körül

M. I.
Publikálás dátuma
2020.01.16. 11:25

Fotó: Népszava
Tóth Bertalan MSZP-elnök lankadatlanul igyekszik megismerni a Mátrai Erőmű állami felvásárlásának körülményeit - derül ki a pártelnök ma hajnali Facebook-posztjából. Ezúttal a nemzeti vagyonért felelős Bártfai-Mager Andreát kérdezte még karácsony előtt írásban, mivel a kormányzati feladatmegosztásban a tárca nélküli miniszter gyakorolja az állam tulajdonosi jogait az MVM felett, amely megvásárolta (?) az áramtermelőt a kormányfői strómanként számon tartott Mészáros Lőrinc érdekcsoportjától, az Opustól. A tegnap beérkezett válasz, illetve más kormányzati nyilatkozatok alapján Tóth Bertalan egyelőre ekképp foglalja össze, mit lehet "tudni" az adásvételről:
  • A miniszterelnök szerint a munkahelyek védelme indokolja az ügyletet, más kormányzati szereplők szerint azonban a kormány klímavédelmi politikája és régiófejlesztési tervei indokolják;
  • a kormány küzd a klímaváltozás ellen, ennek keretében most széntüzelésű erőművet vásárolt;
  • Mészáros Lőrinc érdekeltsége be akarta zárni az erőművet, mert azt nem éri meg fenntartani, ezért most az állam sok közpénzt fog fizetni neki, hogy megszabadítsa a veszteséges üzlettől;
  • a kormány biztosítani akarja az erőmű és a hozzá tartozó bányák 2100 dolgozójának - áttételesen 10 ezer főnek - a megélhetését, ezért fokozatosan meg kívánja szüntetni a lignittüzelést, és így lignitbányászatot;
  • A nemzeti vagyongazdálkodásért felelős tárca nélküli miniszternek feltett, nemzeti vagyongazdálkodással kapcsolatos kérdésekre nem a nemzeti vagyongazdálkodásért felelős miniszter ad választ.
Aki úgy érzi, hogy ezek alapján még mindig nem lát tisztán, ne magában keresse a hibát! Egyértelmű hogy ami kilóg, az nem a lóláb, hanem az egész ló. Idővel pedig minden részletre fény derül, ha máskor nem, az elindított adatigénylési eljárás végén - zárja bejegyzését az ellenzéki párt vezetője. Amint arról korábban beszámoltunk, az MVM és az Opus-csoport tavaly december 23-án számolt be Magyarország második legnagyobb erőművének adásvételéről. E héten Tóth Bertalan arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormányfő csütörtöki közlése viszont ellent mondott a közzétételnek. Ezután az MVM arról a meglepő tényről tájékoztatta Tóth Bertalant, hogy az adásvételi szerződést konkrét ár meghatározása nélkül kötötték meg úgy, hogy az árat később egy szakértő állapítja meg.

332,93 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.16. 08:27
Illusztráció: Shutterstock
Alig változott, vegyesen alakult a főbb devizákkal szemben a forint árfolyama csütörtökre virradóra a nemzetközi devizakereskedelemben.
Az eurót a szerda esti 332,99 forint után csütörtök reggel nyolc óra előtt 332,93 forinton jegyezték. A dollár jegyzése 298,39 forintról 298,62-re emelkedett, a svájci franké 309,71 forintról 309,50-re csökkent.