Előfizetés

Látogatási tilalmat vezetnek be szerdától a szegedi klinikákon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.11. 17:56

Fotó: Google Street View
Szerdától látogatási tilalmat vezetnek be a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) klinikáin - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden az MTI-t.
A közlemény szerint a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi és Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztályának határozata alapján az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ valamennyi fekvőbeteg-ellátó egységében látogatási tilalmat rendeltek el. A figyelőszolgálatba bevont orvosok hatodik heti jelentése alapján megállapították, hogy Szegeden megkezdődött az influenzajárvány - írták. 

Helyreigazításra kényszerült a Hírcsárda, és ez kicsit sem vicces

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.02.11. 17:08

Fotó: Népszava
Schiffer Miklós stílustanácsadó igen rossz néven vette, hogy egy meredek vicc szereplőjeként került fel az oldalra.
Ritka, hogy egy vállaltan álhíreket közlő viccportál magyarázkodásra kényszerül, amiért nem az igazat írja, február 11-én azonban ez történt: a Hírcsárda egy kicsit sem humoros, de annál szabályszerűbb helyreigazítást tett közzé honlapján és a Facebookon, amiben egy február 6-i posztjuk miatt követik meg a sértett felet.
„“Az oldalunkon, 2020. február 6. napján megjelent: Kamaszpanasz,: Hogyan viseljünk a sárga csillagot a suliban – válaszolnak a szakértők című fejléc alatt közölt és Schiffer Miklósnak, később Sífer Miklósnak tulajdonított “szakértői véleménynek”, bejegyzésnek semmi köze nincs a megnevezett személyhez. A megjelent anyag valótlanságot állított. Ezúton kérünk elnézést és kijelentjük, Schiffer Miklós semmilyen a sárga csillag viselésével kapcsolatos nyilatkozatot vagy kijelentést nem tett, sem nekünk sem munkatársunknak vagy szerzőnknek, amelynek alapján őt idézhettük volna. Mindenkitől, akit az írás hangneme és tartalma sértett, nyomatékosan elnézést kérünk.”

Mivel a Hírcsárdától megszokott, hogy a poén kedvéért magukat is helyreigazítják, és még nagyobb álhírt közölnek, a Népszava megkérdezte őket, hogy ez most vicc volt-e vagy komoly, hiszen előbbinek vérszegény, utóbbinak megdöbbentő lenne.
Válaszukból kiderült, hogy ez az, aminek látszik. „... sajnos előfordul, hogy olyan helyreigazítást teszünk közzé, ami nem vicces, ezért elnézést is kérünk minden olvasónktól. (…) Ügyvédi felszólítást kaptunk, hivatalos pdf-ben, pecséttel, meg mindennel, és annak tettünk eleget” - írták lapunknak.
Vagyis, Schiffer Miklós, a felkapott stílustanácsadó és ruhaszalon-tulajdonos megsértődött, amiért ilyen kontextusban szerepeltették nevét egy humoros álhíroldalon, és pert helyezett kilátásba – ez pedig annyira hatott, hogy a Hírcsárda oldaláról eltűnt a kifogásolt február 6-i tartalom is. Érthető persze, hogy egy necces, a vicc és a kegyeletsértés határán mozgó tartalomhoz valaki nem szeretné kéretlenül a nevét adni – ám a történtek precedens értékűek lehetnek: innentől kezdve gyakorlatilag bármelyik közéleti szereplő perrel fenyegetheti az álhíroldalt, amiért bevallottan álhíreket közölt róluk. Ha így folytatjuk, marad egy kiherélt, valós nevekkel viccelni sem merő Hírcsárdánk, aminek humorát a tavaly 64 helyreigazítási pert elvesztő kormánymédia álhírgyártó szorgalma sem tudja pótolni.
Mint a Magyar Hang megjegyzi, hasonló esetre 2010-ben is volt példa: akkor az Oktatási Államtitkárság háborodott fel a „Hoffmann Rózsa a focipályán is engedne buktatni” című cikk – az államtitkárság szerint  „az első szótól kezdve az utolsóig hamis tényállítás” - miatt, és a tartalom eltávolítását követelték, sikertelenül.

Mesterházy Washingtonban tárgyalt

Horváth Gábor
Publikálás dátuma
2020.02.11. 14:28

Fotó: Facebook/NATO Parliamentary Assembly
Decemberi megválasztását követően először tárgyalt a NATO Parlamenti Közgyűlésének elnökeként Washingtonban Mesterházy Attila. A szocialista politikus szenátorokkal, képviselőkkel, külügyi és védelmi minisztériumi vezetőkkel, illetve kutatóintézetek szakértőivel találkozott. A megbeszéléseken a transzatlanti kapcsolatok szorosabbra fűzéséről, a NATO alapjául szolgáló demokratikus értékek megóvásáról, valamint a szövetséget érintő kihívásokról volt szó. Mesterházy részt vett a kongresszus Helsinki Bizottságának meghallgatásán és köszönetet mondott a megválasztásához nyújtott amerikai támogatásért. Kathryn Wheelbargernél, a Pentagon nemzetközi biztonságért felelős helyettes honvédelmi-, valamint Maureen E. Cormacknél, a külügyi tárca európai és eurázsiai ügyekért felelős hivatalát vezető helyettes államtitkáránál járva figyelmeztetett arra, hogy Oroszországgal kapcsolatban továbbra is szükség van a NATO határozott fellépésére. A párbeszéd fontos, de azt szerinte is feltételekhez kell kötni.