Megszólalt az ORÖ: a kormány hajtsa végre a bíróság döntését!

Publikálás dátuma
2020.01.22. 16:19
Agócs János az ORÖ elnöke
Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Az Országos Roma Önkormányzat azt kéri, hogy a gyöngyöspatai ügyből senki ne kovácsoljon politikai tőkét.
Az országos önkormányzat álláspontja, hogy mindenki tartsa kötelező érvényűnek a független magyar bíróságok döntését. A gyöngyöspatai perben érintett családok „magyar állampolgárok, ezért kérjük a magyar kormányt a magyar bíróság által hozott végzést hajtsa végre”. Az ORÖ minden vitában résztvevő felet arra kér, hogy az ügyből ne kovácsoljon politikai előnyöket. Továbbá kéri a megszólalókat, hogy az egész társadalom helyzetét vegyék elsősorban figyelembe, és döntéseiket ennek tükrében hozzák meg.
Szerző

Egyre több az influenzaszerű megbetegedés: lesz, ahol teljes körű látogatási tilalom lép életbe

Publikálás dátuma
2020.01.22. 15:50

Az érintettek 23,9 százaléka gyerek, míg a betegek 9,9 százaléka 60 éven felüli.
Egyre több az influenzaszerű megbetegedés az országban, a figyelőszolgálat jelentése alapján végzett becslés szerint az országban január 13. és 19. között 12 370, az előző hetinél 29,9 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ szerdai jelentéséből. Mint írták, a betegek 38,8 százaléka a 15-34 éves korosztályból, 27,4 százaléka a 35-59 évesek közül került ki. Az érintettek 23,9 százaléka gyerek, míg a betegek 9,9 százaléka 60 éven felüli. A laboratóriumi vizsgálatok az esetek döntő többségében az influenza A vírusát mutatták ki. A tájékoztatás szerint péntektől teljes körű látogatási tilalom lép életbe a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórház valamennyi telephelyén, ezen kívül a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézetben, a kincsesbányai Platán Ápolási Intézetben, az alcsútdobozi Hársfalevél Ápolási Intézetben, és a Magyarországi Református Egyház Kallódó Ifjúságot mentő Misszió Ráckeresztúri Drogterápiás Otthonában. Részleges látogatási tilalom van a Heves megyei Albert Schweitzer Kórház és Rendelőintézet intenzív osztályán, a csecsemő-gyermekgyógyászati, az újszülött-, valamint krónikus belgyógyászati és az ápolási osztályán.
Szerző

Aki itthon szegénynek születik, az szegény is marad - Magyarország a társadalmi mobilitás zsákutcája

Publikálás dátuma
2020.01.22. 14:16
Ételosztás a Népligetben 2019 decemberében
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
25 tagállam előzött meg minket a 28 uniós ország közül.
A magyarországi szegények sorsához képest már csak Bulgáriában és Romániában rosszabb a nélkülözni kényszerülő társadalmi rétegek helyzete. Talán a kilátástalanság erre a legjobb szó, ugyanis a davosi Világgazdasági Fórumra készített, az Index által röviden ismertetett, társadalmi mobilitást vizsgáló jelentésből az derül ki: idehaza nagyon kicsi az esély arra, hogy aki szegény családba születik, az később ki tud mászni sanyarú helyzetéből.
A jelentés szerint globális összevetésben Magyarország a 37. helyen áll a rangsorban, Bulgária a 40., Románia pedig a 42 helyen áll.

A visegrádi országokban mindenhol könnyebb előre jutni a társadalmi ranglétrán, mint nálunk. A listán Szlovákia a 32., Lengyelország a 30., Csehország a 19. helyen áll. A lista első öt helyét nem meglepő módon az észak-európai államok töltik be, Dánia, Norvégia, Finnország, Svédország és Hollandia vezetik az összesített rangsort, majd Svájc, Ausztria, Belgium, Luxemburg, Németország és Franciaország következik.
Szerző