Budapest;Karácsony Gergely;közvélemény-kutatás;Publicus;

2020-02-12 06:30:00

Újraválasztanák Karácsony Gergelyt

A Fidesz vissza akarja szerezni a fővárost, de a főpolgármester és csapata állja a sarat – ezt igazolja egy friss közvélemény-kutatás.

Budapesten jobban mennek a dolgok, mint az országban - így gondolják a Publicus Intézet január végén- február elején készített közvélemény-kutatásának válaszadói. A Népszava felkérésére elvégzett felmérés szerint a lakosság 35 százaléka elégedett azzal, ami az országban történik, de még a Fidesz táborában is komoly tiltakozás kíséri például azt, hogy a kormány erővel Debrecenbe költözteti a Természettudományi Múzeumot. Ezzel szemben a fővárosi lépésekkel a lakosság 43 százaléka van jelentős részben vagy teljesen kibékülve. Természetesen pártkötődések mentén jelentősek az eltérések, de meglepő módon a Fidesz-tábor nagy szeletének, majdnem 40 százaléknak tetszik, ami Budapesten történik. Ugyanakkor az ellenzéki tábor, amelyik megszavazta a baloldali jelölteket, csak kevéssel 50 százalék fölötti elégedettséget mutat, érezhetően gyorsabb és láthatóbb eredményekben reménykedett.

Ezzel együtt a decemberi hasonló mérés eredményeihez képest ugrásszerűen megnőtt azok aránya, akik határozottan sikeresnek vagy éppen kudarcosnak látják a főpolgármester tevékenységét. Karácsony előtt még csak a válaszadók 40 százaléka gondolta azt Karácsony Gergelyről, hogy érdemi tárgyalópartnere a kormánynak, másfél hónappal később már 45 százalék tartja róla, hogy eredményesen tudja képviselni a budapestiek érdekeit a kormány álláspontjával szemben Az MSZP-Párbeszéd hívei szinte kivétel nélkül nagyra értékelik a városvezető tevékenységét, ugyanakkor a DK szavazóinak csak háromnegyede látja sikeresnek a munkáját. Nemcsak az elégedettek tábora gyarapodott, hanem azoké is, akik szerint kevés lesz, amit szembe tud állítani a kormány érveivel. Népszerű az atlétikai stadion miatt szabott feltételek kormánnyal történt elfogadtatása, az egészségügyi fejlesztések ígérete, de nem tudta feledtetni a kormánynak az ellenzéki önkormányzatokat, így Budapestet is kényszerhelyzetbe hozó döntéseit, a Budapesti Fejlesztési Központ létrehozását, ami ellen a jelek szerint az új városvezetés egyelőre nem talál ellenszert. Ezért emelkedhetett 32-ről 38 százalékra azok aránya, akik tartanak tőle, hogy a főpolgármesternek nem lesz elég súlya a kormánnyal szemben. 

A válaszadók több mint fele szerint a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) létrehozása épp azt a célt szolgálja, hogy gyengítse a fővárosi önkormányzat szerepét a fejlesztéseknél. Még a fideszesek 45 százaléka is így gondolja. Még többen látják úgy, hogy a kormánypártok így próbálják meg visszaszerezni a budapestiek támogatását de azt csak a kormánypárti szavazók hiszik el, hogy a budapestieknek akarnak jót tenni. A váratlanul létrehozott szervezetről többen tartják azt, hogy civakodást és káoszt hoz majd, mint azt, hogy ettől jobban fejlődik a főváros. A Publicus felmérése azt mutatja - ha valamennyi válaszadó véleményét nézzük -, Karácsony Gergely széles ellenzéki összefogás esetén minden bizonnyal újra megnyerné a választást, ha azt most hétvégén rendeznék meg.