Készülőben a lex Dézsi, tovább műthet a győri polgármester

Publikálás dátuma
2020.01.27. 11:33
Dézsi Csaba és felesége szavaz
Fotó: Béres Márton / Népszava
A hatályos jogszabályok szerint Dézsi Csaba András nem lehetne egyszerre orvos és városvezető, de ez akadálynak sem nevezhető a NER számára.
Dézsi Csaba András ígéretet kapott arra a Fidesztől, hogy folytathatja munkáját, mint kardiológus orvos - erősítette meg a megválasztott polgármester az atv.hu-nak. Kövér László korábban közös kampányvideójukban jelentette ki: Dézsi “a betegeit nem fogja cserben hagyni”. Ehhez azonban törvénymódosítás kell. 
a hatályos jogszabályok szerint munkája összeférhetetlen a most megszerzett városvezetői tisztségével, hiszen a törvény a “tiltó listán” nevesíti az orvosokat, egészségügyi dolgozókat is.

Ez azonban nem jelenthet valódi problémát a  fideszes kétharmad számára, ami igényeiknek megfelelően jó néhányszor módosított már törvényeket; az ilyen, személyre szabott változásokat nevezi a köznyelv lexeknek. 2010-ben -szintén Győr kapcsán - a szalagcímek között szerepelt a “Lex Borkai”. Az akkori fideszes választási győzelem után az Országgyűlés módosította az alkotmányt, és megtiltották a fegyveres testületek tagjainak, hogy leszerelésük után 3 évig választáson induljanak. Az eredeti terv szerint a módosítás azonban 5 éves korlátozás lett volna, de a fideszesek a szavazás előtt nem sokkal 3 évre mérsékelték a moratóriumot. Ez pozitívan érintette Borkai Zsoltot, aki 2006-ig honvéd alezredes volt, és így az eredeti javaslat értelmében nem indulhatott volna a 2010-es önkormányzati választáson, ahol újraválasztották győri polgármesterré. Felmerült, hogy kifejezetten Borkai kedvéért írták át a javaslatot, a „Lex Borkait”. Borkai Zsolt akkor azt nyilatkozta, nem biztos abban, hogy miatta írták át a módosítás szövegét, de ha igen, akkor azt megtiszteltetésnek tekinti.
Hogy a fideszes kétharmad hány „fontosember”  és kiemelt cél érdekében módosított jogszabályokat vagy akár alaptörvényt is, arról itt olvashatnak részletesebben.
Szerző

Rabosítja az ügyészség a DK-s Varju Lászlót

Publikálás dátuma
2020.01.27. 10:49
Varju László az ügyészség előtt
Fotó: Báres Márton / Népszava
Ujjlenyomatot vehetnek a felfüggesztett mentelmi jogú képviselőtől.
„Polt Péter ügyészsége folytatja ellenem a hadjáratot, most már rabosítással akarnak rám nyomást gyakorolni. A harcot megvívom és ott leszek ügyészségen, tarts velem, ha Te is tiltakozni akarsz az orbáni önkény ellen!” - írta hétfőn, Facebook-meghívó formájában Varju László, a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselője.
A politikusnak január 27-én délután kell bemennie a Központi Nyomozó Főügyészség fővárosi, Könyves Kálmán körúti székházába, ahol rabosítják, vagyis az eljárási folyamat szerint ujjlenyomatot vehetnek tőle és fényképeket készítenek róla; ez azonban nem jelenti egybenVarju őrizetbe vételét is. A politikus mentelmi jogát az MTVA székházában történt, videókon is látható dulakodás miatt függesztették fel:
bár a többség azt láthatta, hogy fegyveres biztonsági őrök rángatnak, visznek földre parlamenti képviselőket, az ügyészség azért indított lejárást, mert a földre tepert Varju László meg merte fogni az egyik szekuritis bokáját, aki ettől elesett.

Az eset után Varjut mentő vitte el
Fotó: Markoszov Szergej
A politikust azért is számon kérné az ügyészség, mert gyanújuk szerint 2018 februárjában, hónapokkal a választások előtt anyagi juttatás ígéretével próbált visszalépésre bírni egy független képviselő-jelöltet; mint lapunk kérdésére Varju elmondta, mindkét ügyben rabosítják – ő  pedig részt vesz az eljárásban, de minden jogi eszközzel küzd majd igazáért.
Varjút – kisebb ellenzéki demonstráció kíséretében – már január 6-án is beidézték az ügyészségre. Hétfőn szintén tüntetés várható az vádhatóság székháza előtt: a Népszava tudósítója is a helyszínen lesz, a fejleményekről részletesen beszámolunk majd.
Szerző
Frissítve: 2020.01.27. 14:03

Szélesebb jogköröket kap az Országos Bírói Hivatal elnöke

Publikálás dátuma
2020.01.27. 08:09
Senyei György Barna
Fotó: OBT
A Handó Tündét váltó Senyei György Barna új tanácsadó testületet hoz létre, és csökkentené a bíróságok adminisztrációs terheit is.
Az eddiginél bővebb jogköröket élvezhet az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke - írja a Napi.hu, a Hivatalos Értesítőben megjelent közleményre hivatkozva. A január 25-étől érvényes újítás lényege, hogy az OBH feje kabinetet hoz létre a bíróságok szervezetével vagy működésével kapcsolatos, a feladatkörébe tartozó fontosabb ügyekben javaslattételre, véleményezésre, tanácsadásra és állásfoglalásra.
A kabinetnek olyan bíró vagy igazságügyi alkalmazott lehet tagja, akit az OBH elnöke erre a feladatra kijelöl, és a hivatal vezetője is tagnak számít. A pozícióval ugyanakkor nem jár plusz díjazás, és a testület maga nem rendelkezik ügydöntő jogkörrel. Egy másik utasításban az OBH elnöke a bíróságok igazgatásáról rendelkező szabályzatról szóló, 2015 novemberi utasítását egészítette ki. A kiegészítés igy szól: az igazgatási tevékenység gyakorlása során törekedni kell arra, hogy az ne járjon szükségtelen adminisztrációs teherrel a meghatározott vezetőkre. A vezetők pedig a következők: a bíróságokkal szolgálati viszonyban álló, igazgatási intézkedésre jogosultak, bírák és igazságügyi alkalmazottak, valamint a megbízási és egyéb jogviszonyban álló személyek összessége. 
Szerző