Előfizetés

Végzetes szenvedély - Anna Karenina az Újvidéki Színházban

Balogh Gyula
Publikálás dátuma
2020.02.12. 10:30

Fotó: SRĐAN DOROŠKI
Béres Márta az újvidéki Anna Kareninában a nőiség minden stációját képes megmutatni, így folyamatosan meg tudja lepni a nézőt.
Sorozatosan viszik színre a színházak Tolsztoj darabját az Anna Kareninát. Újvidéken a macedón Dejan Projkovszki vendégként állította színpadra erősen érzéki, vad és intenzív tónusban. A mű kulcsa, egy szerelmi háromszög, lehetne már nagyon is unalmas. De úgy látszik ez az alapszituáció soha nem megy ki a divatból és mindig új és új impulzust és értelmezést kap. Ez a mostani rendezés sziporkázik az ötletekben. Már a díszlet is nagyon izgalmas, tele van talánnyal. Csupa ajtó a tér, egymás mellett és mögött felépítve, ha valaki kinyit egyet, beleütközik egy újabba. És ez így megy, folyamatosan, kinyitják, becsukják, mint amikor ledöntünk egy falat és máris ott magasodik előttünk a következő. Az ajtó nyitások és csapódások egymás utánisága egyhamar költészetté válik. Mint, ahogy az előadás érzékisége is! Ráadásul a rendező végig keveri a nyerset, a fizikailag fájót a szelíden simogató érintésekkel. A színre vivőt elsősorban a viszonyok érdeklik, a találkozások, a lángolások, a csalódások és a kiábrándulások. És mer szentimentális lenni, mindezt úgy, hogy az érzelmesség nem csordul túl, vagy tárgyiasul, máskor humorral itatódik át. Ez utóbbi történik például, amikor Levin (Pongó Gábor) és Kitty (Dienes Blanka) elkezdenek egymásra licitálva mindenre, falra, tárgyakra felírni valamit. Főként azt, hogy szeretlek! Máskor a címszereplő hány jeget, vagyis érzékien és szemléletesen olvasztja le magáról az elutasítást. Az ugyanabba a gyümölcsbe harapó „bűnösök” létől átitatott nedvességben lesznek egymáséi. Béres Márta Anna Kareninaként folyamatosan képes meglepni a nézőt. Mindig más arcát mutatja. Már az is óriási lelemény, amikor az elején a szerelmesek órákat röpítenek egymásnak, mintha a múló idővel játszadoznának. Béres Márta a nőiség szinte minden stációját képes megmutatni, az ösztönös csábítótól, az esendő áldozatig, a sebzett anyától, a sorsát elkerülni nem tudó hősnőig. A Vronszkijt játszó Mészáros Árpád kevesebb színnel dolgozik, inkább a nyers erő és tépelődő bizonytalanság elegyéből gyúrja össze a figurát. Kareninként Német Attila elsősorban a veszteséget játssza el. Szimbolikusak, de nagyon erős hatásúak a zenék, és a humorosabb epizódok is kedvesek, ilyen például a görkorcsolyás jelenet. Az első rész talán hosszabb a kelleténél, de aztán érkezik a sokkal rövidebb második. A játék mozdonyból a végén képletesen igazi lesz, Anna arca pedig véressé változik. A szenvedély végzetessége leolvasható a rémült tekinteten. Az igazi boldogság már csak a másvilágon teljesülhet be. Infó Tolsztoj: Anna Karenina Újvidéki Színház Rendező: Dejan Projkovszki      
Lédús, érzéki együttlét. Mészáros Árpád és Béres Márta
Fotó: SRĐAN DOROŠKI

Mégsem költöztetik raktárba a Természettudományi Múzeumot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.12. 09:49

Fotó: Népszava
Orbán Viktor állítólag személyesen ígérte meg a múzeum főigazgatójának, hogy nem lesz szükség az ideiglenes elhelyezésre.
Változás történt a kormány terveiben a Magyar Természettudományi Múzeum elköltözésével kapcsolatban – értesült az Index. A hírportál forrásai szerint Bernert Zsolt főigazgató levelet írt az alkalmazottaknak, amelyben azt tudatta velük, hogy a múzeum elköltözésének ügyében személyesen egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel.
A miniszterelnök arról tájékoztatta a főigazgatót, hogy nem kell a múzeumnak ideiglenes helyre költöznie. Ugyanakkor maga a költözés továbbra is napirenden van. Viszont a legújabb tájékoztatóból hiányzott az eddig költözési célpontnak kiszemelt Debrecen megnevezése, ami vagy jelent valamit, vagy nem. Mindenesetre 
a dolgozók egy része emiatt reménykedni kezdett, hogy ha költözni is kell, a célpont nem Debrecen lesz.

Ha valóban elvetették, hogy a múzeum minden ingóságát ki kell pakolni egy ideiglenes tárolási helyre (praktikusan egy raktárba), akkor még esélytelenebbnek tűnik, hogy az idén december 31-re kijelölt kiköltözési határidő reálisan megvalósítható. Arról a lapnak ugyanakkor nincs információja, hogy Debrecenben, vagy bármely más helyen történt-e előrelépés a múzeum gyűjteményét, illetve az egyéb berendezéseket befogadni képes épület kialakítása ügyében. Mint korábban az Index elsőként megírta, a kormány végleges döntést hozott a Magyar Természettudományi Múzeum Debrecenbe költöztetéséről. Forrásaink arról számoltak be, hogy a kérdésről úgynevezett 2-es típusú (vagyis 2000-es sorszámú) határozatot hozott a kormány. Az ilyet nem kell megjelentetni a Magyar Közlönyben, így nem kap nagyobb nyilvánosságot. A költöztetés terve ellen a hétvégén közel kétszázan tiltakoztak az intézmény előtt, majd flashmob jelleggel be is járták a múzeumot. 

Gy. Németh: Továbbra sem tudni, ki fogja finanszírozni a független színházakat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.12. 08:46
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Több kérdés a színházi igazgatók kinevezése körül is felmerült – mondta a főpolgármester-helyettes.
Továbbra sem lehet tudni, hogy TAO-támogatások hiányában ki fogja finanszírozni a független színházakat, továbbá a színházi igazgatók kinevezése körül is több kérdés felmerült – mondta Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A DK főplgármester-helyettese hozzátette: nincs ilyen, hogy „mi színházunk, ti színházatok”, budapestiek színháza van csak. A főváros beleteszi azt a pénzt, amit tud, és azt remélik, hogy a kormány is megteszi ugyanezt, ugyanis az állami támogatás a nézők javát szolgálja, hiszen a jegyár csökkentését célozza. Az a cél, hogy megállapodjanak abban, hogy egy színház se kerüljön anyagi veszélybe, és egy színház se legyen felcímkézve. Mint megírtuk, a Vígszínház igazgatói posztjára három pályázat érkezett be, Eszenyi Enikő, Rudolf Péter és Csányi János részéről. A pályázatról a végső döntést a Fővárosi Közgyűlést hozza, de – mint Gy. Németh a műsorban elmondta – ezt megelőzi egy szakmai bírálóbizottságnak az állásfoglalása. Azt mondta: még nem a Víg, hanem a Szabadtér Színház esetében „tulajdonképpen Kásler miniszter fideszes kultúrharcosokat jelöltek ezekbe a bizottságokba. A Szabadtér Színház zsűrijében Ókovács Szilveszter és Zalányi János ül, de ez még mind nem elég, a fideszes helyettes-államtitkárt is a nyakukra ülteti, Fülöp Péter személyében.” Gy. Németh szerint Fülöp személye nem csak kormányzati pozíciója miatt kérdéses, hanem azért is, mert jelenleg a Kaposvári Színház igazgatója. A főpolgármester-helyettes azt is mondta, hogy Fülöp miatt megváltoztatták a kaposvári pályázat-kiírást, mivel ő nem felelt meg az eredetinek.