Súlyos veszélyben a hulladékszállítás Budapesten, mert továbbra sem fizetett a kukaholding a fővárosnak

Publikálás dátuma
2020.01.20. 06:00

Fotó: Népszava
Az utolsó tartalékok február elejéig-közepéig tartanak ki - erősítette meg lapunknak Mártha Imre, az FKF új felügyelőbizottsági elnöke.
Az állami NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. - közkeletű nevén kukaholding - továbbra sem utalt ki a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt.-nek a budapestiektől tavaly szemétdíj címén beszedett mintegy 27 milliárd forintból legalább tízmilliárd forintot - rögzítette lapunk tegnapi megkeresésére Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes. Tekintettel arra, hogy a Fővárosi Közterület-fenntartó kasszája üres, ez súlyosan veszélyezteti a fővárosi hulladékszállítást - szögezte le.

Budapest ragaszkodik az Orbán Viktor kormányfő és Tarlós István akkori főpolgármester között létrejött 2018-as megállapodáshoz, amelyben a miniszterelnök (azóta többször is) vállalta, hogy a kukaholding az összes, FKF területén beszedett díjat kifizeti az FKF-nek. Bár a különböző képletek gyártását ehhez képest másodlagosnak tartja, Karácsony Gergely főpolgármester pénteki szavaihoz híven üdvözölte az illetékes innovációs és technológiai miniszter csütörtöki képletmódosítását. Ez teszi ugyanis lehetővé, hogy a fővárosi hulladékszállító a jövőben is megkaphassa a kukaholdingtól a területén beszedett díjat. Egyszersmind cáfolta Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár úgy is értelmezhető szombati szavait, hogy a kukaholding semmivel se tartozna a fővárosnak. Az FKF kasszája változatlanul üres, az utolsó tartalékok február elejéig-közepéig tartanak ki - erősítette meg lapunknak Mártha Imre, az FKF érdemi irányítását végző új felügyelőbizottsági elnöke is. Hozzáfűzte: jogilag tényleg a csütörtökön nyilvánosságra hozott képlet tette kiszámlázhatóvá a tavalyi év utolsó negyedét az NHKV-nak. (Azt, hogy tízmilliárd jóval több 27 milliárd negyedénél, az elszámolás sajátosságaival magyarázta.) Mivel az FKF a maga részéről az ehhez szükséges összes ügyféladatot elküldte a kukaholdingnak, a fizetésnek már semmi akadályát nem látja. Mindazonáltal az NHKV ehhez további adatok - például útelszámolások, mérési kimutatások - egyeztetését kéri. Bár ezek a - pontosan nem körülhatárolt és a korábbi években is ütemtelenül megküldött - nyilvántartások éjjel-nappal készülnek, a számla befogadása és így a fővárosi hulladékszállítás fenntartása az NHKV részéről is igényel némi rugalmasságot. Ennek érdekében a hét elején számos tárgyalás várható - ígérte lapunknak Mártha Imre.

Karácsony nem jut be a közmédiába

Megválasztása óta eltelt két és fél hónap alatt egyetlen alkalommal sem hívták meg a közszolgálati televízió és rádió műsoraiba Karácsony Gergelyt – derült ki a főpolgármester Mozgóvilágnak adott interjújából. - Mondanám, hogy megérik a pénzüket, de ez valójában nem igaz. Elköltenek 90 milliárdot évente, de a műsoraikat alig nézi, hallgatja valaki - fogalmazott Karácsony.

Szerző
Frissítve: 2020.01.20. 06:14

Mészáros nemcsak felvásárol, új céget is alapít

Publikálás dátuma
2020.01.19. 13:06

Fotó: Népszava
Úgy tűnik, hogy a felcsúti milliárdos 2020-at a legrégebbi cégeinek bővítésével indítja.
A legrégebbi, családi érdekeltségei kapnak új leánycégeket. Miután az év első munkanapján jegyezték be az R-Kord Network Kft.-t, néhány nappal később már egy újabb társaságot alapított a felcsúti milliárdos - szúrta ki az mfor.hu.
Január 8-án alakult meg a Mészáros M1 Nehézgépkezelő Kft., melyet a cégbíróság január 13-án jegyzett be - vette észre a portál az Opten adatbázisában. A 3 millió forintos jegyzett tőkével létrehozott társaság fő tevékenysége 3,5 tonna fölötti gépjárműkölcsönzés, de emellett egyéb tevékenységek sorát is bejegyeztették. Többek között a cég:  
  • rakománykezeléssel,
  • saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadásával,
  • közúti áruszállítással,
  • mezőgazdasági gép, berendezés nagykereskedelmével,
  • és bányászati-, építőipari gép nagykereskedelmével is foglalkozik.
A cég ügyvezetője az az Urfi Beatrix lett, aki az anyacég operatív irányításáért is felelős. A Nehézgépkezelő Kft. tulajdonosa a 2016-ban létrehozott Mészáros M1 Autókereskedő Kft., amely 2018-ban a korábbi 500 millió forintos árbevétel után 692 milliót realizált, ám ezt a növekedést bőven elvitték a költségek. Mindössze egymillió forint nyereség maradt a kasszában, miközben 2017-ben még 426 millióval zárták az évet. Az Opten adatai szerint 2018 végén nagy mértékben bővült a cég: a novemberi 3 fős alkalmazotti létszám hirtelen 54 főre emelkedett, és azóta is újabb embereket vettek fel. 2019 novemberében már 71 fővel működött a cég.
Szerző

Többfelé gondot okoz az időjárás az áramszolgáltatásban

Publikálás dátuma
2020.01.18. 18:08
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A lecsapódott pára, dér és zúzmara ráfagy a vezetékre.
Az NKM Áramhálózati Kft. ellátási területén, különösen Békés megyében a téli időjárás helyenként átmeneti problémát okoz a villamosenergia-szolgáltatásban – közölte a Nemzeti Közművek a Facebook-oldalán. Mint írták, 
„az országunk fölött napok óta tartósan megmaradt hidegpárna miatt a lecsapódott pára, dér és zúzmara ráfagy a vezetékre, amelyek jegesedése több helyszínen a kötőelemek meghibásodását és vezetékszakadást okozott a középfeszültségű hálózaton”.

Az NKM Áramhálózati Kft. munkatársai megerősített létszámmal folyamatosan javítják a hibákat.
Szerző
Témák
időjárás áram