Előfizetés

Iskolaérettség: majdnem tízezer halasztási kérelem érkezett az Oktatási Hivatalhoz

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2020.02.03. 16:54

Fotó: Népszava
Az esetek kétharmadában szakértőként rendelték ki a pedagógiai szakszolgálatokat.
Összesen 9941 iskolahalasztási kérelem érkezett be az Oktatási Hivatalhoz (OH). A szülők január 31-ig kérelmezhették a 2020. augusztus 31-ig hatodik életévüket betöltő gyermekük esetében a tankötelezettség kezdési időpontjának módosítását. Az OH tájékoztatása szerint a beérkezett kérelmek száma az előzetes szakmai várakozásoknak megfelelő. Jelezték: az esetek mintegy kétharmadában szakértőként rendelik ki a pedagógiai szakszolgálatot, és a szakvéleményük alapján hoznak döntést. Hozzátették: a beadványok feldolgozása folyamatos és zökkenőmentes, a végleges adatokról a hét közepén várható bővebb információ.  Idén januártól már csak az OH dönthet arról, a törvények szerint tankötelessé váló gyermek egy évet még óvodai nevelésben részesülhet-e, vagy kötelezően iskolába kell mennie. Tavaly decemberig a szülőknek és az óvodáknak még volt lehetőségük arra, hogy közvetlenül ők forduljanak az illetékes pedagógiai szakszolgálathoz az adott gyermek iskolaérettségének megállapítására. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő közérdekű adatigényléséből kiderült: tavaly nyár óta összesen 19,7 ezer, iskolaérettség megállapítására irányuló kérelem érkezett a megyei szakszolgálatokhoz, ezek közül december 20-ig 12 ezer szakvéleményt állítottak ki. Vagyis a következő tanév tekintetében összesen mintegy 30 ezer gyermek esetében kérték az iskolaérettség vizsgálatát, illetve az iskolakezdés halasztását. A Szülői Hang Közösség felmérése szerint az érintett szülők 98 százaléka elutasítja az iskolaérettség eldöntésének új rendszerét.  

Pocsék idővel, viharos széllel rúgja ki a hidegfront a korán jött tavaszt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.03. 16:47

Fotó: Shutterstock
Az elmúlt napok csak egy kis ízelítőt adtak a tavaszból.
Éjszaka a kevésbé felhős részeken is megvastagszik a felhőzet és nyugat, északnyugat felől egyre többfelé elered az eső. Kedden erősen felhős vagy borult marad az ég, de a nap második felére nyugaton kissé elvékonyodik a felhőtakaró. Sokfelé kell csapadékra számítanunk, amely döntően eső formájában hull, de délután havas eső, a hegyekben havazás is lehet, sőt zivatarok is kialakulhatnak - írja előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. A délutáni órákra a csapadék súlypontja kelet felé tolódik, ezeken a tájakon jelentős mennyiségű eső is eshet. Az erős nyugati, délnyugati szél éjszaka kissé mérséklődik, de kedden kezdetben újra megerősödik a Dunántúlon, majd a délelőtt folyamán hamar északnyugatira fordul és még tovább erősödik. Nagy területen lesz viharos erejű az északnyugati szél, kiemelten a Dunántúlon, a hegyvidéki részeken, majd estétől már a Bodrogközben is előfordulhatnak 90 km/h-t meghaladó széllökések. Igazán hideg azonban nem lesz, csak az elmúlt napok melegrekordjaihoz képest. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 8 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 4 és 13 fok között valószínű. A hidegebb az északkeleti határ mentén, míg a melegebb délnyugaton lesz.       Európában azért van, ahol még tartja magát a tavasz. Az Ibériai-félsziget felett például magasnyomás alakítja az időjárást, itt kevés a felhő és szinte nyárias az idő. Ennek az anticiklonnak a peremén erős nyugatias áramlással ciklonok és frontjaik érkeznek a kontinens közepe felé, és okoznak erősen felhős, borult eget, többfelé csapadékot: alapvetően esőt, záport, a hegyekben havazást. (Hozzánk is ez hozza a csapadékot és a viharos szelet.) Dániától kissé keletre szintén ciklon örvénylik, amely a Kelet-európai-síkság mentén eredményez többfelé havazást, kissé délebbre havas esőt, esőt. 

Komolyabb, több méteres árhullám érkezik a Dunán

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.03. 15:41

Fotó: Népszava
Eddig azonban olyan alacsony volt a vízszint, hogy nem okoz problémát. Legalábbis a jelenlegi előrejelzések szerint.
Több métert emelkedik néhány nap alatt a Duna vízszintje a teljes magyarországi szakaszon. Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint például Nagybajcsnál (az első hazai mérőállomásnál) a két nappal ezelőtt 70 centiméteres szint után 7-én, pénteken reggel a másodfokú készültséget majdnem elérve 530 centiméter felett tetőzik az árhullám. Budapesten 8-án, szombaton dél körül várható a tetőzés várhatóan 590 centiméteres szinttel, így egy hét alatt csaknem 5 méteres szintemelkedés várható. Ez azonban nem éri el a 620 centinél életbe lépő első fokú készültséget, és a rakpartok lezárásától sem kell tartani. Arra ugyanis csak 645 centi vízállás felett van szükség.
Az önmagában azért jelentősnek számító vízemelkedés azonban igen alacsony mederteltségű folyóba érkezik, amelyben bőven van helye a többletvíznek - közölte az Országos Vízügyi Felügyelet. Az OVF tájékoztatása szerint az árhullámot a fontos vízgyűjtő területeken sokfelé hullott területi átlagban is számottevő mennyiségű csapadék okozta. A meteorológiai előrejelzések szerint a csapadékos időjárás a következő 48 órában is folytatódik, a jelzett lehűlés miatt a keddtől hulló csapadék már vegyes halmazállapotúnak ígérkezik. A jelentős (három nap alatt területi átlagban a Duna bajor, osztrák területein, a Tisza kárpátaljai részein, valamint a Szamos és a Körösök vízgyűjtőin 60-70 millimétert is meghaladó mennyiségű) csapadék, helyenként kiegészülve a meleg idő miatt keletkező, nem túl jelentős mennyiségű olvadékvízzel, sokfelé számottevő vízszintemelkedést okozott, illetve várhatóan okoz majd a következő napokban. A Tisza vízrendszerén a Túr, a Szamos, a Bodrog, a Körösök vízrendszerén, valamint a Tisza mentén szintén várható jelentősebb vízszintemelkedés. Ezek - a Fekete-Körös kivételével - várhatóan nem érik el az elsőfokú készültségi szinteket, de a Fekete-Körösön Antnál a hét második felében az elsőfokú szintet meghaladó tetőzés valószínűsíthető. Az OVF felhívja a figyelmet az előrejelzés bizonytalanságára is, mivel az előrejelzések jelentős mértékben a még le nem hullott csapadék előrejelzések alapján készültek.