Előfizetés

Újraválasztanák Karácsony Gergelyt

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2020.02.12. 06:30

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A Fidesz vissza akarja szerezni a fővárost, de a főpolgármester és csapata állja a sarat – ezt igazolja egy friss közvélemény-kutatás.
Budapesten jobban mennek a dolgok, mint az országban - így gondolják a Publicus Intézet január végén- február elején készített közvélemény-kutatásának válaszadói. A Népszava felkérésére elvégzett felmérés szerint a lakosság 35 százaléka elégedett azzal, ami az országban történik, de még a Fidesz táborában is komoly tiltakozás kíséri például azt, hogy a kormány erővel Debrecenbe költözteti a Természettudományi Múzeumot. Ezzel szemben a fővárosi lépésekkel a lakosság 43 százaléka van jelentős részben vagy teljesen kibékülve. Természetesen pártkötődések mentén jelentősek az eltérések, de meglepő módon a Fidesz-tábor nagy szeletének, majdnem 40 százaléknak tetszik, ami Budapesten történik. Ugyanakkor az ellenzéki tábor, amelyik megszavazta a baloldali jelölteket, csak kevéssel 50 százalék fölötti elégedettséget mutat, érezhetően gyorsabb és láthatóbb eredményekben reménykedett.
Ezzel együtt a decemberi hasonló mérés eredményeihez képest ugrásszerűen megnőtt azok aránya, akik határozottan sikeresnek vagy éppen kudarcosnak látják a főpolgármester tevékenységét. Karácsony előtt még csak a válaszadók 40 százaléka gondolta azt Karácsony Gergelyről, hogy érdemi tárgyalópartnere a kormánynak, másfél hónappal később már 45 százalék tartja róla, hogy eredményesen tudja képviselni a budapestiek érdekeit a kormány álláspontjával szemben Az MSZP-Párbeszéd hívei szinte kivétel nélkül nagyra értékelik a városvezető tevékenységét, ugyanakkor a DK szavazóinak csak háromnegyede látja sikeresnek a munkáját. Nemcsak az elégedettek tábora gyarapodott, hanem azoké is, akik szerint kevés lesz, amit szembe tud állítani a kormány érveivel. Népszerű az atlétikai stadion miatt szabott feltételek kormánnyal történt elfogadtatása, az egészségügyi fejlesztések ígérete, de nem tudta feledtetni a kormánynak az ellenzéki önkormányzatokat, így Budapestet is kényszerhelyzetbe hozó döntéseit, a Budapesti Fejlesztési Központ létrehozását, ami ellen a jelek szerint az új városvezetés egyelőre nem talál ellenszert. Ezért emelkedhetett 32-ről 38 százalékra azok aránya, akik tartanak tőle, hogy a főpolgármesternek nem lesz elég súlya a kormánnyal szemben. 
A válaszadók több mint fele szerint a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) létrehozása épp azt a célt szolgálja, hogy gyengítse a fővárosi önkormányzat szerepét a fejlesztéseknél. Még a fideszesek 45 százaléka is így gondolja. Még többen látják úgy, hogy a kormánypártok így próbálják meg visszaszerezni a budapestiek támogatását de azt csak a kormánypárti szavazók hiszik el, hogy a budapestieknek akarnak jót tenni. A váratlanul létrehozott szervezetről többen tartják azt, hogy civakodást és káoszt hoz majd, mint azt, hogy ettől jobban fejlődik a főváros. A Publicus felmérése azt mutatja - ha valamennyi válaszadó véleményét nézzük -, Karácsony Gergely széles ellenzéki összefogás esetén minden bizonnyal újra megnyerné a választást, ha azt most hétvégén rendeznék meg.

Lejáratás

A lakosság majdnem 30 százaléka megnézte, 17 százaléka belenézett, további 16 százaléka pedig hallott az állami televízióban készült botrányos Karácsony-interjúról. A Publicus Intézet kérdésére a válaszadók majdnem 70 százaléka felháborítónak tartja a beszélgetést, amelyben a főpolgármester egyetlen válaszát sem hagyta bejezni a riporter.

Brüsszelben terjeszkedik a Fidesz pártalapítványa

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.02.12. 06:00
Balog Zoltán szeretné, ha a „brüsszeli buborék” megismerné az igazi Közép-Európát
Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Még ebben a hónapban irodát nyit Brüsszelben a Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) — tudta meg a Népszava több független forrásból.
Az iroda vezetésével Horogszegi Szilágyi-Landeck Dánielt, az alapítvány eddigi külügyi igazgatóját bízták meg. Megkeresésünkre sem a PMA, sem a brüsszeli irodavezető nem erősítette meg az értesülést. Külügyi osztályuk egy szűkszavú e-mailben válaszolt: “Amennyiben Alapítványunk tevékenységével kapcsolatban bármilyen információt meg szeretnénk osztani, természetesen tájékoztatni fogjuk a megfelelő szereplőket.” A Fidesz 2003-ban költségvetési forrásokból létrehozott pártalapítványa legalább két éve készül arra, hogy megvesse a lábát az országhatáron kívül. Balog Zoltán elnök 2018 óta hangoztatja, hogy fontos európai fővárosokban szeretnének irodát nyitni. A terjeszkedésük célja, hogy bemutassák a külföldnek “a valódi Magyarországot”, valamint ahol csak lehet, népszerűsítsék a kereszténydemokrata és konzervatív értékeket. A brüsszeli lesz a Polgári Magyarországért Alapítvány első külföldi irodája. Forrásaink szerint Balog Zoltán az iroda megnyitását beharangozó angol nyelvű levelében külön kiemelte, hogy alapítványuk szeretné, ha a “brüsszeli buborék” megismerné az igazi Közép-Európát. Szerinte a Magyarországról külföldre eljutó hírek gyakran egyoldalúak és kiegyensúlyozatlanok, hamis képet mutatnak az országról, amin brüsszeli irodájuk változtatni szeretne. A Polgári Magyarországért Alapítvány az Európai Néppárt hivatalos kutatóintézetének számító, brüsszeli székhelyű Wilfried Martens Központ magyar tagszervezete. A Martens Központ arról tájékoztatta lapunkat, hogy a két intézmény együttműködését nem befolyásolja a Fidesz tavaly március óta tartó felfüggesztése a kereszténydemokrata pártcsaládban. A brüsszeli agytröszt elnöke Mikulás Dzurinda volt szlovák kormányfő, aki nemrégiben a Népszavában publikálta nyílt levelét Orbán Viktor kormányfőhöz. Dzurinda ebben szóvá tette, hogy 2019-es budapesti látogatásán a PMA az utolsó pillanatban lemondta az Európa jövőjéről rendezett műhelybeszélgetést. Az alapítvány közleményben válaszolt, és azzal magyarázta a történteket, hogy “az esemény nem egy Európa jövőjével foglalkozó munkacsoportülés lett volna, hanem Mikulás Dzurinda európai körútjának egyik állomása, ahol az Európára vonatkozó politikai nézeteit Budapesten, a Soros György által finanszírozott CEU-n kívánta ismertetni”. Mint lapunk tavaly beszámolt róla, az utolsó mérleg szerint a PMA 2018-ban mintegy félmilliárd forintból gazdálkodott, aminek túlnyomó része, 551 millió költségvetési támogatás volt. Ez 13 millióval több volt, mint az előző évi bevétel. Ha a gyarapodás 2019-ben is folytatódott, akkor a brüsszeli irodabérlés, netán -vásárlás nem ütközhet nehézségekbe.

Ötmilliót követel Orosz Bernadettől a brutális veréssel gyanúsított volt barát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.11. 20:11
Orosz Bernadett
Fotó: Facebook/ Orosz Bernadett
Az egykori katona kártérítést akar, amiért áldozata megnevezte őt egy segélykérő üzenetben.
Beperelte Orosz Bernadettet a volt barátja, az a nyugalmazott katona, aki a nő állítása szerint 2019 novemberében a felismerhetetlenségig verte őt  - erősítette meg a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene Facebook-oldal értesüléseit az Indexnek Orosz ügyvédje, dr. Gál András.  
A férfi azért követel kártérítést, mert szerinte sérültek a személyiségi jogai akkor, amikor Orosz Bernadett a verést követő decemberi segélykérő-posztjában megnevezte őt.
Ezt ahhoz tartom hasonlatosnak, amikor százmilliós kártérítést és egymilliárd forintos bírság kiszabását kérte a tiszavasvári tanár megölésének egyik olaszliszkai gyanúsítottja, amiért a hatóságok és a média a lincselés szót használta az esetre - mondta Orosz ügyvédje.

Orosz Bernadett sokkolni akart, hogy valaki végre figyeljen és segítsen, ezért tette ki a Facebookra azokat a fotókat, amiket az összevert arcáról készített. A képeken gyakorlatilag felismerhetetlen: a haja a rászáradt vértől csomókban áll, az ütésektől felduzzadt arca kék-zöld folt. A látvány annyira borzalmas volt, hogy az ügyében eljáró nyomozó is úgy fogalmazott:
ilyen brutális támadást nő ellen náluk még nem követtek el.

Az exkatona kereseti kérelme olyan sérelmeken alapul, mint hogy a férfi a történtek - és neve nyilvánosságra kerülése - után elveszítette tartalékos besorolását, életveszélyes fenyegetéseket kapott, ismerősei pedig kerülik.