Előfizetés

A helyiek állítják: nem a Srí Lanka-i pékekre, hanem a helyi munkaerőt meg nem becsülő vállalkozóra neheztel Ditró

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.01. 17:17

Fotó: Veres Nándor / MTI
A két pék megjelenése belobbantotta a régóta feszítő indulatokat.
Elsősorban nem a ditrói pékségen alkalmazott Srí Lanka-i vendégmunkások megjelenését kifogásolja a székelyföldi Ditró lakossága, hanem a pékséget működtető helyi vállalkozónak a magatartását, aki szerintük nem becsüli meg a helyi munkaerőt - derült ki azon a szombat délelőtti falugyűlésen, amelyet Puskás Elemér polgármester hívott össze a rendkívüli sajtónyilvánosságot kapott konfliktus megvitatására.  A Gyergyó TV élőben közvetítette a falugyűlést, ahol a pékség több egykori munkása panaszolta el, hogy a tulajdonos embertelenül bánt velük, minimálbéren foglalkoztatta, és rendszeresen túlórázásra kényszerítette őket, amit aztán nem fizetett ki. A megszólalók egybecsengően úgy vélték, hogy nem lenne szükség vendégmunkások alkalmazására, ha a vállalkozó megbecsülné a helyi alkalmazottait, és tisztességes bért ajánlana számukra. Puskás Elemér, a község RMDSZ-es polgármestere, és Bíró Károly helyi segédlelkész is jelezte, közvetíteni kíván a falu közössége és Köllő Csaba vállalkozó között, hogy lecsillapodjon a konfliktus, melynek mindeddig csak az a része kapott nyilvánosságot, hogy a közösség elutasítja az ázsiai vendégmunkásokat.        A pékség több egykori alkalmazottja mondta el, hogy az egészsége is ráment az állandó túlórázásra, és akik nem vállalták a túlórákat, azokat elbocsátották. Egy asszony azt is elmondta: elájult a pékségben, de átvitték a községi orvosi rendelőbe, és oda hívták ki a mentőt, hogy ne tűnjön munkabalesetnek. Többen a megaláztatást rótták fel, melyet a pékség alkalmazottaiként el kellett viselniük. Puskás Elemér polgármester megemlítette: a község nagy szülöttéről elnevezett helyi Puskás Tivadar szakiskolában duális képzést indítottak, amelyen többek között a pék és cukrász szakmát lehet tanulni. Hozzátette: a falunak az az érdeke, hogy otthon tartsa a fiatalokat, éppen ezért a szakiskola végzettjeinek felajánlják a gépkocsivezetői jogosítvány megszerzésének a finanszírozását, ha otthon vállalnak munkát.
Puskás Elemér polgármester
Fotó: Veres Nándor / MTI
Bajkó Tibor, az Arbor Vállalkozók Szövetségének elnöke felszólalásában kitért arra, hogy a két Srí Lanka-i pék a jobb élet reményében jött Székelyföldre, és éppen abban a helyzetben van, amelyben külföldön munkát vállaló székelyek. "Mi hogy aludnánk, ha azt hallanánk, hogy a külföldön dolgozó gyermekeinket el akarják kergetni, meg akarják verni, a házat rájuk akarják gyújtani? Nem hiszem, hogy önök a szívük mélyén gyűlölködők lennének, önök egy vállalkozóval kerültek ellentétbe. Ha gondjuk van a pékség vezetőjével, közösítsék ki, de ne ártsanak Ditrónak" - jelentette ki. A felszólalók között olyan is akadt, aki az idegenek megjelenése miatti félelmének adott hangot, és úgy vélte: a Srí Lanka-i pékek csak az elsők, akiket minden bizonnyal mások követnek, és az ázsiai vendégek lassan átalakítják a közösséget. A tanácskozáson nem vett részt Köllő Csaba, a kilencven alkalmazottat foglalkoztató pékség tulajdonosa. Álláspontját levélben közölte, amelyet Bíró Károly segédlelkész olvasott fel. Állította, hogy a cég tisztességesen bánt alkalmazottaival, túlóráikat kifizette. Ezt az állítást felhördüléssel fogadta a falugyűlés. A vállalkozó szerint Ditróban nem tudnak olyan fizetést és olyan körülményeket biztosítani az alkalmazottaknak, amilyeneket Nyugat-Európában találnak a községből elvándorolt fiatalok. Köllő Csaba közölte: cége EU-s pályázati forrásokból zsemlemorzsa-gyár felépítésére készül, az elmúlt hetek tapasztalata alapján azonban ezt a gyárat immár nem Ditróban fogják felépíteni. A vállalkozó tudatta: a két ázsiai vendégmunkást ezen túl kisegítő munkásként foglalkoztatja, munkájukat nem a kenyér előállításában veszi igénybe. Azt is közölte: ha fél éven belül sikerül öt helyi szakembert találni, lemond a további vendégmunkások alkalmazásáról. Köllő Csaba elnézést kért a falu népétől ha a két ázsiai szakember alkalmazásával megsértette a közösséget. Ígérte, hogy a céget érintő változásokat ezen túl a falu tudomására hozza. A falugyűlés azonban nem fogadta el a bocsánatkérést, a résztvevők úgy határoztak, hogy petícióban szembesítik a vállalkozót a felgyűlt sérelmekkel.
A két Srí Lanka-i pék elleni lázadás során korábban azonban nem sok szó esett a munkásait kiszipolyozó vállalkozóról. A tiltakozók "migránsmentes Ditrót akarunk" névvel hoztak létre egy zárt Facebook-csoportot, a polgármester pedig a Népszavának nyilatkozva arról beszélt, hogy a magyarországi, főképp a közmédiából áradó migránsellenes propaganda idézte elő a helyzetet.  Egy Gyergyóditróról származó interjúalanyunk szerint „a magyarországi közszolgálati híradók egypercesei megteremtették a migráns mumust, akinek más a bőrszíne, a nyelve és vallása, és azért jön a keresztény Európába, hogy azt szőröstől-bőröstől felfalja." Székelyföld pedig amúgy is különleges ebből a szempontból is: "A történelmi tapasztalat jó táptalajt biztosít az irracionális félelem fellángolására. A Székelyföld évszázadok óta zárt közösség, amely az utóbbi száz évben megtapasztalta az etnikai arányok megváltoztatását célzó erőszakos asszimilációs tendenciákat, itt minden idegen potenciális veszélyforrás nemcsak a munkahelyekre, hanem elsősorban a magyarságra nézve. Ha ezeket a zavaros érzelmeket és tudatlanságot ügyesen manipulálják, ha erre rátevődik – márpedig rátevődik – egy helyi vállalkozó és a lakosság egy része közötti évek óta lappangó bér és másjellegű konfliktus, akkor annak akár tragikus kimenetele is lehet”. Arra többen felhívták a figyelmet, hogy az ötezres településen legfeljebb 200-an vannak a hangosan, olykor erőszakra buzdítva tiltakozók.

Nem jött be Trump béketerve, a palesztinok minden kapcsolatot megszakítanak Izraellel és az USA-val

MTI
Publikálás dátuma
2020.02.01. 15:44

Fotó: KHALED DESOUKI / AFP
Az Arab Liga is elutasítja a tervet, mert az szerintük nem teremthet igazságos békét.
A palesztinok minden kapcsolatot megszakítanak Izraellel és az Egyesült Államokkal - jelentette be az Arab Liga szombati, rendkívüli ülésén Mahmúd Abbász palesztin elnök Kairóban. Abbász megerősítette, hogy nem volt hajlandó átvenni a Trump-adminisztráció által kidolgozott izraeli-palesztin rendezés tervét, valamint leszögezte: nincs kapcsolat a Fehér Ház és a palesztin vezetés között. Kijelentette azt is, nem fog úgy bevonulni a történelembe, mint az az ember, "aki eladta Jeruzsálemet"  Az Arab Liga elutasítja azt a közel-keleti béketervet, amelyet a héten jelentett be Donald Trump amerikai elnök - tudatta szombaton a szervezet, miután az arab országok külügyminiszterei tanácskozást tartottak Kairóban. Az Arab Liga úgy véli, hogy az amerikai elnök által bemutatott javaslat nem teremthet igazságos békét, ezért az arab országok nem fognak együttműködni az Egyesült Államokkal a terv végrehajtásában, Izraelt pedig óva intették attól, hogy megpróbálja erőszakkal megvalósítani az amerikai elnök javaslatait. 

Megbénul az élet Velencében egy második világháborús bomba hatástalanítása miatt

MTI
Publikálás dátuma
2020.02.01. 15:05

Fotó: MATTES René / hemis.fr
A teljes közlekedést leállítják, földön, vízen, levegőben.
Mintegy 3500 lakosnak kell elhagynia otthonát Velencében vasárnap egy második világháborús robbanószerkezet hatástalanítása idejére. Emiatt leállítják a vasúti és légi közlekedést is. A több mint 200 kilogram súlyú bombát Marghera kikötőjének térségében találták csatornaásás közben, nem messze a Velencébe bevezető vasúti hídtól. A "Bomba Day"-nek elnevezett napon 3500 lakost távolítanak el otthonaikból a robbanószerkezet körüli 1800 méteres körzetben. Az itt élőket vasárnap reggel hat órától a helyi sportcsarnokba szállítják át. Reggel hét órától fokozatosan leállítják a Velencébe be- és kivezető hajó-, valamint gépjárműforgalmat, a vasúti járatokat és a légteret. Lezárják a Ponte della Libertát, a Velencébe bevezető egyetlen hidat. A velencei Marco Polo repülőtér a tervek szerint egészen fél egyig lesz lezárva. Velence polgármestere arra kérte a robbanószerkezettől távolabb élőket is, hogy legalább vasárnap délelőtt ne menjenek ki az utcára. A második világháborús bombát az olasz fegyveres erők tűzszerészei hatástalanítják. A biztonsági műveletben a katasztrófavédelem is részt vesz.