Előfizetés

Bezárja összes kínai áruházát a koronavírus miatt az IKEA

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.30. 07:06

Fotó: JONATHAN NACKSTRAND / AFP
Szigorított szerdai bejelentésén a vállalat.
Az IKEA csütörtökön közölte, hogy bezárja összes áruházát Kínában a koronavírusos járvány miatt. A svéd cég, amely a világ legnagyobb bútoreladója, Kínában 30 áruházzal van jelen. A vállalat szigorított szerdai bejelentésén: egy napja még csak boltjai mintegy felét tervezte bezárni és rövidíteni akart a többi nyitvatartásán. A járványnak szerda esti adat szerint eddig 170 halálos áldozata van. Mindannyian Kínában hunytak el, döntően a 11 milliós lakosú Vuhanban, ahol a járvány terjedni kezdett.

337,60 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.29. 19:58

Fotó: Népszava
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi piacon szerdán: a dollárhoz képest gyengült, míg az euróval, a svájci frankkal és a japán jennel szemben erősödött.
Este hét óra körül az eurót 337,60 forinton, a dollárt 306,81 forinton, a svájci frankot 314,80 forinton, a japán jent pedig 2,8107 forinton jegyezték. Az előző napi záráshoz képest az euró 0,09 százalékkal, a frank 0,08 százalékkal, a jen pedig 0,12 százalékkal gyengült, míg a dollár 0,06 százalékkal erősödött. Az euró jegyzése a 337,27 és a 338,43 forint közötti sávban mozgott az eddigi kereskedésben, a dolláré pedig 306,46 és 307,53 forint között. Az euró 1,1004 dolláron forgott este, a keddi záráshoz képest 0,15 százalékkal gyengült. Eddigi napi legalacsonyabb jegyzése 1,0993, a legmagasabb 1,1028 dollár volt. A svájci frankhoz képest 0,05 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz, 1,0725 frankon jegyezték. Egy dollárért 0,9748 frankot adtak, 0,21 százalékkal drágult az amerikai deviza. A jenhez képest 0,03 százalékkal erősödött a dollár, 109,16 jenen jegyezték szerda este. 

Recessziót hozhat a koronavírus

P. Zs.
Publikálás dátuma
2020.01.29. 18:42

Fotó: Népszava
A jegybank tudatosan gyengítheti a forintot, ellensúlyozandó a gyors magyar bérnövekedést, a koronavírus és a brexit is még komoly meglepetéseket okozhat a gazdasági növekedésben.
A Concorde Értékpapír Zrt. elemzőit is meglepte a forint év eleji gyengülésének sebessége, egész évre várták azt a 2-3 százalékot, amit három hét alatt hozott össze a piac, illetve az MNB tétlensége – derült ki a cég sajtótájékoztatóján. Moró Tamás, a cég vezető stratégája szerint a forintgyengülésnek több oka is van: elolvadt a fizetési mérleg többlete, a forint a világ legalacsonyabb reálkamatú devizája, amely kitűnő befektetési célponttá teszi. Moró szerint a jegybank azért hagyja gyengülni a forintot, mert így kompenzálhatja a magas béremelkedési ütem miatt kialakuló versenyképesség–romlást, és az is az MNB malmára hajtja a vizet, hogy ez a forintgyengülés nem gyűrűzött be az inflációba. Ugyanakkor a Concorde Értékpapír elemzői optimistán tekintenének világgazdaság és ezen belül a magyar gazdaság idei éve elé, ha nem ütött volna be a koronavírus-járvány. Azonban még nem lehet tudni, hogy a járványból lesz-e a gazdasági recesszió, de ha még két-három hét múlva is erről fog beszélni a világ, az letörheti az most induló világgazdasági fellendülést – mondta Gyurcsik Attila befektetési igazgató. A járvány a turizmus visszaesése miatt fékezheti a szolgáltató szektort, így ezen keresztül a növekedést, emiatt is reagáltak a tőzsdék eséssel az elmúlt napokban a koronavírussal kapcsolatos hírekre. Egy ilyen negatív forgatókönyv magyar gazdaság növekedési kilátásait is rombolhatja - tették hozzá. Ugyanakkor ha a világgazdaság megússza a koronavírus fertőzést, akkor  az unió gazdasága lehet a titkos favorit. A szakemberek a világgazdaság előtt álló nagyobb kockázatok közé sorolják a brexitet is, ugyanis a hétvégi kilépés utáni átmeneti időszakban, az év végéig kellene rendezni az EU és Nagy-Britannia kereskedelmi kapcsolatait. Az Unió egy szabadkereskedelmi megállapodást 5-8 év alatt szokott tető alá hozni, erre most lesz 10 hónap, így ne legyen senki meglepve, ha szeptember közepén újra kitör a "no-deal" válság – mondta Kovács Krisztián üzletfejlesztési igazgató.