Előfizetés

Már csak pénzért lehet e-rollert parkoltatni Terézvárosban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.31. 14:56

Fotó: Népszava
A VI. kerületi önkormányzatnak elege lett az utcán szétszórt, balesetveszélyes rollerekből, amikből a terézvárosiak semmilyen hasznot nem láttak.
A biztonságos közlekedés és a rendezett utcakép érdekében a február elsejétől, szombattól közterület-használati engedélyhez köti az elektromos rollerek parkoltatását Terézváros – jelentette be pénteken a VI. kerületi önkormányzat Az elektromos rollerek gyakran hevernek a közlekedést akadályozva a járda közepén, úttesten, a házak bejáratánál. A rollerezők, vagy a járdán kerülgetik a gyalogosokat - ami a Belügyminisztérium szerint szabálytalan - vagy saját magukat is veszélyeztetik az úttesten, az autók között. A VI. kerületben a rendkívül szűk utcák miatt, a biztonságos rollerezés feltételei nem adottak - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.
Mint írták, az elektromos rollert ma Budapesten elsősorban nem a városban élők veszik igénybe az autókat kiváltva, hanem a turisták használják a közösségi közlekedés és a gyaloglás helyett. "Ráadásul az elektromos rollereket üzemeltető cégek úgy veszik igénybe a kerület köztereit, hogy semmivel nem kompenzálják az okozott károkat, nem adnak vissza semmit a kerületben élőknek" - fogalmaztak.  Mindezért Terézváros képviselő-testülete legutóbbi ülésén döntött az engedélyeztetési kötelezettségről.

Megpihen a liberálisok ostora: Szakács Árpád szabadságra megy a Mediaworks-től

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.31. 14:47

Fotó: ECHO TV
Néző László válthatja főszerkesztői posztján Szakácsot, aki cikksorozatban esett neki a baloldali mételyt túl sokáig elviselő kultúrpolitikának.
Új főszerkesztőt kap a Mediaworks központi szerkesztősége, miután az eddig azt vezető Szakács Árpád hosszabb fizetés nélküli szabadságra megy – értesült az Azonnali. A Mediaworks központi szerkesztősége a hozzájuk tartozó, nyomtatott megyei napilapoknak ad tartalmat.  
A hírportál információi szerint ideiglenes szabadság hátterében mindössze az áll, hogy alkotói szabadságra megy az érintett.

Szakács Árpád azzal vált ismertté az elmúlt években, hogy még a Magyar Idők Magyar Nemzetté történő átnevezése előtt „Kinek a kulturális diktatúrája?” címmel cikksorozatban ostorozta a kormányt, hogy még nem sikerült a jobboldali köröknek kiszorítania a balliberális oldalt a kultúrából, és szerinte sokszor éppen állami pénzen kritizálják a jobboldalt.
„(…)az elmúlt nyolc évben a jobboldali kultúrpolitika tevékenysége abban merült ki, hogy finanszírozta és elősegítette a balliberálisok kultúrpolitikáját” – írta Szakács még 2018-ban az akkori Magyar Idők felületén. Tavaly novemberben pedig, mikor megkapta a Lovas István-sajtódíjat, többek közt arról beszélt köszönő beszédében:   „(…) a saját, tízmilliárdokkal megtámogatott köreink a legjobb esetben is minden hatás nélküli, kínosan amatőr látszatcselekvéssel próbálják elfedni a semmittevést.”
Szakács Árpád helyére a lap szerint szerint Néző László kerül, aki eddig a Veszprém megyei Napló főszerkesztője volt, őt pedig eddigi helyettese, Balla Emőke pótolja a veszprémi lap élén.   Az Azonnali kereste Szakács Árpádot is, aki ugyan érdeklődésüket megköszönte, de nyilatkozni nem kívánt, a Mediaworks-höz irányította őket. Onnan pedig egyelőre nem kaptak választ kérdéseikre.

Fertőtlenítették a magyar–kínai két tannyelvű iskolát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.31. 14:40

Fotó: Marjai János / MTI
A kínai tanulók szülei elektronikus naplón keresztül értesítést kaptak arról, hogy azok a családok, akikhez a januári hónapban Kínából rokonok, vendégek, ismerősök érkeztek a lappangási idő alatt, ne küldjék gyermekeiket iskolába.
A XV. kerületi Magyar–Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában a tanítás órarend szerint elindult, és minden órát megtartottak – mondta el a hvg.hu-nak Erdélyi Zsuzsanna, az intézmény vezetője. Hozzátette: a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzet miatt felvették a kapcsolatot a Nemzeti Népegészségügyi Központtal, és az ő útmutatásukat figyelembe véve egy intézkedési és prevenciós tervet állítottak össze, melyet az iskola fenntartójával egyeztettek. Az iskolában megelőző intézkedések történtek, az elmúlt napokban az iskolát fertőtlenítették, és a WHO ajánlásai alapján az intézményben kiemelt figyelmet fordítanak a gyakori kézmosásra, melyhez fertőtlenítő hatású szappant használnak. Erdélyi arról is beszélt: a kínai tanulók szülei elektronikus naplón keresztül értesítést kaptak arról, hogy azok a családok, akikhez a januári hónapban Kínából rokonok, vendégek, ismerősök érkeztek a lappangási idő alatt, ne küldjék gyermekeiket iskolába. Az iskola kérését az érintett szülők nyugtázták, és együttműködésükről biztosították az intézményt. A tananyagot e-naplón keresztül továbbítják az érintett tanulók részére, az iskolába jövetelüket követően pedig a pedagógusok gondoskodni fognak az esetleges lemaradások pótlásáról.