Előfizetés

Meg is betegíthet a lakás túlzott párásítása

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.25. 14:14

Fotó: Shutterstock
A fűtési szezonban a szárazabb lakás levegőjét érdemes párásítani, de a túlzásokba nem érdemes esni.
A levegő páratartalmát páramérő készülékkel lehet ellenőrizni. Az ideális érték 40-60 százalék között mozog. Ha ennél alacsonyabb, vagyis túl száraz a levegő, akkor kellemetlen tünetek alakulhatnak ki – mondta Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa.
„A száraz levegő belélegzése kiszárítja az orrnyálkahártyát. Torokszárazság, kaparó érzés jelentkezhet. Könnyebben megbetegedhetünk, ugyanis az orr- és a légutak nyálkahártyája, az egészséges állapotban is termelődő váladék hiányában nem tudja megakadályozni, hogy a kórokozók a szervezetünkbe kerüljenek.”
Frissen mosott ruhák teregetésével vagy párásító készülékkel növelhetjük a levegő páratartalmát. Vigyázzunk azonban, mert ha ez tartósan 60 százalék feletti értékre emelkedik, akkor „megágyazunk” az allergiás, asztmás tüneteket okozó és gyakori légúti betegségekre hajlamosító penészgombának és poratkának is. 
Egy forró kamillateás gőzölés egy pollenallergiás, asztmás beteg súlyos tüneteket produkálhat. Krupp esetén pedig szintén nagyon sokat árthatunk, ha a beteget forró vizes gőznek tesszük ki, ilyenkor ugyanis súlyosbodnak a tünetei. Nagyon gyors javulást lehet elérni azonban hideg párával, például ha hűvös téli levegőre visszük betakarva, vagy ha a nyitott a hűtőszekrény ajtaja elé ültetjük az éjszaka ugatva köhögő gyermeket. Az asztmásoknak viszont éppen a hideg párával kell óvatosnak lenniük. Akár rohamot is provokálhat, ha a lakás melege után hirtelen a téli hideg levegőt lélegzik be.
A lakás hőmérsékletére egyébként is ügyelni kell, ha nem szeretnénk a túl melegből kilépve megfázni a hidegben. A hőfok azért is fontos, mert a túlfűtött lakások is kedvező feltételeket teremtenek az allergének számára. „Az ideális nappali hőmérséklet 24 Celsius fok, de éjszakára érdemes kicsit lejjebb venni a fűtést. 
Alváshoz 18-20 Celsius közötti értékekre javasolt beállítani a szoba hőmérsékletét.

Ennél melegebb hőfokon a nyálkahártya könnyen kiszáradhat, ami szintén nem előnyös.”

Párától a penészig

A lakásban akkor is pára képződik, ha levegőt veszünk, be- és kilélegzünk. A teregetés mellett a főzés, mosás és zuhanyzás, a fürdés meg különösen párát termel. Ha nem megfelelő a lakás szellőzése, ez bent is reked. Az ablakokon gyöngyöző vízcseppek jelennek meg, majd a hőhidak – a nyílászárók melletti területek - mentén, amelyek a különböző hőmérsékletű tereket választják el egymástól, megindul a penészesedés. Ez ellen gyakori szellőztetéssel vagy beépített szellőzővel ellátott nyílászárókkal védekezhetünk.
„A penész erős allergén, légúti allergiás, asztmás tüneteket is okozhat. Előfordulhat, hogy jelenlétére csak a légúti tünetek, gyakori betegségek, elhúzódó köhögés hívják fel a figyelmet, mivel nemcsak a sarkokban, hanem eldugott helyeken – szekrények, falvédők, ágyak mögött, szobanövények földjén - is megjelenhet” – mondta a szakorvos.

Fejfájást hoz a hétvégi kettősfront

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.24. 12:12

Fotó: Alice S./BSIP / AFP
Pénteken még többször is naphoz, de legalábbis az eddigieknél több fényhez juthatunk. A folytatásban azonban megint felhőkre és sokaknak migrénre kell számítaniuk.
A légköri frontok pénteken elkerülik a térséget, a reggel többfelé nyirkos, ködös idő az ízületi panaszokkal élőket nyűgössé tehette, fokozódhattak a végtagfájdalmaik. A napközben is sokáig megmaradó köd és párásság csökkenti a hő- és komfortérzetet. A sokféle elcsíphető napsütés azonban javíthatja a hangulatot, és adhat egy kis energiát. Érdemes kihasználni, mert az érkező kettősfront okozta felhős idő újra lehangoltságot okozhat – olvasható a Meteo Klinika oldalán.
Délutántól növekszik a fejfájás megjelenésének gyakorisága, az intenzitása az esti óráktól ráadásul erősödhet is. Figyelmetlenség, koncentrációs problémák is észlelhetők lesznek. Különösen északon és keleten lesz nagy a napi hőingás, amitől a vérnyomáspanaszokkal élők tünetei erősödhetnek. Az időjárás kedvez a kórokozók terjedésének, és a legtöbbünk szervezete amúgy is pihenésért kiált, érdemes a hétvégét erre használni.
Noha a frontot követően nem lesz jelentős lehűlés, a hőérzet csökken – írta Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója a Facebook-oldalán. A következő napokban sokaknál jelentkezhet fejfájás és migrén, és az enyhébb alvásproblémák is zavaróak lehetnek. Vérnyomás-ingadozás, és átmeneti rosszullétek is előfordulhatnak.
A légszennyezettség megint romlik, elsősorban az Északi-középhegység térségében és a főváros környékén dúsulhat fel a szállópor. Sétálni inkább kevésbé forgalmas helyeken célszerű, nem pedig a zsúfoltabb belváros részeken.

Kísérteties hangon szólalt meg egy háromezer éves múmia

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.24. 11:57

Fotó: Leeds City Museum
Kutatók a történelmi örökség többdimenzióssá tételén dolgoznak.
Kutatóknak sikerült életre kelteni egy háromezer éves egyiptomi múmia hangját: háromdimenziós nyomtatással, képalkotó eljárással és egy elektronikus gégefővel újraalkották a múmia hangképző szervének nagy részét. A Scientific Reports című tudományos folyóiratban csütörtökön bemutatott tanulmány szerzői szerint ez a módszer lehetővé tette egyetlen - az "e" és az "a" magánhangzó közötti - hang megszólaltatását.
A kísérteties hang valószínűleg nem pontosan tükrözi Nesziámon egyiptomi pap beszédét, akinek múmiáját a Leedsi Városi Múzeumban őrzik, és amellyel a kutatók dolgoztak. A pap XI. Rámszesz fáraó uralkodása idején élt i.e. 1099 és 1069 kötött. Théba papjaként valószínűleg erős hangja volt a rituálékhoz. "Hangképző szervei jelen állásában egy hiteles hangot alkottunk, nem számítottunk pontos beszédegyezésre nyelvének állapota alapján" - mondta David M. Howard, a londoni Royal Holloway College kutatója, a tanulmány társszerzője.
A kinyomtatott hangképző szerv
Fotó: Leeds City Museum
A létrehozott modell egyedül kevés teljes szavak vagy mondatok szintetizálásához - közölték a kutatók. Ehhez szükség lenne a hangképző szervek hangteljesítményének ismeretére. "Ezen dolgozunk, egy nap ez is megvalósulhat" - tette hozzá Howard. John Schofield, a Yorki Egyetem régésze, a tanulmány társszerzője kiemelte: ez a technika felhasználható arra, hogy segítse az embereket a történelmi örökség interpretálásában. "Amikor a látogatók a múlttal találkoznak, az egy vizuális találkozás. Egy ilyen hanggal ezt megváltoztathatjuk, és a találkozást többdimenzióssá tehetjük" - magyarázta. "Semmi sem személyesebb, mint valakinek a hangja, ezért azt gondoljuk, hogy egy ilyen régi hangot hallani, feledhetetlen tapasztalat, életre kelnek az olyan történelmi helyek, mint a karnaki Nesziámon-templom" - tette hozzá.