Előfizetés

Térképen lehet nyomon követni, hogy merre fertőz a koronavírus

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.28. 15:52

Fotó: gisanddata.maps.arcgis.com
A Johns Hopkins Egyetem kutatóinak térképe a betegség megjelenési helyét és a fertőzöttek számát is megmutatja.
Térképet készítettek a Johns Hopkins Egyetem kutatói, melyen csaknem valós időben követni lehet az új koronavírus-járvány terjedését. Ezen egyebek mellett az Egészségügyi Világszervezet, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ, valamint a kínai járványügyi és betegségmegelőzési központ jelentései alapján jelenítik meg a fertőzöttség helyzetét. A térkép a betegség megjelenési helyét és a fertőzöttek számát is mutatja, valamint nyomon követi, hogy hány ember hunyt el a koronavírus miatt.
Hétfő estig Kínában a fertőzöttek száma elérte a 4535-öt, míg a halálos áldozatok száma 106-ra nőtt. A fertőzés ugyan a Tibeti Autonóm Területen kívül az ország összes területére elért, de az esetek túlnyomó többsége még mindig Hupej tartományra korlátozódik, ahol hétfő estig 2714 esetet tartottak nyilván, míg a második legsúlyosabban érintett dél-kínai Kuangtung tartományban mindössze 188 beteget diagnosztizáltak. Hupej tartomány nagy részét a múlt hét vége óta egyelőre tisztázatlan ideig lezárták annak érdekében, hogy megfékezzék a járvány terjedését, ám aggodalomra ad okot, hogy az első esetek jelentése és a tartomány székhelye, Vuhan lezárása között eltelt 24 napban a 11 milliós város lakosságának majdnem fele hagyta el a várost és utazott elsősorban a szomszédos tartományokba, illetve kisebb létszámban külföldre. Kedden német hírportálok a tartományi hatóságok közlése alapján arról számoltak be, hogy Bajoroszág tartományban okozhatott megbetegedést a koronavírus a Kínából kiindult járvány első megerősített németországi eseténél. A 33 éves német férfi megbetegedése lehet az első olyan eset, amikor a vírus Kínán kívül terjed emberről emberre – erről itt írtunk bővebben.

Három Michelin-csillagot kapott egy japán séf Franciaországban

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.28. 15:31

Fotó: MARTIN BUREAU / AFP
Kobajasi Kei már 15 évesen eldöntötte, hogy séf lesz és francia konyhát akar vinni Franciaországban
A Michelin francia gasztronómiai kalauz történetében először kapott három Michelin-csillagot Franciaországban egy japán séf, a Párizsban dolgozó Kobajasi Kei. Mellette még két francia séf, Glenn Viel és Christopher Coutanceau érdemelt ki először három Michelin-csillagot az étteremkalauz 2020-as franciaországi kiadásában, amelyet hétfőn mutatott be Párizsban Gwendal Poullennec, a Michelin-kalauz vezetője.
A 42 éves naganói születésű Kobajasi kilenc éve nyitotta meg a francia fővárosban Kei nevű éttermét, amely 2017-ben két csillagot kapott a Michelin-kalauztól. Már 15 évesen eldöntötte, hogy séf lesz és francia konyhát akar vinni Franciaországban. Alaptanulmányait hazájában folytatta, húszévesen érkezett Franciaországba, ahol olyan mesterei voltak, mint Gilles Goujon, Michel Husser és Alain Ducasse sztárséfek.
Kobayashi hagyományos francia konyhát visz modern "csavarral" és a fúziós konyha elemivel. Konyhája tükrözi kézügyességét, és munkatársaitól is tökéletességet vár el az ételek megalkotásakor, amelyeket harmonikus ízek és állagok jellemeznek.
A franciaországi Michelin-kalauzban 628 éttermet minősítettek egy, két, vagy három csillaggal, utóbbit 29 vendéglátóhely érdemelte ki. Az étteremkalauz már korábban bejelentette, hogy megfosztották egyik csillagától a két éve elhunyt Paul Bocuse Lyon melletti legendás éttermét. A francia gasztronómia pápájának tartott konyhafőnök vendéglője, a Collonges-au-Mont-d'Or-ban működő L'Auberge du Pont de Collonges 1965 óta megszakítás nélkül viselte a maximálisan adható három Michelin-csillagot, ami rekord az étteremkalauz történetében. A Michelin indoklása szerint Paul Bocuse utódainak nem sikerült tartaniuk a háromcsillagos színvonalat, és tartoznak a vendégeknek azzal, hogy ezt jelzik is nekik a kalauzban. 

Visszavonta a mentelmi jogi kérelmét Netanjahu

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.28. 15:09

Fotó: ODED BALILTY / AFP
Aviháj Mandelblitt főügyész ezután benyújtotta a jeruzsálemi körzeti bírósághoz a kormányfő elleni vádiratokat.
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök visszavonta a parlamentnek (kneszet) benyújtott mentelmi jogi kérelmét – jelentette az izraeli katonai rádió kedden. Miután Netanjahu visszavonta kérelmét, Aviháj Mandelblitt főügyész benyújtotta a jeruzsálemi körzeti bírósághoz a kormányfő elleni vádiratokat. Az ügyészség három vádiratot készített el. Az elsőt, amely jelentős értékű ajándékok elfogadására vonatkozik, ezres, a másodikat, amely a Jediót Ahronót című újság tulajdonos-főszerkesztőjével folytatott médiabefolyásolási ügyben készült, kétezres, a harmadikat pedig, amely a Bezeq telekommunikációs nagyvállalat tulajdonosával folytatott korrupciós ügyben született, négyezres számmal látták el. Benjámin Netanjahu Izrael első hivatalban lévő miniszterelnöke, aki ellen bűnügyi vádiratot nyújtottak be. A 120 tagú izraeli parlamentben a többség, 65 képviselő a mentelmi jog elutasítását támogatta, és előzetes várakozások szerint kedden megszavazta volna a mentelmi kérelemről döntő bizottság felállítását, ha közben nem érkezik meg a miniszterelnöktől a visszavonási kérelem. Az izraeli törvények szerint a kormányfőnek nem lesz lehetősége mentelmi jogot kérni a következő, a március 2-i parlamenti választások nyomán megalakuló új parlamenttől. A választások után várhatólag megkezdődik a bírósági eljárás. Az izraeli jogrend értelmében a vádirat benyújtása után harminc nap állt Netanjahu rendelkezésére a mentelmi jogi kérelem benyújtására, amit az erre szolgáló időszak végén a kormányfő megtett.