Előfizetés

Koronavírus – Meghalt az első fertőzött Japánban

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.13. 17:31
Shinzo Abe miniszterelnök és Katsunobu Kato (balról) egyészségügyi miniszter sajtótájékoztatót tartottak
Fotó: Masanori Genko / Yomiuri
Háromra emelkedett a Kínán kívüli halálesetek száma.
Japánban bejelentették csütörtökön, hogy meghalt egy koronavírussal fertőzött idős asszony. A hatóságok közlése szerint csak a halál beállta után fedezték fel, hogy a beteg elkapta a koronavírust, és feltehetően Japánban fertőződött meg, mert a közelmúltban nem járt külföldön. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legújabb jelentése szerint világszerte már több mint 60 ezer fertőzöttet tartanak számon. A tüdőgyulladást okozó vírus fertőzöttjeinek túlnyomó többsége – 59 800 ember – Kínában betegedett meg, közölük 1367-en haltak meg a WHO tájékoztatása szerint. Kínán kívül Hongkongban, a Fülöp-szigeteken és Japánban követelt egy-egy halálos áldozatot a kór. Hszi Csin-ping kínai államfő csütörtökön leszögezte, hogy Kína minden bizonnyal képes lesz a minimálisra szorítani az új koronavírus okozta járvány hatását, és tartani fogja az idei évre kitűzött gazdaságfejlesztési célkitűzéseket.

Lakónegyedeket zárnak el a külvilágtól

Az új koronavírus közép-kínai gócpontjához közel fekvő Huangkang városban bejelentették, hogy péntektől szigorítanak a járvány terjedését akadályozó intézkedéseken: lakónegyedeket fognak elzárni a külvilágtól, és csak a feltétlenül szükségesre korlátozzák a közlekedést az utakon. Az élelmiszereket és egyéb szükséges cikkeket speciális, arra kijelölt állami alkalmazottak fogják eljuttatni a város lakóinak – közölte a városvezetés. Kikötött csütörtökön Kambodzsában a Westerdam nevű óceánjáró, amelyet korábban több ázsiai kikötőben is elutasítottak attól tartva, hogy az utasok esetleg az új koronavírus hordozói lehetnek. Bár a tulajdonos, a Holland America Line közlése szerint senki nem lett beteg az 1455 utas és a 802 fős személyzet tagjai közül, Thaiföld, Japán, Tajvan és a Fülöp-szigetek előzőleg nem engedte kikötni a hajót, amely végül a kambodzsai Szihanukvillbe futott be. Hun Sen kambodzsai miniszterelnök a Facebook-oldalán közölte: elutazik Szihanukvillbe, hogy személyesen találkozzon a Westerdam hajóról leszálló utasokkal. A kormányfő már korábban is azt hangoztatta, hogy az igazi betegséget nem a vírus, hanem a félelem okozza. Kambodzsa – több más ázsiai országgal ellentétben – nem állította le a Kínából érkező közvetlen légi járatokat.
A Westerdam óceánjárót korábban több ázsiai kikötőben is elutasították
Fotó: TANG CHHIN SOTHY / AFP

Szoros együttműködést szorgalmaz az EU

Az Európai Unió tagországai, köztük Magyarország is szoros, aktív, arányos intézkedésekből álló, bizonyítékokon alapuló együttműködést szorgalmaznak az új koronavírus okozta esetleges járvány megelőzése érdekében – jelentette ki Szigeti Szabolcs, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) helyettes államtitkára Brüsszelben. A Kínában felbukkant vírus terjedése miatt összehívott egészségügyi miniszteri EU-tanács egynapos rendkívüli ülését követően a helyettes államtitkár magyar újságíróknak azt mondta, hogy az uniós országok a szolidáris segítségnyújtás fontosságát hangsúlyozták a fertőzés által érintett országoknak, így Kína mellett a „kevésbé erős egészségügyi felkészültséggel rendelkező” nemzeteknek is. Úgy vélekedett, hogy a koronavírus által kiváltott egészségügyi helyzet kezelhetőnek tűnik, de a „globális veszélyt jelentő járvány kitörésének kockázatait hordozza magában”. A járvány következtében kialakuló foglalkoztatási zavar érzékenyen érintheti Európát az egészségügy területein is - tette hozzá. Szigeti Szabolcs kijelentette: a magyar kormány időben megtette a szükséges intézkedéseket. A Nemzeti Népegészségügyi Központ az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Járványügyi Hivatal (ECDC) ajánlásait is figyelembe véve kidolgozta a szükséges eljárásrendet. A kormány létrehozott egy úgynevezett operatív törzset, amely el is kezdte az elfogadott cselekvési terv végrehajtását – tette hozzá. Kiemelte továbbá, hogy a kormány elismeréssel tekint a nemzetközi szervezetek tevékenységére, valamint az uniós közös polgári védelmi mechanizmusra, amelynek keretében a fertőzés gócpontjának számító Hupej tartományban rekedt magyar állampolgárok is hazatérhettek. A helyettes államtitkár szerint Európa a felkészülés időszakában van. A kormányok ezen időszak alatt gyorsan, hatékonyan és összehangoltan cselekszenek. A különböző országok szakértőcsoportjai előremutató kutatásokat végeznek a vírus virulenciájának, természetének és a fertőzési láncoknak a megismeréséért – közölte Szigeti Szabolcs. Elmondta azt is, hogy a brüsszeli tanácskozás során az uniós tagországok fontosnak nevezték az utazók tájékoztatását, a védőmaszkokra, gyógyszerekre, diagnosztikai eszközökre vonatkozó központi beszerzések megvalósítását, az egészségügyi dolgozók biztonságának szavatolását, valamint a határvédelem és az ellenőrzés jelentőségét – tette hozzá.

Váratlan vége lett a brit kormányalakításnak

R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2020.02.13. 17:22
Sajid Javid távozik
Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
Egy vita kiéleződése miatt a pénzügyi tárca vezetője, Sajid Javid úgy távozott váratlanul a tisztségéből, hogy egyetlen költségvetés sem fűződik a nevéhez.
A szokásosnál is felfokozottabb izgalom előzte meg a csütörtökre várt kormányátalakítást, a Brexit-korszak első minőségi minisztercseréit, pedig Boris Johnsonnak már múlt év július 24-i hatalomra kerülése, majd a december 12-i választási győzelme után volt alkalma dönteni a Downing Street 10 hatalmas csónak alakú tárgyalóasztala körül ülő személyekről. Az „új idők hajnalán” végrehajtott módosításokat rengeteg találgatás előzte meg. Ha igaz az az információ, hogy Dominic Cummings miniszterelnöki főtanácsadó, Boris Johnson „orákuluma” a legutóbbi kormányülés után búcsúzva megjegyezte, egy hét múlva a részvevők fele nem lesz már itt, nem csoda, ha a média vérfürdőben gondolkozott.
Dominic Cummings szerint fejek hullanak
Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
Nyolcvanfős többsége birtokában a konzervatív vezetőnek bőven van lehetősége a manőverezésre. A kilépési törvény szentesítése után nem kell többé udvarolnia az euroszkeptikusoknak és egyensúlyoznia a párt különböző szárnyai között. Politikai megfigyelők azt várták, hogy Boris Johnson viszonylag fiatal, feltörekvő, az ideológiai felvértezettség helyett jó szakmai képességekkel rendelkező „pragmatista” politikusoknak ad esélyt a bizonyításra. Helyén maradt volna viszont a három „nagy állami tisztség birtokosa”, Sajid Javid pénzügyminiszter, Priti Patel belügyminiszter és Dominic Raab külügyminiszter. Ahogy az e sorok írója által az elmúlt közel harminc évben követett brit kormányátalakítások legtöbbje során, ezúttal is porszem került a gépezetbe. Röviddel a déli harangszó előtt Boris Johnson dolgozószobájában kiéleződött a Downing Street 10 és a pénzügyminiszteri rezidencia, a 11. számú ház közötti hagyományos feszültség. Amikor Sajid Javid megtudta, csak azzal a feltétellel maradhat tisztségében, hogy lemond saját speciális asszisztenseiről és elfogadja egy a kormányfői stábbal közös tanácsadói testület felállítását, hirtelen „megtalálta a gerincét”. Mint Johnson szemébe vágta, „egyetlen, magára adó miniszter sem fogadhat el egy ilyen kondíciót”. A pakisztáni felmenőkkel rendelkező pénzügyi szakember, egykori bankár úgy költözik ki a Downing Street 11-ből, hogy egyetlen büdzsét sem terjesztett elő. Javid szárnyait röviddel a kinevezése után Dominic Cummings már megnyirbálta, amikor tudta nélkül menesztette sajtófelelősét, látványosan vezettetve ki őt a világ egyik leghíresebb utcájából. Javid utóda eddigi első helyettese, a mindössze 39 éves és viszonylag tapasztalatlan Rishi Sunak lett. Ennek ellenére kinevezésének hírére a Javid lemondása után értékéből vesztett font sterling látványosan feltámadt, ahogy a befektetők a közkiadások megugrását remélik a fiskális ügyek új frontemberétől.
Rishi Sunak lesz Sajid Javid utódja
Fotó: WIktor Szymanowicz / AFP
Ugyancsak a hatalmi kontroll állt a közkedvelt Észak-Írország-ügyi miniszter, Julian Smith kiakolbólítása mögött. A közkedvelt politikus nemrégiben még nemzetközi elismerésben részesült, mert közbenjárásának volt köszönhető a belfasti autonóm kormányzás helyreállítása. Kiderült azonban, hogy Boris Johnson úgy érezte, nem lett beavatva a megállapodás minden részletébe. Elkerülte például a figyelmét, hogy brit katonák utólag is felelősségre vonhatók lesznek az északír zavargások során elkövetett bűneikért. A kormányátalakítás kapcsán sok szó esett a nők arányáról a legfelső vezetésben. A szexizmus vádjától tartó Johnson a csereberék mellett is biztosítani kívánta, hogy a szebbik nemnek továbbra is legalább hét képviselője legyen a huszonkét tagú szűkkörű kabinet tagja, és az alacsonyabb államtiktári tisztségeknek minimum felét is ők töltsék be. A konzervatív The Daily Telegraph, Boris Johnson korábbi munkahelye szerint a kormányfő úgy érzi, „most lép igazán hatalomra”. Az elmúlt napokban súlyos, kényes, megosztó kérdésekben kellett döntenie, többek között az amerikai nyomással dacolva jóváhagyta, hogy a Huawei kínai távközlési óriás, ha csak „korlátozott mértékben is” szerepet kapjon a nagy-britanniai 5G-s rendszer fejlesztésében. Ugyancsak felvállalta az ellentmondásos nagysebességű vasúti hálózat, az HS2 (High Speed 2) megépítését, elsőként London és Birmingham között, majd észak felé haladva, 2040-re Manchesterig, illetve Leedsig, jelenlegi számítások szerint összesen 106 milliárd font értékben. Immár szabad az út a szívéhez igazán közel álló projektek felé, mint az egyes országrészek közötti különbségek kiegyenlítése, így a december 12-i választáson a torykat győzelemre vivő Észak-Anglia felvirágoztatása.

Ismét levélbomba robbant Amszterdamban

MTI
Publikálás dátuma
2020.02.13. 16:53

Fotó: EVERT ELZINGA / AFP
A szintén hollandiai Utrecht városában is robbanóanyagot tartalmazó küldeményt azonosítottak csütörtökön.
A szerdán két helyszínen levélbombával elkövetett támadást követően csütörtökön ismét levélbomba robbant Amszterdamban. A küldemény a holland ING Bank egyik fiókirodájában lépett működésbe. Senki sem sérült meg – közölte rendőrségi forrásokra hivatkozva a helyi média. Információk szerint a nap folyamán a szintén hollandiai Utrecht városában azonosítottak robbanóanyagot tartalmazó levelet. A küldemény nem robbant fel. A rendőrség első alkalommal közölte, hogy küldeményeiben az elkövető újabb levélbombák postára adásával fenyegetőzött. Ennek elkerülése érdekében nagy mennyiségű virtuális valutát, úgynevezett bitcoint kért cserébe. Szerdán az amszterdami pályaudvaron található postai elosztóközpontban, valamint az ország déli részén, a német határ közelében fekvő Kerkrade város postahivatalában robbantak levélbombák. Az év elején összesen hét, levélbe rejtett robbanószerkezetet is felfedeztek Hollandiában, és ezek címzettjei között egyebek mellett amszterdami, maastrichti, utrechti, valamint rotterdami autószerelő műhelyek, benzinkutak, ingatlanügynökségek és szállodák voltak. Akkor a leveleket már a kézbesítést megelőzően megtalálták, és nem robbantak fel. A rendőrség közlése szerint az év eleje óta tartó nyomozás eddigi eredményei azt mutatják, hogy a leveleket ugyanaz a magányos elkövető adhatta postára.