Oktatási Hivatal;iskolaérettség;

2020-02-03 16:54:38

Iskolaérettség: majdnem tízezer halasztási kérelem érkezett az Oktatási Hivatalhoz

Az esetek kétharmadában szakértőként rendelték ki a pedagógiai szakszolgálatokat.

Összesen 9941 iskolahalasztási kérelem érkezett be az Oktatási Hivatalhoz (OH). A szülők január 31-ig kérelmezhették a 2020. augusztus 31-ig hatodik életévüket betöltő gyermekük esetében a tankötelezettség kezdési időpontjának módosítását. Az OH tájékoztatása szerint a beérkezett kérelmek száma az előzetes szakmai várakozásoknak megfelelő. Jelezték: az esetek mintegy kétharmadában szakértőként rendelik ki a pedagógiai szakszolgálatot, és a szakvéleményük alapján hoznak döntést. Hozzátették: a beadványok feldolgozása folyamatos és zökkenőmentes, a végleges adatokról a hét közepén várható bővebb információ. 

Idén januártól már csak az OH dönthet arról, a törvények szerint tankötelessé váló gyermek egy évet még óvodai nevelésben részesülhet-e, vagy kötelezően iskolába kell mennie. Tavaly decemberig a szülőknek és az óvodáknak még volt lehetőségük arra, hogy közvetlenül ők forduljanak az illetékes pedagógiai szakszolgálathoz az adott gyermek iskolaérettségének megállapítására. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő közérdekű adatigényléséből kiderült: tavaly nyár óta összesen 19,7 ezer, iskolaérettség megállapítására irányuló kérelem érkezett a megyei szakszolgálatokhoz, ezek közül december 20-ig 12 ezer szakvéleményt állítottak ki. Vagyis a következő tanév tekintetében összesen mintegy 30 ezer gyermek esetében kérték az iskolaérettség vizsgálatát, illetve az iskolakezdés halasztását.

A Szülői Hang Közösség felmérése szerint az érintett szülők 98 százaléka elutasítja az iskolaérettség eldöntésének új rendszerét.