állatorvosok;

Hadházy: baj van az állategészségügyben, összeomlott a teljes hatósági rendszer

A járások nagy részében már nincs főállatorvos és az állatorvosok száma is drámaian lecsökkent.

Gyakorlatilag összeomlott az állategészségügyi hatósági rendszer Magyarországon – jelentette ki Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. Szerinte a járások nagy részében már nincs főállatorvos és az állatorvosok száma is drámaian lecsökkent.

Az okokról szólva Hadházy azt mondta: a közigazgatás átalakítása során az állategészségügyet alárendelték – ahogy fogalmazott: az „arrogáns pártkatonák” által irányított – kormányhivataloknak. Az alulfizetett hatósági állatorvosok pedig elvándorlással tiltakoztak a nyakukra ültetett szakmaiatlan vezetés ellen. Ennek pedig súlyos következményei lehetnek a politikus szerint, mert például a járványok elleni küzdelemben kiemelkedően fontos szerepe lenne a járási főállatorvosoknak. A képviselő szerint a járási főállatorvosi állások sorozatos megszűnése is hozzájárult ahhoz, hogy a magyar hatóságok nem tudták feltartóztatni az afrikai eredetű sertéspestist és a madárinfluenzát.

A civilben állatorvos képviselő elmondta: tudomása szerint Tolna megyében a szakemberhiány miatt összevonták öt járás feladatait, így két főállatorvosnak kell felelnie ekkora területért. Szerinte Baranya megyében sem jobb a helyzet: ott már csak 24 hatósági állatorvos van, míg néhány éve még ennek a többszöröse volt. Hadházy úgy látja, mára bevett gyakorlattá vált, hogy amikor főállatorvosi vagy hatósági állatorvosi állás megüresedik a járásokban, akkor azt a kormányhivatal nem tölti be, a státuszt átadja egy másik részlegnek.

A képviselő közölte, adatkérésekkel fordult az országos főállatorvoshoz és a kormányhivatalokhoz. A megkeresett 19 kormányhivatalból mindössze kettő válaszolt, így kiderült, hogy Heves-megyében hét járásból csak négyben, Baranya megyében tízből csak ötben van főállatorvos. Azt ugyanakkor nem közölte az országos főállatorvos, hogy jelenleg hány járási főállatorvos és hatósági állatorvos dolgozik Magyarországon. „Először azt hittem, hogy ez csak pimasz hallgatás, ám utána rájöttem, ez valójában egy segélykiáltás” – fogalmazott a képviselő. Hadházy szerint a jelenlegi állapotokról sokat elárul az: azóta, hogy az állategészségügyet a kormányhivatalok alá rendelték, az országos főállatorvos mindössze két embernek adhat utasítást, a helyettesének és a titkárnőjének.