Előfizetés

Hazatér Iain Lindsay, ősszel jön az új brit nagykövet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.13. 14:41
Iain Lindsay
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Paul Fox szeptemberben érkezik, Lindsay visszavonul a diplomáciai szolgálatból.
Elhagyja Budapestet Iain Lindsay brit nagykövet, a helyét Paul Leonard Fox veszi át - tájékoztat a londoni a külügyminisztérium csütörtökön. Lindsay megbizatásának végeztével visszavonul a diplomáciai szolgálatból, írják.
Paul Fox 2020 szeptemberében érkezik Magyarországra.

Fox 2018 és 2019 között követtanácsos volt Moszkvában, előtte a Közel-Keleten dolgozott, 2006 és 2010 között pedig Varsóban volt diplomata. Szakmai pályáját 1987-ben, Jugoszláviában kezdte a brit kormány által közzétett életrajza szerint. Házas, három gyereke van. Magyarországi kinevezésével kapcsolatban Fox úgy nyilatkozott a hvg.hu szerint: „Rendkívüli megtiszteltetés számomra, hogy kineveztek az Egyesült Királyság magyarországi nagykövetévé. Minden erőmmel azon leszek, hogy tovább erősítsem az országaink és népeink közötti szoros együttműködést az előttünk álló, izgalmas időszakban, amikor az Egyesült Királyság új kapcsolatokat létesít a régióval és a világgal”.
Lindsay 2016. március 30-án adta át a szeptemberben lejáró megbízólevelét Áder János köztársasági elnöknek. Már kinevezése után magyarul mondott köszöntőt. A skót diplomata egy hosszú interjú során a Népszavának is mesélt kelet-európai érdeklődéséről és arról, hogyan kommunikál a magyar kormánnyal vitás ügyekben, de januárban a Brexitről is részletekbe menően beszélt lapunknak.

Új rasszista veszély leselkedik Amerikára

Horváth Gábor
Publikálás dátuma
2020.02.13. 14:13
A Hazafi Front tagjai masíroznak Washingtonban
Fotó: Zach D Roberts / AFP/NurPhoto
Az Egyesült Államokban tavaly naponta hétszer történt a kisebbségek ellen irányuló, tudatos atrocitás.
Múlt szombaton mintegy száz, egyformán öltözött, arcát fehér kendővel eltakaró fiatal férfi masírozott végig Washington belvárosán. Kezükben módosított csillagos-sávos zászló volt, és azt skandálták, hogy „Visszafoglaljuk Amerikát!”. A zömmel fekete helyiek körében nem arattak nagy tetszést, szerencséjükre a többségükben szintén nem fehér washingtoni rendőrök vigyáztak rájuk. Nem szerették volna, ha pont náluk esik bajuk a Hazafi Front (Patriot Front) neonáci tagjainak. A szervezet neve aztán újra felbukkant, amikor a Rágalmazás-ellenes Liga (ADL) szerdán közzétette éves jelentését. Eszerint 2019-ben az előző évhez képest több mint kétszer annyi, a fehér felsőbbrendűség hirdetésével kapcsolatos incidensről számoltak be. A 2713 feljegyzett eset azt jelenti, hogy az Egyesült Államokban tavaly naponta hétszer történt a kisebbségek ellen irányuló, tudatos atrocitás. Az esetek kétharmada a texasi Hazafi Fronthoz köthető, amely a 2017-es Charlottsville-i neonáci demonstráció „negatív sajtóvisszhangja” nyomán jött létre, s vezetője a 22 éves Thomas Ryan Rousseau. Csoportja az Amerikai Identitás Mozgalommal és a New Jersey-ben aktív Európai Örökség Szövetséggel együtt az összes eset kilenctizedéért felelős. A 107 éves, eredetileg az antiszemitizmus nyomonkövetésére létrehozott Rágalmazás-ellenes Liga a kirajzolódó tendenciákat is elemzi. Megállapítja, hogy a neonácik taktikát váltottak: ötödével kevesebb rendezvényt tartottak, mégis 120 százalékkal aktívabbak voltak, mint 2018-ban. Az ötven amerikai államból negyvenháromból számoltak be szélsőjobboldali propaganda terjesztéséről, példáaul sok egyetemen is felbukkantak a fehér felsőbbrendűséget hirdető, a vallási és egyéb kisebbségek, a feketék, zsidók, muszlimok vagy melegek ellen uszító plakátok, röplapok. Az ADL szélsőségekkel foglalkozó programjának vezetője, Oran Segal az AP-nek nyilatkozva azt mondta, hogy a neonácik a „hazafiasság” jelszavát hangoztatva megpróbálják az eddiginél szélesebb körben népszerűsíteni nézeteiket. Ebben egyébként a Donald Trump megválasztása óta erőre kapott „alternatív jobboldali” média is a segítségükre van. Jellemző, hogy Trump régi barátja és tanácsadója, az éppen bírósági ítéletére váró Roger Stone is elfogadta a Büszke Fiúk nevű, az erőszaktól sem visszariadó csoport támogatását. Stone velük együtt vallja magát „nyugati sovinisztának”. Ám Trumpot ez sem akadályozta meg abban, hogy enyhébb ítéletet sürgessen, környezete pedig meglebegtesse az elnöki kegyelem lehetőségét. Christopher Wray FBI-igazgató a múlt héten a terrorszervezetek és az Iszlám Állam mellett a rasszista szélsőségeseket is az Egyesült Államokra leselkedő veszélyek közé sorolta. A jelenség pedig nem ismer földrajzi határokat. Egy középkori olasz kolostorban Steve Bannon hozott létre szélsőséges propagandistaképzőt. Az olasz kormány egy bírósági végzés és Trump korábbi tanácsadójának politikai kapcsolatai miatt egyelőre nem tudta kiebrudalni a műemlék épületből „a nyugat védelmezőit”.

242 embert ölt meg egyetlen nap alatt a koronavírus

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.13. 09:14

Fotó: Huang Bohan/XINHUA / AFP
A szerdai volt a koronavírus-járvány legtöbb áldozatot követelő napja.
242 ember halt bele a koronavírus okozta fertőzésbe szerdán a gócpontnak számító kínai Hupej tartományban, így ez volt a járvány eddigi legtöbb áldozatot követelő napja – írja a BBC alapján a Magyar Hang.
Újabb 14 840 embernél diagnosztizálták a vírust, ez is jelentős emelkedés. Ám ez a hirtelen növekedés a magyarázatok szerint annak tudható be, hogy csütörtöktől az új nemzeti protokollal összhangban összesítik az adatokat, vagyis a klinikai diagnózis – képalkotás, tünetek és epidemiológiai háttér – alapján fertőzöttnek nyilvánított páciensek számát is hozzáadják azokéhoz, akiknek esetében a teszt már egyértelműen kimutatta a vírus jelenlétét.
A halottak száma csak Kínában 1350, a fertőzötteké pedig elérte a 60 ezret.