Bioritmus;járvány;koronavírus;

Térképen lehet nyomon követni, hogy merre fertőz a koronavírus

A Johns Hopkins Egyetem kutatóinak térképe a betegség megjelenési helyét és a fertőzöttek számát is megmutatja.

Térképet készítettek a Johns Hopkins Egyetem kutatói, melyen csaknem valós időben követni lehet az új koronavírus-járvány terjedését. Ezen egyebek mellett az Egészségügyi Világszervezet, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ, valamint a kínai járványügyi és betegségmegelőzési központ jelentései alapján jelenítik meg a fertőzöttség helyzetét.

A térkép a betegség megjelenési helyét és a fertőzöttek számát is mutatja, valamint nyomon követi, hogy hány ember hunyt el a koronavírus miatt.

Hétfő estig Kínában a fertőzöttek száma elérte a 4535-öt, míg a halálos áldozatok száma 106-ra nőtt. A fertőzés ugyan a Tibeti Autonóm Területen kívül az ország összes területére elért, de az esetek túlnyomó többsége még mindig Hupej tartományra korlátozódik, ahol hétfő estig 2714 esetet tartottak nyilván, míg a második legsúlyosabban érintett dél-kínai Kuangtung tartományban mindössze 188 beteget diagnosztizáltak.

Hupej tartomány nagy részét a múlt hét vége óta egyelőre tisztázatlan ideig lezárták annak érdekében, hogy megfékezzék a járvány terjedését, ám aggodalomra ad okot, hogy az első esetek jelentése és a tartomány székhelye, Vuhan lezárása között eltelt 24 napban a 11 milliós város lakosságának majdnem fele hagyta el a várost és utazott elsősorban a szomszédos tartományokba, illetve kisebb létszámban külföldre.

Kedden német hírportálok a tartományi hatóságok közlése alapján arról számoltak be, hogy Bajoroszág tartományban okozhatott megbetegedést a koronavírus a Kínából kiindult járvány első megerősített németországi eseténél. A 33 éves német férfi megbetegedése lehet az első olyan eset, amikor a vírus Kínán kívül terjed emberről emberre – erről itt írtunk bővebben.