ügyészség;Ihász Sándor;

Volt főügyész: csak formális az ügyészség függetlensége, a vezérelv a lojalitás

Ihász Sándor szerint a szervezetben nincs következménye, ha alaptalanul vádolnak valakit, az ügyeket pedig törvényes kereteken belül is manipulálni lehet.

"Az ügyészség szervezete öntörvényű, ellenőrizhetetlen, felelősség nélküli, számonkérhetetlen" – nyilatkozta Ihász Sándor a Hírklikknek. Ihász korábban súlyos bűncselekmények ügyében eljáró fővárosi, majd fellebbviteli főügyész volt aztán belekeveredett a Fenyő-ügybe, amelyben vádat emeltek Gyárfás Tamás ellen - őt pedig bűnpártolással vádolják. Érintettségét akár korábban, most is tagadta, ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: a szakmai alap nélküli, szándékos időhúzás miatt elfogyott a türelme. A nyomozásnak már rég vége, mégis két éve lezáratlan az ügy, "az ilyen hozzáállás egy törvényesen működő jogállamban szakmai alapon és korrekten eljáró ügyészség részéről elképzelhetetlen". Az ellene folyó eljárás miatt karrierje derékba tört, Ihász mégsem hiszi, hogy ha bebizonyosodik, hogy ártatlanul vádolták meg, annak bármi következménye lenne. Mint mondta,

"az ügyészségen nem büntetik a »műhibát«, mint az orvosoknál, vagy az építészeknél, vagy bárhol".

"Borzasztó azt látni, hogy mivé lett, hogyan torzult egyre jobban ez a szervezet az elmúlt tíz esztendőben" - folytatta. Szerinte a törvényes kereteken belül is manipulálni lehet döntéseket, illetve formális lehetőségekkel irányítani ügyeket. Az interjúban kifejtette:

"az ügyészség függetlensége teljesen formális. Ott mára igazodási vezérelv a feltétel nélküli lojalitás lett. a döntéseik, vagy azok elmaradása ellen érdemi, hatékony jogorvoslat sincs, hiszen egy-két kivételtől eltekintve, a felettes ügyész bírálja el az összes jogorvoslatot".

Utólagos érdemi vizsgálat, vagy következményekkel járó, és a nyilvánosság számára megismerhető felelősségre vonás pedig akkor sincs, ha valakit bűncselekmény hiányában, jogerősen felment a bíróság.