Előfizetés

Fürjes megerősítette, hogy marad a Természettudományi Múzeum

Sz. A. A.
Publikálás dátuma
2020.02.12. 11:47

Fotó: Népszava
Ha egyszer kulcsrakészen felépül új, tágasabb otthona, akkor költözik – írta a Budapestért és az agglomerációért felelős államtitkár.
A Természettudományi Múzeum marad a Ludovika épületében, a megújított Orczy-park mellett. Nem költözik átmeneti helyre és szabadon látogatható. Ha egyszer kulcsrakészen felépül új, tágasabb otthona, akkor költözik. Legfeljebb évek múlva, és akkor a költözés után azonnal meg is nyit – írta legfrissebb Twitter-üzenetében Fürjes Balázs, Budapestért és az agglomerációért felelős államtitkár.
Szerda délelőtt az Index számolt be arról, hogy változás történt a kormány terveiben a Magyar Természettudományi Múzeum elköltözésével kapcsolatban. A portál forrásai szerint Bernert Zsolt főigazgató levelet írt az alkalmazottaknak, amelyben azt tudatta velük, hogy a múzeum elköltözésének ügyében személyesen egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel. A miniszterelnök arról tájékoztatta a főigazgatót, hogy nem kell a múzeumnak ideiglenes helyre költöznie, ugyanakkor maga a költözés továbbra is napirenden van. Viszont a legújabb tájékoztatóból hiányzott az eddig költözési célpontnak kiszemelt Debrecen megnevezése.

Mégsem költöztetik raktárba a Természettudományi Múzeumot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.12. 09:49

Fotó: Népszava
Orbán Viktor állítólag személyesen ígérte meg a múzeum főigazgatójának, hogy nem lesz szükség az ideiglenes elhelyezésre.
Változás történt a kormány terveiben a Magyar Természettudományi Múzeum elköltözésével kapcsolatban – értesült az Index. A hírportál forrásai szerint Bernert Zsolt főigazgató levelet írt az alkalmazottaknak, amelyben azt tudatta velük, hogy a múzeum elköltözésének ügyében személyesen egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel.
A miniszterelnök arról tájékoztatta a főigazgatót, hogy nem kell a múzeumnak ideiglenes helyre költöznie. Ugyanakkor maga a költözés továbbra is napirenden van. Viszont a legújabb tájékoztatóból hiányzott az eddig költözési célpontnak kiszemelt Debrecen megnevezése, ami vagy jelent valamit, vagy nem. Mindenesetre 
a dolgozók egy része emiatt reménykedni kezdett, hogy ha költözni is kell, a célpont nem Debrecen lesz.

Ha valóban elvetették, hogy a múzeum minden ingóságát ki kell pakolni egy ideiglenes tárolási helyre (praktikusan egy raktárba), akkor még esélytelenebbnek tűnik, hogy az idén december 31-re kijelölt kiköltözési határidő reálisan megvalósítható. Arról a lapnak ugyanakkor nincs információja, hogy Debrecenben, vagy bármely más helyen történt-e előrelépés a múzeum gyűjteményét, illetve az egyéb berendezéseket befogadni képes épület kialakítása ügyében. Mint korábban az Index elsőként megírta, a kormány végleges döntést hozott a Magyar Természettudományi Múzeum Debrecenbe költöztetéséről. Forrásaink arról számoltak be, hogy a kérdésről úgynevezett 2-es típusú (vagyis 2000-es sorszámú) határozatot hozott a kormány. Az ilyet nem kell megjelentetni a Magyar Közlönyben, így nem kap nagyobb nyilvánosságot. A költöztetés terve ellen a hétvégén közel kétszázan tiltakoztak az intézmény előtt, majd flashmob jelleggel be is járták a múzeumot. 

Egyetemista pár elől szerezte meg önkormányzati bérlakását Budavár bukott fideszes polgármestere

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.12. 09:17
Nagy Gábor Tamás, egy sajtóeseményen
Fotó: Nagy Gábor Tamás Facebook oldala
Nagy Gábor Tamás havi 70 ezer forintot fizetett a Várban bérelt ingatlan után – ezt tartotta ő „piaci árnak”.
Munkahelyéhez közeli, nyugodt otthont szeretne, és jövedelméből ki is tudja fizetni a „piaci lakbért” – erre hivatkozott Budavár volt fideszes polgármestere, Nagy Gábor Tamás, amikor saját önkormányzatától kért exkluzív bérlakást. Az ügyet vizsgáló hvg.hu kikérte a lakásbérlet minden iratát, így kiderült, hogy ez a piaci lakbér még az eddig ismert összegnél is kevesebb, mindössze bruttó 70 ezer forint volt.
A lap azután szerezte meg az adatokat hogy a tavalyi önkormányzati választásokon Váradiné Naszályi Márta közös ellenzéki jelöltként váratlanul legyőzte a posztot több mint 20 éve betöltő, még a voksok újraszámoltatásával is próbálkozó fideszes polgármestert, Nagy Gábor Tamást. A végignézett iratok közül első lépésként Nagy Gábor Tamás lakásbérlésének teszik közzé, ami a budavári bérlakásbiznisz szimbólumává vált,
hiszen még a NER-ben is erős húzásnak számított a kerület első számú urának „piaci alapon” bérlakást juttatni.

2016-ban a Magyar Nemzet írta meg, hogy saját önkormányzatától vett bérbe egy patinás műemléklakást Nagy Gábor Tamás, és a 71 négyzetméteres, Táncsics Mihály utca 23.-ban található ingatlanért mindössze havi 81 ezer forintot fizet. A budavári önkormányzat megerősítette a lapnak, hogy az akkori polgármester életvitelszerűen itt lakik, közölték, hogy ezért havi 81 ezer forintot fizet, de azt állították, hogy az akkori polgármester piaci pályázaton jutott a bérleményhez, a további részletek pedig nem minősülnek közérdekű adatnak.
Az első érdekesség kapásból az volt, hogy az eredeti, 2013-as lakásbérleti szerződés alapján a korábban megjelent összeg nem pontos: bár a polgármester valóban 81 203 forintot fizet, de ez nem a bérleti díj, hanem ebben már benne van két rezsi ellenértéke, a víz, illetve csatorna, valamint a szemétszállítás díja (előbbi havi 9457 forint, utóbbi 1746 forintba került neki).
Így Nagy Gábor Tamás lakbérkéntmég az eddig ismert összegnél is kevesebbet, havonta 55 118 forint plusz áfát, vagyis bruttó 70 ezer forintot fizetett,amit valóban gond nélkül kifizethetett az 1,3 milliós fizetéséből.

Nem hatották meg a fiatal pár fészekrakó álmai

Ez már az ügylet kipattanásakor is nagyon kevésnek számított, az akkori összehasonlítások alapján a fővárosnak ezen az exkluzív részén egy 71 négyzetméteres lakás havi bérleti díja 200 és 370 ezer forint között mozgott – azóta pedig az ingatlanpiacon tovább emelkedtek az árak. 
Ráadásul az önkormányzat által hangoztatott nyilvános, piaci pályázat valójában úgy zajlott, hogy Nagy Gábor Tamás minimális különbséggel többet ajánlott a másik pályázónál, egy 26 éves orvostanhallgatónál, aki szintén orvosin tanuló menyasszonyával, a „közös életük megkezdéséhez” szerették volna megkapni a bérlakást. A cikk szerint mindkettejük pályázatát, és a kapcsolódó döntéseket végigolvasva feltűnő: 
  • maga a polgármester jegyezte azt az előterjesztést, amelyben pályázatra kiírt, későbbi lakásának „induló bérleti díját” havi 50 ezer forint plusz áfában, vagyis 63 500 forintban határozták meg,
  • a szülői segítséggel pályázó egyetemista a Táncsics utcai lakásért 52 520 forint plusz áfát, vagyis bruttó 66 700 forintot ajánlott bérleti díjként – a pályázatán 2013. április 9-i dátum szerepel,
  • a polgármester 5 nappal később, április 14-i pályázatában mindössze havi 3300 forinttal többet, bruttó 70 ezer forintot jelölt meg megajánlott bérleti díjként.
A polgármester saját önkormányzatától megkapott bérlakása így nemcsak etikai aggályokat vet fel – jegyzi meg az újság, mely szerint a folyamatot utólag látva adódik a kérdés: milyen jogi garanciái voltak annak, hogy nem ismerhette a korábban pályázó anyagát, így a megajánlott bérleti díjat, hogy annak ismeretében tegye meg ajánlatát?
Hiszen 2013-ban az egész apparátus neki volt alárendelve, ami jól látszik abból is, hogy Nagy Gábor Tamás hívta össze személyesen – fejléces, hivatalos iratban – azt az Értékelő Bizottságot, ami a pályázatra kiírt 19 önkormányzati tulajdonú bérlakás, köztük a Táncsics utcai ingatlanra érkezett anyagokat elbírálta. A közérdekű dokumentumok közt ugyanis szerepelt egy irat, amelyben Nagy felkéri az egyik budavári bizottság elnökét, legyen tagja ennek a testületnek – vagyis minősítse többek közt az ő pályázatát is.
Nagy kérésére a képviselő-testület 2018-ban még 5 évre, vagyis 2023. június 30-ig kitolta a bérlet idejét. Az ebben szereplő „piaci lakbér” havonta 56 115 forint plusz áfa, vagyis 71 266 forint, így jelenleg is nagyjából ennyit fizethet Nagy Gábor Tamás a lakhatásáért. Ez azt jelenti, hogy a minden év január 1-től a jegybanki alapkamat mértékével emelkedő lakbér az azóta leváltott polgármester bérleményénél öt év alatt 1266 forinttal növekedett. (A megújított szerződésben a rezsiből már csak a szemétszállítás szerepel, ami 1571 forint havonta.)