Elutalta a kormány a fővárosnak az első tízmilliárdot a budapesti egészségügyre

Publikálás dátuma
2020.02.18. 11:40
Képünk illusztráció
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A kerületek 8,4 milliárdot, a főváros pedig 2 milliárdot kap belőle.
A kormány a tavalyi megállapodást végrehajtva 10,4 milliárd forintot utalt ki a fővárosnak és kerületeinek az egészségügyi alapellátás és járóbeteg-szakellátás fejlesztéseinek támogatására - írja a hvg.hu. A novemberi közgyűlési határozat szerint az atlétikai világbajnokság támogatásáért cserébe az elkövetkezendő öt évben, az Egészséges Budapest Program keretében 50 milliárd forintos forrás jut a kerületi önkormányzatoknak az egészségügyi alap- és szakellátás fejlesztésére. Ez a mostani 10,4 milliárd ennek arányos része lehet. A kormányhatározatot hétfő este tették közzé a Magyar Közlönyben. Az összegből 8,4 milliárd a kerületeké, 2 milliárdot pedig közvetlenül a főváros kap a várólisták megszüntetésére, illetve az MR- és CT-ellátottság javítására. A forrás az Emberi Erőforrások Minisztériumának költségvetése, a pénz kiutalásának határideje: azonnal.
Szerző

Mészáros Lőrinc most egy néhány száz milliós csatornaépítésnek örülhet

Publikálás dátuma
2020.02.18. 11:25

Fotó: Népszava
A Balaton-felvidéken folyó Séd-Nádor elkerülő csatorna helyreállításánál a mederrendezési és műtárgyépítési feladatokat az Opus Global Nyrt.-hez tartozó Mészáros és Mészáros Kft. végezheti mintegy 251 millió forintból - közölte az Opus Global Nyrt. kedden az MTI-vel. A közlemény szerint a Séd-Nádor vízfolyást a Bakony hegység Északi részén, a Herend térségében fakadó tiszta vizű karsztforrások táplálják. A vízfolyás Séd része Veszprémen keresztül húzódik délkeleti irányba, az Ősi duzzasztótól lefelé pedig már Nádor-csatorna néven halad tovább. A Séd-Nádor vízfolyás környezeti kárainak felszámolása 2009-ben indult, a munkálatokat a balatonfűzfői Nitrokémia Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Zrt. végzi. A kármentesítési munkák biztonságos és eredményes folytatásához kiegészítő vízépítési munkákra van szükség, sor kerül a Séd-Nádor elkerülő csatorna helyreállítására mederrendezési és műtárgyépítési feladatok ellátásával. A munkálatokat a Mészáros és Mészáros Kft. végezheti, a beruházással az elkerülő csatorna könnyen kezelhetővé és fenntarthatóvá válik, elősegítve ezzel a csatorna vízminőségének javulását. Mindezekkel együtt lehetővé válik a kármentesítés alatt található halastavak biztonságos vízellátása is. A beruházásnak köszönhetően a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság számára is rendelkezésre fog állni egy vízgazdálkodási szempontok alapján biztonságos és könnyen kezelhető vízfolyás - olvasható a társaság közleményében.
Szerző

A TASZ szerint Karácsony Gergely nem bojkottálhatja a Hír TV-t

Publikálás dátuma
2020.02.18. 11:17
A főpolgármester egy korábbi sajtótájékoztatón
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A jogvédők szerint a közhatalom gyakorlói nem tehetnek önkényesen különbséget a médiaszolgáltatók és az újságírók között azok politikai véleménye alapján.
Karácsony Gergely és Pikó András akkor sem választhatja meg, hogy kikhez szól és kikhez nem, ha egyébként a kormányzat részéről már ez számít sajnos megszokottnak - hívta fel a figyelmet a Társaság a Szabadságjogokért. A TASZ levelet írt Karácsony Gergely főpolgármesternek és Pikó András VIII. kerületi polgármesternek, miután mindketten közölték, hogy nem nyilatkoznak a Hír TV-nek addig, amíg a csatorna bocsánatot nem kér a „becsületnapi” eseményekről szóló szégyenteljes riportjáért. A bojkottban Karácsony helyettesei, és a Főpolgármesteri Hivatal apparátusa is részt vesznek. A civil jogvédők vitatják a vezetők döntését. 
„Meggyőződésünk, hogy közhatalmat gyakorló választott tisztségviselőként nem hozhatnak ilyen döntést. De kötelezettségük nem a Hír TV-vel, hanem a Hír TV nézőivel szemben van: azoknak is polgármesterei, akik erről a csatornáról tájékozódnak” - hangsúlyozta a TASZ.

A jogvédők kijelentették, hogy a választott közhatalom-gyakorlók nem élveznek szabadságot abban, hogy kihez szólnak és kihez nem, akkor sem, ha egyébként a kormányzat részéről ma már ez számít sajnos a normálisnak. Álláspontjuk szerint a média, különösen az, amely egy adott közhatalom-gyakorlóétól eltérő politikai beállítottságú, kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy a választópolgárok ellenőrzés alatt tarthassák az ő közhatalom-gyakorlását. Ennek az ellenőrzésnek a sikeressége értelemszerűen nem múlhat a közhatalom gyakorlóinak nyilatkozattételi hajlandóságán, ők minden esetben kötelesek a média közvéleményt tájékoztató tevékenységét kiszolgálni. Nyilván csak olyan kérdésekben, amelyek a közhatalom gyakorlásában vállalt szerepükre vonatkoznak. Úgy vélik, a közhatalom gyakorlói a közvélemény tájékoztatása során kötelesek tiszteletben tartani az egyenlő bánásmód követelményét, amely tiltja a médiaszolgáltatók és az újságírók közötti önkényes különbségtételt azok politikai véleménye alapján. Hozzátették, hogy a közhatalom gyakorlóinak, különösen a választott tisztségviselőknek alkotmányos kötelezettségük e funkciójukkal összefüggésben a médiumok rendelkezésére állni. Az úgynevezett becsület napja szélsőjobbos megemlékezésről ebben a cikkünkben írtunk.
Szerző