Előfizetés

Balatonfüreden tartja évadnyitó frakcióülését a Fidesz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.23. 10:01

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A „börtönbiznisz megszüntetése” és a feltételes szabadságra bocsátás feltételeinek szigorítása is téma lesz.
Február 12-13-án tartja a kihelyezett, a minden évben a parlamenti ülésszak előtt sorra kerülő szokásos frakcióülését a Fidesz Balatonfüreden – tudta meg a Magyar Nemzet. A kormányközeli lap azt írja: a tanácskozás témája többek között a „börtönbiznisz megszüntetése” és a feltételes szabadságra bocsátás feltételeinek szigorítása lesz. Varga Judit igazságügyi miniszter néhány hete, nem sokkal a tavaly decemberben történt győri gyermekgyilkosság után jelentette be, hogy a kormány zéró toleranciát hirdet az erőszakkal szemben. A kormány tájékoztatása szerint a győri tragédiát vizsgáló jelentés feltárta, hogy a feltételes szabadlábra bocsátás szabályainak szigorítása szükséges. A kormany.hu-n megjelent jogszabálytervezet a Büntető törvénykönyvet, a büntetés-végrehajtási törvényt és az egészségügyi törvényt is módosítaná, erről itt írtunk bővebben. Orbán Viktor miniszterelnök pedig legutóbbi nemzetközi sajtótájékoztatóján, majd január 17-én a Kossuth rádiónak adott interjújában kelt ki a raboknak a rossz börtönviszonyok miatt járó több millió forintos kártérítések miatt. A kormányfő azt mondta: 12 ezer elítélt együttesen 10 milliárd forint körüli kártérítési összeget követel az államtól a rossz börtönviszonyok miatt, és ebben „eszes, jól ismert ügyvédcsoportok” segítik őket, akik rájöttek, hogy az európai szabályok a kínzásról lazák és abszurdak. A kormányfő szerint ez joggal való visszaélés, ezért – az egyébként a bíróságok által jogerősen megítélt – kifizetéseket fel kell függeszteni. Közben már el is készült a kormányhatározat a börtönkártérítések kifizetésének felfüggesztéséről.

Bruttó 13 millió forinttal búcsúztatták a Brüsszelbe átigazoló Trócsányit

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.23. 09:02
Trócsányi László, korábbi igazságügyi miniszter, jelenlegi EP-képviselő
Fotó: Népszava
A volt igazságügyi miniszter jogosulatlanul is kapott szabadságmegváltást, ezt az összeget azonban állítása szerint visszafizette.
 Összesen bruttó 13 millió forintnyi lelépési pénzzel távozott Trócsányi László (64) Brüsszelbe az igazságügyi tárca éléről még a nyár folyamán – szúrta ki a Blikk. Ebből 10,4 millió forintot végkielégítés, 2,6 millió forintot pedig szabadságmegváltás címen kapott. A nagyobb, tízmilliós összeg a távozó minisztereknek a jogszabály szerint járó hathavi illetmény összege, függetlenül attól, hogy az érintett maga mondott le vagy felmentették. Ez akkor is jár, ha európai parlamenti képviselőként folytatja a munkáját, Trócsányi pedig maga mondott le, mert bekerült az Európai Parlamentbe, és eredetileg ő lett volna a magyar európai biztos, ha nem kaszálták volna el az EP-szakbizottsága összeférhetetlenség miatt. 
Több kérdést felvet azonban Trócsányi több mint két és fél milliós szabadságmegváltása, mert az egyéves szabadságán túli szabadnap után kapott pénzt, ami a polgármesterekkel ellentétben az állami vezetőknél elméletileg nem lehetséges, és korábban ezt nyilatkozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is. A lap számításai szerint ugyanis másfél évnek megfelelő szabadságát fizették ki a politikusnak.
Keresték az Igazságügyi Minisztériumot, hogy a volt miniszter szabadságmegváltása nem megy-e szembe a kormányzati kommunikációval, illetve milyen okból kaphatott ekkora szabadságmegváltást, ám későbbre ígértek választ. Trócsányi viszont közlékenyebbnek viszonyult: a kérdésre, hogy jogosnak és szabályosnak tartja-e a kiszámolt és megkapott szabadságmegváltást, ő így válaszolt:
Igazságügyi miniszteri szolgálati viszonyom megszűnésének dátuma 2019. június 30. volt. Ezt követően került sor a törvény szerint járó végkielégítés és szabadságmegváltás kifizetésére. A magam részéről jóhiszeműen jártam el. Értesültem, hogy a politikai vezetőket érintően a szabadságmegváltást illetően eltérőek a jogértelmezések. Miután kikristályosodott a közigazgatási jogértelmezés, intézkedtem a 2018 év utáni szabadságmegváltásnak az Államkincstár javára történő visszafizetése iránt.

Trócsányi esete nem teljesen egyedi, mivel az újság az elmúlt hetekben is talált olyan felmentett államtitkárt, akinek négyhavi szabadságot váltottak meg, és így kapott 4,5 millió forintot. Akkor a Miniszterelnöki Kabinetiroda azzal magyarázta, hogy a 2019 előtt felhalmozott szabadságokat fizették ki, mivel a 2019. január elsején hatályba lépő kormányzati igazgatásról szóló törvény megszüntette az évek óta felhalmozódott szabadságmegváltást.

Vizsgálódik a rendőrség a kékvillogós flottát használó ferencvárosi kéményseprő ügyében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.23. 08:11
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Rudits Tibor a sürgősségi betegellátásra hivatkozva használhatta a megkülönböztető jelzéseket - de jogosultság nélkül. Az ügy a BRFK figyelmét is felkeltette.
A jól menő kéményseprő vállalkozó, Rudits Tibor kékvillogós terepjárói közismertek Ferencvárosban, ahogy az is, hogy az üzletember remek kapcsolatot ápolt Bácskai Jánossal, a korábbi fideszes polgármesterrel. A probléma csak az, hogy a megkülönböztető jelzéseket sokáig jogtalanul használhatta a kéményes – írja a 444.hu, ami több cikkben részletesen beszámolt a Rudits körüli anomáliákról. A vállalkozó megállapodott a kerületi szakrendelővel, hogy két terepjáróját, sőt, a tulajdonában álló Sk-61 Bulldog repülőt is átadja a sürgősségi betegellátás céljára, ennek fejében pedig használhatta a megkülönböztető jelzéseket. Mindezzel akad néhány probléma:
  • a kerületben nincs sürgősségi központ
  • a szakrendelő soha nem vette igénybe a Rudits által felajánlott flottakapacitást
  • Ferencvárosban nincs reptér, ahol egy válságos állapotú beteget szállító repülő le tudna szállni
A vállalkozó repülője 2018-ban tragikus körülmények között megsemmisült: lezuhant, utasa – aki nem a tulajdonos volt – pedig a helyszínen szörnyethalt. A gép papíron ugyanakkor később is tagja volt a Rudits -féle „mentőflottának” a szakszolgálat nyilvántartásában, írja a portál. 
A lap megkereste az ügyben a rendőrséget is, a Budapesti Rendőr-főkapitányság válaszából pedig további érdekességek derültek ki: a két szerződésben szereplő terepjáró közül az egyiknek már a szakrendelővel kötött megállapodás előtt lejárt a villogóra vonatkozó engedélye, a másiknak soha nem is volt – a repülőről pedig nincs is információjuk.
Tehát Ferencváros korábban olyan járműveket vont be a betegállátásba, amiknek nem volt érvényes engedélyük villogó használatára, ennek ellenére a villogót kihelyezték, viszont a betegellátásban a valóságban nem vettek részt.

Rudits Tibor ugyan 2013-tól egy ideig engedéllyel használhatta a megkülönböztető jelzést, de szabálytalan alkalmazásuk miatt ezt az engedélyt már nem hosszabbították meg.Az ügyben a rendőrség vizsgálatot indított – teszi hozzá a hírportál.
Az újság megkereste a Tisztiorvosi szolgálatot is, hogy kiderüljön, Rudits Tibor és járművei kaptak-e engedélyt a betegellátásban való részvételre. Eddig egyik levelükre sem kaptak választ.