Nem oszlik a Mátrai füst

Publikálás dátuma
2020.02.07. 08:00
A Mátrai Erőmű
Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Az Opus tavaly év végén több megállapodást is kötött az állami MVM-mel a Mátrai Erőmű eladásáról, amiket véglegesnek látszó közleményekben rendre meg is osztotta a nyilvánossággal - derül ki a kormányfői strómannak tartott Mészáros Lőrinc tőzsdei cége jegybanki kérdésekre küldött válaszaiból.
Az Opus folyamatos tárgyalásokat folytatott a Mátrai Erőmű többségének eladásáról az állami MVM-mel, az előzetes megállapodás tartalma így napi szinten módosult - avatta be Tóth Bertalan szocialista pártelnököt a kormányfői strómannak tartott Mészáros Lőrinc érdekkörébe tartozó cégnél folytatott vizsgálódásai eredményébe a piaci felügyeletet ellátó Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az ügylet megkötéséről szóló rendkívüli tájékoztatás szövegéből több változat készült - teszik hozzá. Az Opus először egy korábbi tárgyalási fázis alapján készített szövegváltozatot hozott nyilvánosságra. Az előírt közzétételi helyeken már a pontosított tartalom jelent meg - írja Matolcsy György jegybankelnök. A módosításokat az MNB nem tartja érdeminek, így nem látja szükségét piacfelügyeleti eljárást indítani. A válasz kevéssé oszlatja a széntüzelésű erőmű jelenleg is zajló, zavaros állami felvásárlását övező füstöt. Mint arról korábban beszámoltunk, az Opus szenteste előtti nap két közleményt hozott nyilvánosságra arról, hogy eladási szerződést kötött az MVM-mel a Mátrai Erőmű többségi részvénycsomagjáról. A másodikból kihúzták, hogy a felek „kölcsönösen előnyös és racionális üzleti feltételek mellett” állapodtak meg és azt is, hogy a zárás „tervezett időpontja 2020. február 15-e, legvégső szerződés szerinti engedélyezett időpontja pedig 2020. március 15-e”. Az első törlés is fura, hisz arra utal, hogy a felek bizonytalanok az ügylet előnyös és racionális volta tekintetében. A határidők törlése ugyanakkor akár érdemi módosításnak is minősülhet. Különösképp, hogy nem került a helyükbe új. Tovább növeli a homályt, hogy, amiként azt Tóth Bertalan az MVM-től egy hónapja megtudta, a felek még a vételárban sem egyeztek meg. Azt egyszer majd valamikor egy külsős tanácsadó állapítja meg. Ez a körülmény szerinte a szerződés jogszerűségét is megkérdőjelezi. Tóth Bertalan két hete is kérdezte már az ügyről Matolcsy Györgyöt. A jegybankelnök megnyugtatónak szánt válaszában ugyanakkor elpöttyintette, hogy az ismert adatokon túl további kérdéseket intéztek az Opushoz. A mostani levél tükrében viszont Matolcsy Györgyöt megnyugtatta a Mészáros-cég zavaros, napi szinten "módosuló megállapodásokról" és korábbi tárgyalási fázisok alapján közzétett szövegváltozatokról beszámoló magyarázkodása.

Megszüntetés nem, átalakítás igen

Szél Bernadett kérdésére Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára újfent kiállt a Mátrai Erőmű átalakítása mellett. A független képviselő megkeresésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a Greenpeace megbízásából a Závecz Research által megkérdezettek háromnegyede szerint 2025 végétől nem kéne tovább működnie az éghajlati szempontból káros Mátrai Erőműnek. Pintér Sándor belügyminiszter pedig arról biztosította az ellenzéki képviselőt, hogy az egység Őzse-völgyi víztározója és a közeli Bene-patak szennyezettségét a tavaly novemberi "vízminőségi esemény" óta folyamatosan mérik. (A telephely vizei máig tisztázatlan okokból szennyeződtek, aminek nyomán az erőműben és a környező településeken hetekig élviselhetetlen bűz terjengett.)

Szerző

Meglepetés év végére: visszaesett a hazai ipar és nem egyszeri botlásnak tűnik

Publikálás dátuma
2020.02.06. 21:23

Fotó: Mercedes Manufacturing Hungary
Meglepetésre visszaesett a magyar ipar, és a kilátások sem a kedvezők. A koronavírus gazdasági hatások tovább rontanak a helyzeten.
Egyszeri botlás, vagy trendszerű gyengülés előjele – ezt találgatták tegnap az elemzők a meghökkentően gyenge ipari termelési adatok alapján. Decemberben éves szinten 1,2 százalékkal csökkent a termelés, a munkanapokkal korrigált mutató pedig 3,7 százalékos hanyatlásról tanúskodik a KSH előzetes adati alapján. Így már három egymást követő hónapban mérséklődött az ipari termelés havi alapon, legutóbb 2015 végén volt ilyen rossz sorozatot. Az ágazat összességében pedig 5,4 százalékos emelkedéssel zárta 2019-es évet, ami viszont kifejezetten kedvező az elmúlt évek teljesítményének fényében.    A legnagyobb súlyú járműgyártásban jelentős volt a visszaesés, míg a számítógép, elektronikai- és optikai termék gyártásában lassult a növekedés üteme. Az élelmiszer, ital és dohánytermék előállítás továbbra is nőtt. Virovácz Péter, az ING Bank elemzője órási negatív meglepetésnek minősítette a KSH előzetes adatát, és ez azt jelzi számunkra, hogy a fejlett piacokon látott kedvezőtlen fordulat ténylegesen elérte hazánkat, vagyis a gyengélkedés már nem átmeneti jelenség. A rendelésállomány jelentős csökkenése is erre enged következtetni. Az ipar botladozása egyúttal azt is jelenti, hogy markánsan lassulhatott a negyedik negyedévben a GDP-növekedés üteme, és a gazdasági bővülés közelebb lesz a 4, mint az 5 százalékhoz.  A hazaival egy időben megjelent német ipari adatok sem adnak okot optimizmusra. A vártat meghaladó, 8,7 százalékos éves szintű visszaesés a német ipari rendelésállományban mindenképpen figyelmeztető jel. Bár mindeddig a magyar ipar meglepően ellenállónak bizonyult az európai, illetve a német lassulással szemben, elképzelhető, hogy ez mérséklődhet az elkövetkező időszakban. A szektort övező bizonytalanságokat a koronavírus terjedése csak tovább erősítheti. A Kínából kiindult járvány gazdasági hatásait mind a mai napig nem számszerűsítették az elemzők. Álláspontjuk szerint  világjárványra nem kell számítani, ugyanakkor a kínai cégek leállása a világgazdaság globálissá válása miatt – tulajdonképpen majdnem mindent Kínában gyártanak – éreztetni fogják hatásukat az európai, így a magyar cégek termelésében is. Több banki modellszámítás szerint márciusig folyamatosan emelkedni fog a koronavírus fertőzéses esetek száma Kínában. A növekedés várható lassulásáról tanúskodik a K&H Bank vállalatvezetői felmérése is: a nagyvállalati növekedési index tovább csökkent, így jelenleg 4 ponton áll. Középtávon jelentősen mérséklődött a gazdasági növekedésre számítók aránya, a nagyvállalati beruházási tervek is eléggé visszafogottak. 

A járvány a befektetőket is óvatosságra inti

Aki tavaly a Budapesti Értéktőzsdén forgalmazott részvénybe fektetett jól járt, hiszen átlagosan 18 százalékkal növelhette vagyonát, azon kevesek pedig, akik az amerikai top értékpapírokból vásároltak, ennél kétszerte nagyobb árfolyamnyereséget könyvelhettek el - mondta csütörtökön Komm Tibor, a CIB Alapkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója. Különösen az év vége felé emelkedtek az árfolyamok, amikor biztossá vált, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború során egyezkedésre kényszerültek a szembenálló felek, és a brexit is viszonylag rendezett körülmények között zajlott le. A koronavírus gazdasági hatásai tovább tarthatnak majd, mint a járvány megfékezése, de a hatásos gyógymód megtalálása a piaci félelmeket is fékezheti. A bank várakozása szerint egyébként az első negyedévben megszűnik a járványhelyzet, de az amerikai jegybank szerepét betöltő Fedet további lazításokra ösztönözheti, ha a koronavírus mégis visszavetné a gazdasági növekedést. Kérdésre válaszolva Hajdu Egon, a CIB Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója elmondta: mivel a befektetők már egy ideje a forint folyamatos gyengülését biztosnak veszi az euróval szemben, ezért elsősorban a privátbanki ügyfelek euróban jegyzett, alacsony kockázatú befektetési jegyet vesznek, vagyis nem a hozamemelkedésére, hanem egyértelműen a devizára spekulálnak. B. M.

Szerző

336,88 forinton az euró

Publikálás dátuma
2020.02.06. 08:17

Fotó: Shutterstock
Az euróhoz és a frankhoz viszonyítva erősödött, a dollárral szemben viszont gyengült a forint csütörtök reggel a szerda késő délutáni szintekhez képest.
 Az euró jegyzése 336,94 forintról 336,88 forintra, a franké pedig 314,69 forintról 314,38 forintra süllyedt, miközben a dollár 306,17 forintról 306,34 forintra erősödött.
Az euró 1,0998 dollárra gyengült a szerda késő délutáni 1,1006 dollárról.
Szerző