Előfizetés

Nem jött be Trump béketerve, a palesztinok minden kapcsolatot megszakítanak Izraellel és az USA-val

MTI
Publikálás dátuma
2020.02.01. 15:44

Fotó: KHALED DESOUKI / AFP
Az Arab Liga is elutasítja a tervet, mert az szerintük nem teremthet igazságos békét.
A palesztinok minden kapcsolatot megszakítanak Izraellel és az Egyesült Államokkal - jelentette be az Arab Liga szombati, rendkívüli ülésén Mahmúd Abbász palesztin elnök Kairóban. Abbász megerősítette, hogy nem volt hajlandó átvenni a Trump-adminisztráció által kidolgozott izraeli-palesztin rendezés tervét, valamint leszögezte: nincs kapcsolat a Fehér Ház és a palesztin vezetés között. Kijelentette azt is, nem fog úgy bevonulni a történelembe, mint az az ember, "aki eladta Jeruzsálemet"  Az Arab Liga elutasítja azt a közel-keleti béketervet, amelyet a héten jelentett be Donald Trump amerikai elnök - tudatta szombaton a szervezet, miután az arab országok külügyminiszterei tanácskozást tartottak Kairóban. Az Arab Liga úgy véli, hogy az amerikai elnök által bemutatott javaslat nem teremthet igazságos békét, ezért az arab országok nem fognak együttműködni az Egyesült Államokkal a terv végrehajtásában, Izraelt pedig óva intették attól, hogy megpróbálja erőszakkal megvalósítani az amerikai elnök javaslatait. 

Megbénul az élet Velencében egy második világháborús bomba hatástalanítása miatt

MTI
Publikálás dátuma
2020.02.01. 15:05

Fotó: MATTES René / hemis.fr
A teljes közlekedést leállítják, földön, vízen, levegőben.
Mintegy 3500 lakosnak kell elhagynia otthonát Velencében vasárnap egy második világháborús robbanószerkezet hatástalanítása idejére. Emiatt leállítják a vasúti és légi közlekedést is. A több mint 200 kilogram súlyú bombát Marghera kikötőjének térségében találták csatornaásás közben, nem messze a Velencébe bevezető vasúti hídtól. A "Bomba Day"-nek elnevezett napon 3500 lakost távolítanak el otthonaikból a robbanószerkezet körüli 1800 méteres körzetben. Az itt élőket vasárnap reggel hat órától a helyi sportcsarnokba szállítják át. Reggel hét órától fokozatosan leállítják a Velencébe be- és kivezető hajó-, valamint gépjárműforgalmat, a vasúti járatokat és a légteret. Lezárják a Ponte della Libertát, a Velencébe bevezető egyetlen hidat. A velencei Marco Polo repülőtér a tervek szerint egészen fél egyig lesz lezárva. Velence polgármestere arra kérte a robbanószerkezettől távolabb élőket is, hogy legalább vasárnap délelőtt ne menjenek ki az utcára. A második világháborús bombát az olasz fegyveres erők tűzszerészei hatástalanítják. A biztonsági műveletben a katasztrófavédelem is részt vesz.  

Harangjáték, buli, gyertyagyújtás: így búcsúztak a britek az EU-tól

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.01. 13:55
Brexit-pártiak ünnepelnek 2020. január 31-én Londonban, a Parlament téren, este tizenegy órakor - egy órával a kilépés előtt
Fotó: Daniel Leall-Olivas / AFP or licensors
A radikális Brexit-pártiak ünnepeltek, a skót miniszterelnök már országa függetlenedési szándékáról beszélt a kilépés utáni órákban.
A londoni parlament toronyórájának világhíres harangja, a Big Ben hangjával búcsúzott az Európai Uniótól az Egyesült Királyság - igaz, hogy a harangjáték felvételről szólt. A brit kormány ugyanis nem tervezte a jelenleg teljes felújítás alatt álló óra- és harangszerkezet üzembe helyezését a kilépés napjára. A harangjáték után a brit lobogó stilizált képét vetítették a Downing Street falára.
A Brexit már a kezdetektől megosztotta az Egyesült Királyság társadalmát, így a végleges kilépést sem fogadták egyértelmű örömmel: míg a legradikálisabb brit EU-ellenes erő, a Nigel Farage vezette Brexit Párt több ezer híve ünnepelte Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból a londoni parlament előtti téren, askót nagyvárosokban gyertyás virrasztást tartottak, emlékeztetve rá, hogy Skóciában a nagy többség elvetette a Brexitet.  A brit EU-tagságról 2016 júniusában rendezett népszavazáson országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt - emlékeztet összefoglalójában az MTI.
Skóciai és észak-írországi EU-párti politikusok már a Brexit utáni első nyilatkozataikban felvetették hazájuk elszakadásnak és újbóli EU-csatlakozásának lehetőségét. Ian Blackford, az SNP londoni alsóházi frakciójának vezetője szombat hajnali nyilatkozatában úgy fogalmazott: a Brexit után megszűnt létezni az az Egyesült Királyság, amelynek a skótok 2014-ben még tagjai akartak maradni. Blackford szerint: 
szerte Skóciában szomorúság és düh fogadta az Egyesült Királyság kilépését az EU-ból, és Skócia "ezt nem fogja annyiban hagyni".

Hozzátette: az újabb függetlenségi referendum megnyitja Skócia számára az Európai Unióba visszavezető utat. Ugyanígy vélekedett minapi nyilatkozatában Nicola Sturgeon is. A skót miniszterelnök a BBC televíziónak azt mondta: meggyőződése, hogy Skócia független országként viszonylag rövid idő alatt visszaléphetne az Európai Unióba.
Boris Johnson brit miniszerelnök ugyanakkor nemrégiben hivatalosan közölte, hogy London nem járul hozzá az újabb skót függetlenségi népszavazás kiírásához.

Az EU irodát nyitott Londonban

Mivel az Egyesült Királyság elhagyta az Európai Uniót, és tagságának megszűnésével unión kívüli országgá vált, Brüsszel diplomáciai külképviseletet nyitott Londonban, amely szombattól teljes körűen dolgozik a felek közötti zökkenőmentes együttműködés biztosítása érdekében - jelentette be Josep Borrell, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben.    Az Európai Unió nevében tett nyilatkozatában Borrell közölte, hogy a külképviselet vezetésével Joao Vale de Almeida nagykövetet bízta meg. A portugál diplomata 2010 és 2014 között az Európai Unió Egyesült Államokban akkreditált nagykövete volt, 2015 óta az Európai Unió ENSZ-nagyköveteként szolgált.