Matolcsy György;Mátrai erőmű;

Teljes a kormányzati hallgatás a Mátrai Erőmű ügyében

Matolcsy György szerint Mészáros Lőrinc tőzsdei cége azzal, hogy december 23-án közleményt adott ki a Mátrai Erőmű eladására kötött szerződésről, de elhallgatta, hogy a vételárat csak később állapítja meg egy külsős cég, nem tévesztette meg a piacot.

A Mátrai Erőmű eladása kapcsán nem merült fel piacbefolyásolási gyanú – közölte pénteken tőzsdefelügyelői minőségében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, Matolcsy György az ügyletet firtató Tóth Bertalan szocialista pártelnökkel.

Mint emlékezetes, a kormányfő strómanjaként számon tartott Mészáros Lőrinc tőzsdei cége, az Opus december 23-án zavaros közleményekben tudatta a nyilvánossággal, hogy adásvételi szerződést kötött a kezében lévő közel 73 százaléknyi Mátrai Erőmű-részvény eladásáról a fennmaradó hányadot birtokló, állami MVM-mel. Amiként arról – többek között Tóth Bertalan mélyreható kutatásai alapján – lapunk is többször beszámolt, az elsőként megjelentetett közlemény kicsit később közzétett, „javított kiadásából” kihúzták, hogy a felek „kölcsönösen előnyös és racionális üzleti feltételek mellett” állapodtak meg és azt is, hogy az ügylet zárásának „tervezett időpontja 2020. február 15-e, legvégső szerződés szerinti engedélyezett időpontja pedig 2020. március 15-e”. Vételárról a közleményben egy szó sem esett.

Tóth Bertalan fejében az ütött szöget, hogy Orbán Viktor három héttel ezelőtti nemzetközi sajtótájékoztatóján kérdésre kibökte: az ügylet még nem valósult meg, attól a megállapodások ellenére még bármely fél visszaléphet, illetve számításaiknál „nemzetközi vagyonbecslő cég” felmérését veszik alapul. Tóth Bertalan ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a közlemények a szerződés aláírásáról tudósítanak, ami a polgári jog szerint a felek, a tárgy, és az ellenszolgáltatás megjelölését igényli. Utóbbi hiányában érvényes szerződés nem jöhet létre. Így számára az Opus tőzsdei nyilatkozata azt feltételezi, hogy a felek a vételárban is megegyeztek. A kormányfői nyilatkozat viszont ennek szöges ellentétére utal – jegyzi meg kérdésében Tóth Bertalan. Miután a pártelnök két hete, szombaton a Facebookon felhívta az ellentmondásra a figyelmet, közlése szerint levelet kapott az MVM-től, amelyben a vevő elismeri, hogy a vételárat egy „független, nemzetközileg elismert cégértékelő szakértő” állapítja meg. Határidőt itt sem közöltek.

Tekintettel arra, hogy az Opus tőzsdei jelenléte miatt az ügy az MNB fokozott felügyelete alatt áll, Tóth Bertalanban pedig kérdések merültek fel a Mészáros-cég tőzsdei nyilatkozata valóságtartalmát illetően, a pártelnök mostani megkeresésében a következő ellentmondások tisztázását kérte Matolcsy Györgytől:

  • Az Opus Global Nyrt. vagy a miniszterelnök tett valótlan tartalmú nyilatkozatot a Mátrai Erőmű Zrt. tulajdonosi részesedése értékesítése tárgyában?

  • Ha az előbbi, milyen felügyeleti lépéseket kíván tenni az Opus tőzsdei befektetőket megtévesztő, a társaság értékpapírjainak árfolyamára is nyilvánvalóan kiható valótlan nyilatkozata miatt?

  • Ha az utóbbi, mit kíván tenni annak érdekében, hogy a kormány valótlan tartalmú állításokkal ne tévessze meg a tőzsdei befektetőket?

Válaszában Matolcsy György biztosít, hogy „elemezték és értékelték” az Opus december 23-i, rövid időn belül pontosított rendkívüli tájékoztatása alapján „nyilvánosan elérhető és hivatalosan ismert” információkat. Ezen felül további – a válaszban nem pontosított – adatok szolgáltatására is felhívták a kibocsátót.

Mindezek nyomán a jegybankban nem merült fel olyan, piacbefolyásolásra utaló gyanú, ami „hivatalból történő” piacfelügyeleti eljárás megindítását tette volna szükségessé.

Az MNB-elnök tehát azt közölte, hogy megvizsgálták az ügyet, de nem találtak vele semmi gondot. Érdemes ugyanakkor rögzíteni, hogy Matolcsy György Tóth Bertalan egyetlen konkrét kérdésére se adott tárgyszerű, az ellentmondást feloldó vagy tisztázó választ.

Lapunk korábbi, az üggyel kapcsolatos megkeresésére az Opustól nem kapott választ. 

Csak önmagukat ismételgetikFüggetlen, nemzetközileg elismert szakértő állapítja meg a Mátrai Erőmű árát – ismételte meg a vevői oldalon lévő, állami MVM korábbi közlését a DK-s Oláh Lajos írásbeli kérdésére pénteken Fónagy János, Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter helyettese. A jelek szerint tehát, bárhány ellenzéki képviselő is érdeklődjön, a kormány változatlanul semmit nem árul el a jelenleg is zajló ügylet részleteiről. Mindez azzal a veszéllyel fenyeget, hogy a miniszterelnök strómanjaként számon tartott Mészáros Lőrinc – miután érdekeltsége megvásárolta a környezetet jelentősen szennyező szénerőművet, majd a cég fokozódó veszteségei ellenére tulajdonosi jogon mégis mintegy nyolcmilliárdot kivont a társaságból, majd aztán rövid úton az egység bezárásával fenyegetve a kormányt annak felvásárlására kérte – egy átláthatatlan folyamatban további, jelentős közpénzekhez jut.